FINALISTER 2022

Här är finalisterna till Umeågalan 2022. Det är tre finalister i alla priskategorier utom i Umeå kommuns företagspris, där inga finalister utses.

Årets unga företagare

Ismatullah Husseini på Fixphone Västerbotten
Motivering: Med en stark kämpaglöd, ett strategiskt tänk och en ödmjuk inställning har entreprenören redan en fantastisk resa bakom sig. Med stort tillväxtfokus fortsätter färden mot en ljus framtid och fortsatta etableringar, med Umeå som bas, både inom och utanför Sveriges gränser. Företagarens fokus på hållbarhet, förmågan att ta hjälp av andra och styrkan i att vara en förebild innebär att det inte finns några hinder för hur långt han kan gå. 

Frida Dorsch på Edgar Deco
Motivering: Med pannben, optimism och flexibilitet leder entreprenören Frida Dorsch sitt bolag Edgar mot kommersiell framgång. Hennes optimism gör att hon tar sig an uppgifter som leder till utveckling och är inte rädd att ändra riktning om marknaden kräver det. Denna entreprenör är en riktig doer och lägger tid på att få saker gjorda istället för att tänka på dem. Med devisen; talang tar en långt men pannben ännu längre, finns det inget som inte hon klarar av.  

Gabriella Persson på Vakona
Motivering: Med blick för vad som är det bästa för bolaget arbetar Gabriella Persson motiverat, målmedvetet och realistiskt framåt i rask takt. Med bolaget stärker hon och hennes team life scienceindustrin i Umeå och får den att växa, samtidigt som de visar för övriga Sverige och den internationella arenan, att Umeå är en bra plats att etablera sig på. Genom att vara duktig på att hantera motgångar och hitta nya vägar framåt leder entreprenören bolaget med sikte på kommersiell framgång.  

Medarrangörer: Länsförsäkringar Västerbotten, NyföretagarCentrum, Ung Företagsamhet och BIC Factory.

Årets arbetsgivare

Nordic Biomarker
Motivering: Med ambitionen att bli världsledande inom säker koagulationsdiagnostik satsar Nordic Biomarker hårt på sin verksamhet i Umeå – och tryggheten i organisationens samlade kompetens går inte att ta miste på. Kopplingen till universitetet borgar för såväl genuin historik som framtida kompetensförsörjning, och värdeorden Tillsammans, Glöd och Stolthet citeras med värme av både företagsledning och personal. En värdegrund börjar hos medarbetarna –inte i styrelserummet. 

Selbergs Entreprenad i Umeå
Motivering: Åtta år ung har denna snabbväxare etablerat sig som en stark spelare inom byggsektorn i Umeå. Deras tro på hemmamarknaden är bergfast! Med samarbete över projektgränserna och en inställning att man alltid kan lära nytt har Selbergs Entreprenad skapat en miljö där medarbetarna vill framåt tillsammans. Idén om laget framför jaget syns också i siffrorna; företagets välmående märks i såväl hårda som mjuka tal. 

Indexator Rotator Systems
Motivering: Mångårigt industriföretag med hjärtat i Vindeln, som med filosofiska frågeställningar och ”kvartalets dilemma”, får sina drygt hundra medarbetare att tänka i nya banor kring gamla frågor. Efter att sedan många år ha rivit Berlinmuren mellan företagsledning och anställda vinner man nu jämställdhetspriser och berättar stolt om de värderingar som alla varit delaktiga i att ta fram. Sa vi att de är världsledande tillverkare av rotatorer? 

Medarrangör: VK Media.

Årets exportföretag

COS Systems
Motivering: Umeåbaserade COS Systems AB har tagit världen med storm med sin offensiva exportstrategi inom marknaden för fiberbaserade nätverk. Företaget har positionerat sig som expert inom bredbandsinfrastruktur genom att alliera sig med arrangörer för världens största teknikmässor. På detta modiga sätt har bolaget blivit det självklara valet inom sin nisch. COS Systems har stadigt ökat sin omsättning tack vare den snabba utrullningen på exportmarknader, framför allt i USA och Afrika. Bolagets framtid ser ljus ut med tanke på de kommande stora infrastruktursatsningarna i USA. 

