UMEÅGALAN 23 MARS

Välkommen till Umeås mötesplats för näringslivet! En späckad dag och galakväll där vi hyllar Umeås framgångsrika företag, lyssnar på inspirerande talare och nätverkar.

Porträtt Lars Johan Åge

Talare

Lars-Johan Åge

Lars-Johan Åge är professor och utbildad i förhandling på Harvard Law School. Lars-Johan har arbetat med FBI:s gisslanförhandlare och svenska polisens insatsstyrka. Han har också analyserat mönster hos världens bästa förhandlare inom gisslansituationer, affärer och diplomati. Han pratar om, hur vi människor är vårt bästa jag – innan vi har alla hjälpmedel på plats. När vi ska samarbeta, vad behöver vi veta om oss själva och andra och vad behöver vi göra för att få det att bli riktigt bra? Han pratar om ”världens bästa medarbetare” om att nå ”happy-happy” i stället för win-win. 

Talare

Sara Öhrvall

"Ditt framtida jag - hur ny teknik revolutionerar människa, företaget och samhället"

Sara Öhrvall är en av Sveriges främsta experter på digital utveckling och har länge varit drivande av digitaliseringsfrågor inom svenskt näringsliv. Hon har haft ledningspositioner på bland annat Volvo, Bonnier, SEB och Axel Johnson. Hennes bok ”Ditt framtida jag” är måste-läsning för alla som vill förstå hur ny digital teknik kan komma att förändra människan i grunden; utveckla våra sinnen, få oss att tänka längre, orka mer och bli allt friskare.

Porträtt Sara Örhvall

Breakout session av Umeå Energi

Så kan 1+1 bli 3 – Samarbeten som möjliggör tillväxt, klimatomställning och nya affärer

Umeå är största kommun och en utvecklingsmotor i Norrland. I regionen finns höga ambitioner vad gäller hållbar tillväxt, klimatomställning och platsattraktivitet, företagande, entreprenörskap och nya etableringar. I Umeå finns mångfald, talang, kunskap, idéer och modet att tänka annorlunda. Kort sagt en attraktiv plats som vill mer.

I 130 år har Umeå Energi varit Umeåbornas eget energibolag och bidragit till att utveckla Umeå, från den första gatlampan på Rådhustorget till att i dag omfatta både el, värme och bredband för att göra Umeåbornas vardag enklare och bekvämare.

Energi- och kommunikationsmarknaden är i dag under snabb förändring, vilket ställer helt nya krav på utveckling och omställning. Umeå Energi är därmed en viktig del i att möjliggöra hållbar tillväxt i regionen samt samhällets och kundernas gröna omställning.

Kom och lyssna till hur nya modeller av samverkan med kunder och andra partners kan skapa större förflyttningar och bidra till tillväxt, klimatomställning och nya affärer.

Porträttbild Jan Ridfeldt, VD Umea? Energi

Jan Ridfeldt

Vd Umeå Energi

Jan Ridfeldt har under hela sitt yrkesliv verkat på olika poster inom energibranschen med erfarenhet från försäljning, affärsutveckling, strategi och ledarskap. Med grund i sin analytiska förmåga och starka affärsorientering har Jan ett stort engagemang för att göra energibranschen kundorienterad och hållbar.

Breakout session av Umeå universitet

Vem äger? Mer företag med fler kvinnliga entreprenörer

Var ligger framtidens investeringar? Riskkapital som gör gott för att det är smart och lönsamt. Klimatsmarta lösningar, mångfald och inkludering går hand i hand – lösningar för de globala utmaningarna kräver nya lösningar. Nya lösningar kräver nya tankar – de växer bäst i miljöer där alla kan nå sin fulla potential och olika kompetenser kompletterar varandra. Det visar både forskning och praktik.

Kerstin Cooley

Brightly Ventures

Kerstin Cooley är entreprenör, företagsledare, riskkapitalist samt en pionjär bland kvinnliga investerare i Sverige. Med bakgrund från den globala teknologisektorn och bolag verksamma i Stockholm, London och Silicon Valley, startade Kerstin Cooley för över tio år sedan det första nordiska riskkapitalbolaget grundat av kvinnor. Genom sina tre riskkapitalfonder investerar Kerstin i entreprenörer med potential att bli framtidens stora företagsledare och tillväxtbolag i det nordiska näringslivet. Kerstin Cooley är alumn från Umeå universitet. 

Porträtt Kerstin Cooley

Breakout session av Heja!

Trender om Generation Z – framtidens konsumenter

Generation Z (födda 1995–2014) är en av de mäktigaste konsumentkrafterna på marknaden i dag. Deras beteenden, intresse och attityder kommer forma näringslivet under många år framöver. Therése kommer att guida dig genom tongivande trender sett ur Gen Z-perspektiv. Vilka trender tar de med sig in i 2023 och vilka lämnar de bakom sig? Therése avslutar med en framtidsspaning kring nästa generations (Alpha) beteenden och vad som möjligen kommer vara tongivande kring deras förväntningar.