ElektronikSystem i Umeå (Elsys)
Motivering: Elsys är i dag en ledande tillverkare av trådlösa sensorer, nätverkslösningar och integrerade system för smarta fastigheter och utmanande utomhusmiljöer. Inbyggda sensorsystem som är uppkopplade mot internet finns numera praktiskt taget överallt i vardagen. Samlingsnamnet på dessa system är Internet of Things. Elsys har byggt sina affärer på djup kunskap inom radioteknologi (LoRaWAN = Long Range Wide Area Network), vilket är själva kärnan i Internet of Things, där sensorer kopplas trådlöst till molnet och där realtidsmätning och dataanalys kan ske trådlöst mellan batteridrivna saker och molnet.

Rototilt Group
Motivering: Med en hårt drivande, lokalt förankrad ägare och strategiska marknadssatsningar på nya marknader har man lyckats i ett konservativt segment som kräver stora utbildningsinsatser. Från en bas på en mindre ort har Rototilt, genom kloka investeringar i såväl produktion, produktutveckling som marknadsaktiviteter, nått en respekterad och ledande position, samtidigt som man hanterat utmaningar som infrastruktur och kompetensförsörjning.

Medarrangör: Västerbottens Handelskammare.

Årets företag inom de kulturella och kreativa näringarna

Random Bastards/Storspoven
Motivering: Random Bastards är en av Sveriges främsta konstnärliga kollektiv som lyckats bevara sin kreativa integritet samtidigt som man utvecklat en hållbar kommersiell verksamhet. I centrum står orubbliga värderingar som värnar om demokrati och gör-det-själv-anda. Random Bastards har visat att det går att skaka om en konservativ musikbransch genom nytänkande och normbrytande affärsmodeller som ger konstnärer större makt över sin konst. I samma anda har man, i snart två decennier, stått upp för jämställdhet och jämlikhet med ett resultat som få kan mäta sig med. 

Underbaraclara
Motivering: I en tuff mediabransch har Clara Lidström lyckats hålla fast vid sin profil och sitt varumärke samtidigt som hon förnyat sina plattformar och stärkt sin position. Med ett lokalt team i ryggen har hon utmanat de stora mediehusen genom att ständigt vara aktuell, aldrig ge upp och stå upp för sina hjärtefrågor – i synnerhet jämställdhet, en levande landsbygd och norra Sveriges betydelse. Med kreativ höjd har hon visat på ett alternativt liv som är hållbart och modernt. Clara har varit tongivande i utvecklingen av influencer marketing och inspirerat inte minst andra kvinnor att gå sin egen väg. 

Turborilla
Motivering: Första månaden hade Mad Skills 3,7 miljoner nedladdningar – Turborilla har gått från att vara en underdog till att ha etablerat sig som en världsaktör inom sin nisch. Genom att plocka in sina användare i designprocessen har företaget blivit en självklar del av många action sportentusiasters liv världen över. Med Umeå som utgångspunkt har de byggt en stabil och långsiktigt hållbar organisation i en bransch som går för högtryck. Genom att vara drivande i det lokala branschnätverket hjälper de andra att lyckas och bidrar till att utveckla Umeå som spelutvecklingsregion.  

Medarrangörer: eXpression Umeå och Umeås Fabriks- och Hantverksförening.

Årets företagare

Jörgen Engdahl, Cooking i Umeå 
Motivering: Jörgen Engdal driver de lokala restaurangerna Hunger & Törst, Harlequin och Facit Bar, som alla erbjuder bland de högsta kvaliteterna inom mat- och smakupplevelser i Umeå. Jörgen Engdahl är nominerad till Årets företagare för sitt driv inom branschen och dess framtida utveckling, vilket både genomsyras av gediget arbete på de egna restaurangerna och genom delaktighet i att främja hela branschens lokala utveckling.  

Leif Danielsson, UM Fastigheter Holmsund
Motivering: UM Fastigheter Holmsund AB äger och hyr ut fastigheter och inventarier. Grundare till bolaget är Leif Danielsson som har varit verksam i Umeå näringsliv sedan 1980-talet och är i dag en av kommunens främsta företagare genom sina 29 aktiva styrelseuppdrag inom elva olika branscher. Leif har via sina projekt inte bara skapat arbetstillfällen inom kommunen utan också bidragit till att attrahera människor att verka, leva och bo i vår stad.  

Anders Andersson, Thermotech Scandinavia
Motivering: Thermotech tillverkar kundanpassade värme- och rörsystem för vattenburen golvvärme. Anders Andersson är i dag inte bara vd och delägare i bolaget, utan har även varit med och grundat bolaget från starten år 1996. Anders Andersson är nominerad till Årets företagare för sin drivkraft och sitt fokus på hållbar utveckling och människan i centrum, vilket skapar ekonomisk framgång. Anders är en sann förebild för genuint ledarskap.    

Medarrangör: Företagarna Umeå.

Årets Innovativa företag

Sportswik
Motivering: Sportswik har skapat en social mediaplattform där idrottsförbund och idrottsklubbar, genom användarproducerat innehåll, skapar ett ökat sportsengagemanget på alla nivåer. Plattformen ger idrottsförbunden och idrottsklubbarna möjligheter till nya intäktsströmmar. Företaget har visat på en stor innovativförmåga när man anpassat sitt erbjudande till nya målgrupper. Sportwik har haft modet att inse att ständig förändring är ett måste för att överleva. 

Realsprint
Motivering: Realsprint har utvecklat lösningar som gör att onlinestreaming i framtiden kommer vara live utan fördröjning – något som är viktigt inom branscher som vill gå från fysiskt till distans. Innovationskraften skapas genom nära samarbeten med sina kunder. Företaget har transformerat sig från att enbart vara konsulter till att i dag även erbjuda egna produkter med hög innovationshöjd.  

Spinchem
Motivering: Spinchem har utvecklat en innovativ produkt som möjliggör effektivare kemiska processer inom allt från läkemedelsindustrin till rening av vatten från kärnkraftverk. Företaget har genom samarbeten med kund hittat nya applikationer och användarmöjligheter och kunnat skala upp sin produkt från labbskala till att i dag kunna användas inom industriella processer. Företaget är en förebild för hur strukturerat samarbete med universitetsstudenter kan skapa ett win-win för båda parter. 

Medarrangörer: Uminova innovation, Umeå Biotech Incubator och eXpression Umeå.

Årets university spinn-off

Lipum
Motivering: Företaget har sin grund i upptäckter vid Umeå universitet. Under de senaste åren har företaget visat en betydande progress i utvecklingen av ett framtida biologiskt läkemedel mot inflammatoriska sjukdomar. Bolaget adresserar viktiga medicinska behov och har potential att öka livskvaliteten hos en stor patientgrupp. Företaget har ett erfaret team med kompletterande kompetenser och har framgångsrikt lyckats attrahera både mjuka medel och riskkapital för att ta nästa viktiga steg i sin utveckling. 

Elastisys
Motivering: Företaget har sin grund i flerårig forskning och fortsatt stark koppling till Umeå universitet. Företaget har genomgått en imponerande tillväxtresa avseende både omsättning och personal. Teamutvecklingen har varit stark ur både mångfalds- och kompetensperspektiv. Med en internationell molnlösning hjälper företaget kunden att effektivt utveckla mjukvara med hög säkerhet och att följa regelverk som exempelvis hantering av känsliga personuppgifter. 

Arevo
Motivering: Företaget bygger på forskning vid Sveriges lantbruksuniversitet samt bolaget SweTree Technologies kring växters kväveupptag. Bolaget har framgångsrikt anskaffat kapital för en produktionsanläggning som erbjuder högeffektiva och miljövänliga växtnäringsprodukter till kunder inom skogs- och jordbruksnäringen. Bolaget har visat hur grundforskning kan omsättas i patent och innovativa produkter som skapar tillväxt och klimatnytta – och man siktar nu högt mot den internationella skogsmarknaden.