Materialet bygger på en årlig studie genomförd av Live Nation Globalt där man frågat fansen om de hetaste trenderna 2023 och vilka innovativa kategorier/varumärken som fångar deras uppmärksamhet. Studien ger en inblick i Generation Z:s perspektiv kring musik- och festivalbranschen, men också värdefulla insikter för andra näringar i samhället. 

Porträtt Therese Liljedahl

Therése Sundling Liljedahl

Live Nation, SES Sponsrings och Eventsverige

Therése Sundling Liljedahl är styrelseordförande i SES (Sponsrings- och Eventsverige) och kommersiell chef för Live Nation Europa. Therése har en lång karriär inom medie- och underhållningsbranschen och har jobbat med ledarskap och affärsutveckling på bland annat Tim Bergling Foundation, Pophouse, Kinnevik och Bonnier.

Breakout session av Grant Thornton

Framtidens nyckeltal – vägen till långsiktig framgång

Vägen till långsiktig framgång är under kraftig förändring. Samtidigt som omvärlden ställer krav på hållbara affärsmodeller vill aktieägarna ha fortsatt hög avkastning. En stor utmaning, men en ännu större möjlighet för de med bäst förmåga att ställa om. Nyckeltalen som definierat vår tids sätt att driva mot lönsamhet behöver kompletteras med fler och i vissa fall helt nya för att säkra framtida konkurrenskraft. Konsumenters inflytande blir mer och mer utslagsgivande, klimatprestationerna som krävs av samhället blir allt större och attraktionskraften som arbetsgivare alltmer avgörande. De icke-finansiella prestationerna blir följaktligen väldigt viktiga att följa, förstå och agera på.

Materialet bygger på en pågående kundundersökning genomförd av Grant Thornton där man frågat näringslivet vilka nyckeltal som, förutom de finansiella, bedöms centrala för att skapa värden framåt. Studien ger en inblick i hur långt företag faktiskt kommit på resan att mäta värden kopplade till ESG.

Fredrik Wikner, Sofie Gidlund

Grant Thornton

Fredrik Wikner är bland annat certifierad affärsrådgivare på Grant Thornton med fokus på ägarstyrning och koppling mot framtidens affärsmodeller. Sofie Gidlund är hållbarhetsexpert på Grant Thornton med bakgrund från skidåkningens värld. Som boende i Kiruna ser Sofie dagligen på den spännande samhällsomvändning i Malmfälten med stadsflytt, avkastningskrav och samhällsvärden i symbios.

Porträtt Fredrik Wikner
Porträtt Olof Wreting

Underhållning

Olof Wretling

Olof Wretling från Umeå är skådespelare, regissör, dramatiker, föreläsare och författare. Många känner igen honom som en del av humorgruppen Klungan och Mammas Nya Kille, och tidigare också som en av deltagarna i Bäst i test på SVT. Olof är en av landets populäraste komiker och berättare och har röstats fram som värd för Vinter i P1 inte mindre än nio gånger. Just nu aktuell med turnén Kaffet.

Artist

Linnea Henriksson

Linnea Henriksson är en svensk popsångare och låtskrivare. En älskad och folkkär artist genom flera album och sin uppskattade medverkan i Så mycket bättre. Hennes musik har spelats över 200 miljoner gånger och hon har tagit emot prestigefyllda priser som P3 Guld och Alice Babs Jazzstipendium. Har lett Melodifestivalen, just nu aktuell på SVT med serien Den blomstertid nu kommer.

Porträtt Linnea Henriksson
Bandet Duschpalatset beståendes av fyra personer som står i en trappa.

Artist

Duschpalatset

Duschpalatset är lika delar humor och allvar, lika delar skrammel och skönsång. Sprungna ur Umeås tradition av gitarrstök har Duschpalatset sedan debuten 2017 hunnit med att släppa albumen ”Vinnarmusik” och “Baby” och spela runt på landets indieklubbar. Förrra året turnérade de som förband till The Wannadies! I en tradition av excellenta indieband från landets norra delar är Duschpalatset den senaste i raden av pärlor. Nyhetsmorgon tyckte att Duschpalatset såg gulliga ut. Själva beskriver de sin musik som farlig, i ordets allra finaste bemärkelse.

Artist

Alpha Marigo

Alpha Marigo är dansare och artist som satsar på Afrobeats. Alpha kommer från Gambia och flyttade till Umeå för sju år sedan. Han släppte sin första singel 2020 och flera låtar senare har hans musik hundratusentals lyssningar på Spotify!
– I have always been a music lover, I love putting a smile on people’s faces, hälsar Alpha och vi ser fram emot att kicka igång dansgolvet tillsammans på Umeågalan!