Medarrangörer: Umeå universitet Holding AB, SLU Holding AB och Region Västerbotten.

Årets varumärke

BackpackingLight
Motivering: Backpacking Light AB är ett litet företag baserat i Umeå, men det är ett företag med stora ambitioner. Med ett genuint och passionerat intresse för friluftsliv och ett mål att kunna erbjuda världens bästa utomhusutrustning till ett rimligt pris – för kunder i såväl Sverige som hela Europa. De försöker alltid se till att deras kunder är de mest nöjda kunderna. Backpacking Light vill därför alltid ge det lilla extra till alla sina kunder – var de än befinner sig. 

Polarbröd
Motivering: Polarbröd är ett visionärt svenskt familjeföretag med mer än 100-åriga traditioner i norrländsk brödkultur. Verksamheten syftar till att skapa möjligheter att äta gott och sunt, nu och i generationer framöver. Polarbröd, som är ett av Sveriges mest kända varumärken, har även ett tydligt fokus på arbetsglädje, jämställdhet och hållbar utveckling. Företaget kommer från en lång tradition av norrländskt entreprenörskap och handlingskraft.  

Norra Skog
Motivering: Norra Skog är en framtidsfrämjande innovatör för den moderna skogsföretagaren som ser att livet, i och med skogen, förändras med människor som äger och brukar den. Därför vågar de ta ställning för 27 000 medlemmar som tillsammans drar mot samma mål – att utveckla värdet av livet och råvaran i norrländska skogar. Norra Skog drivs av att göra skogsägarlivet i Norrland så värdefullt som möjligt.  

Medarrangörer: Marknadsföreningen Umeå och Handelshögskolan vid Umeå universitet.

Årets teknik- och industripris

Nordic Biomarker
Motivering: Nordic Biomarker är ett snabbt expanderande life science-företag  som med ett tydligt lokalt fokus har uppvisat en imponerande stark organisk tillväxt från start, såväl ekonomiskt och marknadsmässigt som antal anställda. Företaget utvecklar produkter inom medicinsk diagnostik och baseras på mångårig forskning från Umeå universitet. Den senaste tioårsperioden har både omsättning och personal tiodubblats – Nordic Biomarker har erövrat en global marknad. 

Algoryx Simulations
Motivering: Med ett ursprung från Umeå Universitet har Algoryx under en lång tid visat världen hur man gifter samman forskning – AI och fysiksimulering – till en enastående produktsimulering. Där andra företag genar är Algoryx noggranna och stabila, något som lett till att de i dag har en ledande position inom mjukvara och tjänster för komplexa visualiseringar och interaktiva fysiksimuleringar. 

Zordix
Motivering: Med stort fokus och tålamod har Zordix varit en viktig del av Umeås växande spelindustri i över 10 år. En börsintroduktion under 2018 har lett till en spännande tillväxtstrategi där man på fyra år ökat omsättningen med över femtio gånger. Även om affärerna är internationella så bultar hjärtat fortfarande starkt för Umeå. Zordix teknik för fordonssimulering gör att de kan utveckla en mängt olika offroad racingspel till alla stora spelkonsoler, något som ger dem en unik position på spelmarknaden.  

Medarrangörer: Ålö, Komatsu Forest och Volvo Lastvagnar.

Årets tillväxtföretag

Toontrack Music
Motivering: Trumljud från Umeå slår i hela världen tack vare Toontrack Music, som utvecklar programvara och ljudbibliotek för musikskapare. Bolaget levererar trummor, piano, bas och mixverktyg anpassade för en mängd genrer från hårdrock och country till jazz och gospel. Trummorna spelas in i samverkan med välrenommerade producenter i världsledande studior runt om i världen. Med digitaliseringens möjligheter tillgodoses såväl hobbymusikers som proffsmusikers passion att skapa musik! Med en omsättningsökning från 52 miljoner 2017 till 170 miljoner 2021 ser framtiden ut att marschera i takt till Toontrack. 

Swoosh Sverige
Motivering: Swoosh erbjuder ett brett spektrum av miljötekniska tjänster inom sanering, stamrenovering, och högtrycksspolning med mera. Bolaget startades 2007 i Umeå och har under åren haft en växande verksamhet i norra Sverige samt i Stockholm och Mälardalen. Jourverksamhet och snabba insatser vid akutsanering, till exempel vid översvämningar eller andra katastroflägen, är ytterligare en del av verksamheten. Bolaget har under de senaste åren uppvisat en mycket god tillväxt, då omsättningen ökat från 94 miljoner år 2016 till 194 miljoner år 2020 – och fortsatt expansion står på agendan framöver!

Mobile Canning Sweden
Motivering: 2016 grundades bolaget Mobile Canning Sweden AB med varumärket CanMan. Från att ha hjälpt lokala Umeåbryggare att tappa öl på burk, har bolaget utvecklats till ett nationellt mobilt burktappningsföretag. Bolaget erbjuder en ambulerande produktionslina och bistår kunden med inte bara tappning och burkförsäljning utan även med erfarenheter inhämtade från den internationella bryggeriarenan. I dag finns bolaget i Umeå, Göteborg, Stockholm och Helsingborg. Med en omsättningsutveckling från 0,7 miljoner år 2017 till 28 miljoner år 2020 fortsätter framgångarna att flöda! 

Medarrangörer: Deloitte, Swedbank och Almi Nord. 

ÖVERGRIPANDE KRITERIER

Giltighet

De övergripande kriterierna gäller för samtliga priskategorier som delas ut på Umeågalan. Dessa kriterier är fastställda av Umeågalans styrgrupp 210210.

Användning

De övergripande kriterierna ska användas av respektive priskategori i samband med att juryn utser finalister och vinnare. Samtliga företag som ska utses till finalister och/eller vinnare på Umeågalan ska av juryn bedömas uppfylla de övergripande kriterier i sin helhet. De övergripande kriterierna används ej för att rangordna vilka företag som utses till finalister och/eller vinnare, till detta används de kriterier som är specifika för respektive priskategori.

Kriterier

Umeågalan är en gränsöverskridande mötesplats för Umeås företagande med syfte att bidra till arbetet med att skapa förutsättningar för företag att starta, växa och etablera sig.

Priskategorierna på Umeågalan vänder sig därför till verksamheter som i första hand bedrivs i företagsform i privat sektor (offentligt ägda företag kan ej tilldelas pris på Umeågalan). Med företagsform avses enskild näringsverksamhet, handelsbolag, kommanditbolag, aktiebolag eller ekonomisk förening.

Företaget ska nå framgång utan att det sker på bekostnad av människor och miljö (ekonomisk, social och ekologisk hållbarhet). Det innebär inte att företag som har en påverkan på människor och miljö är exkluderade men företaget i fråga ska bedömas bidra mer positivt än negativt till agenda 2030 (de 17 globala målen). Företaget ska vid tillfället bedömas ha en sund ekonomisk ställning.

Företaget ska ha sitt säte i Umeå och/eller bedriva en verksamhet i Umeå eller dess närhet och som bidrar till Umeås tillväxt och Umeås långsiktiga mål*.

*Umeås vision och långsiktiga mål (fastställda av kommunfullmäktige, klippt från umea.se)

 Vision

Umeå kommun har som vision att Umeå ska ha 200 000 invånare senast år 2050. Visionen uttrycker att alla ska uppleva att de vinner på att bo och verka i Umeå. Det gäller alla Umeås medborgare och alla som överväger att flytta hit och etablera sig, studenter, företag med flera.

Långsiktiga mål

  • Umeås tillväxt ska klaras med social, ekologisk, kulturell och ekonomisk hållbarhet med visionen om 200 000 medborgare år 2050.
  • Umeå ska växa hållbart utan några utsatta områden.
  • Umeå kommun ska skapa förutsättningar för kvinnor och män att ha samma makt att forma samhället såväl som sina egna liv.
  • Umeå ska vara klimatneutralt till 2040.