Porträtt Alpha
Porträtt DJ

DJ

Molly Sandberg

Molly Sandberg är en omtyckt DJ och en respekterad klubbarrangör på Umeås dansgolv och festivaler där hon huserat runt i många år. Hennes hjärta slår extra för funky tunes, disco och R&B, men det viktigaste är att dansgolvet ska gunga!

Underhållning

Amie Foon, Norrlandsoperan

Sångerskan Amie Foon kommer att bjuda på en unik upplevelse med operasång ackompanjerat av Yamahas självspelande (!) flygel Disklavier. Möt också  Norrlandsoperans vd Erik Mikael Karlsson, som berättar om sin vision för kulturen i norra Sverige och ger en inblick i Norrlandsoperans verksamhet.

Porträtt Amie Foon
Porträtt Ida Hillebjörk

Moderator

Ida Hillebjörk

Ida Hillebjörk är professionell dagdrömmare och har specialiserat sig på att använda kreativitet och entreprenörskap för att driva samhällsförändring. Som projektledare för Umecom vill hon sammanföra medborgare med näringslivet, föreningslivet och universitetet för att förverkliga idéer som gör Umeå bättre och roligare. Rädda världen är ju inget någon kan göra på egen hand.

Moderator

Sverker Olofsson

Sverker Olofsson är en känd journalist och programledare från Vännäs. Han var programledare för det klassiska SVT-programmet Plus under många år och har även lett programmen Nattöppet, Dina frågor och Sverker rakt på. Han har också givit upphov till ett nyord år 2006 – sverka. Dess innebörd är ”klaga på inköpt vara som man är missnöjd med” och har sitt ursprung i Sverkers långa arbete med konsumentprogrammet Plus. Sverker Olofsson har modererat Umeågalan flertalet gånger och lockat besökarna till både skratt och eftertanke.

Porträtt Sverker Olofsson

Passa på att unna dig och dina anställda med hotellnatt hos vår huvudparter Clarion Hotel Umeå den 23 mars. Under en fullspäckad dag kan det vara skönt att varva ner och piffa sig på hotellrummet innan galan börjar. Boka specialerbjudandet endast för Umeågalangäster med ett rabatterat pris på boende. Enkelrum 950 kr. Dubbelrum 1 150 kr
 
Mejla namn och telefonnummer, ange koden ”Umeågalan” samt ditt biljettnummer till cl.umea@choice.se (rabattkoden endast giltig via mejl enligt ovan). 

ÖVERGRIPANDE KRITERIER

Giltighet

De övergripande kriterierna gäller för samtliga priskategorier som delas ut på Umeågalan. Dessa kriterier är fastställda av Umeågalans styrgrupp 210210.

Användning

De övergripande kriterierna ska användas av respektive priskategori i samband med att juryn utser finalister och vinnare. Samtliga företag som ska utses till finalister och/eller vinnare på Umeågalan ska av juryn bedömas uppfylla de övergripande kriterier i sin helhet. De övergripande kriterierna används ej för att rangordna vilka företag som utses till finalister och/eller vinnare, till detta används de kriterier som är specifika för respektive priskategori.

Kriterier

Umeågalan är en gränsöverskridande mötesplats för Umeås företagande med syfte att bidra till arbetet med att skapa förutsättningar för företag att starta, växa och etablera sig.

Priskategorierna på Umeågalan vänder sig därför till verksamheter som i första hand bedrivs i företagsform i privat sektor (offentligt ägda företag kan ej tilldelas pris på Umeågalan). Med företagsform avses enskild näringsverksamhet, handelsbolag, kommanditbolag, aktiebolag eller ekonomisk förening.

Företaget ska nå framgång utan att det sker på bekostnad av människor och miljö (ekonomisk, social och ekologisk hållbarhet). Det innebär inte att företag som har en påverkan på människor och miljö är exkluderade men företaget i fråga ska bedömas bidra mer positivt än negativt till agenda 2030 (de 17 globala målen). Företaget ska vid tillfället bedömas ha en sund ekonomisk ställning.

Företaget ska ha sitt säte i Umeå och/eller bedriva en verksamhet i Umeå eller dess närhet och som bidrar till Umeås tillväxt och Umeås långsiktiga mål*.

*Umeås vision och långsiktiga mål (fastställda av kommunfullmäktige, klippt från umea.se)

 Vision

Umeå kommun har som vision att Umeå ska ha 200 000 invånare senast år 2050. Visionen uttrycker att alla ska uppleva att de vinner på att bo och verka i Umeå. Det gäller alla Umeås medborgare och alla som överväger att flytta hit och etablera sig, studenter, företag med flera.

Långsiktiga mål

  • Umeås tillväxt ska klaras med social, ekologisk, kulturell och ekonomisk hållbarhet med visionen om 200 000 medborgare år 2050.
  • Umeå ska växa hållbart utan några utsatta områden.
  • Umeå kommun ska skapa förutsättningar för kvinnor och män att ha samma makt att forma samhället såväl som sina egna liv.
  • Umeå ska vara klimatneutralt till 2040.