Pressbilder Deportees. Fr v gitarrist Anders Stenberg, sångare Peder Stenberg, trummis Thomas Hedlund. Foto: Elin Berge

Klart: Här är programmet på Umeågalan 

Nu har Umeågalans program för 20-årsjubileet börjat ta form. Välrenommerade talare föreläser på dagen varvat med spännande breakout sessions som sprider kunskap – och på kvällen återvänder Umeåbandet Deportees, som även spelade på den allra första Umeågalan.  

– Vi är nöjda över ett brett program. Kunskap, musik och hemliga gäster – tillsammans med Umeås näringsliv på Umeås största nätverksarena, säger Peter Juneblad, näringslivsdirektör. 

Umeågalan arrangeras den 21 mars och erbjuder som vanligt ett program både på dag- och kvällstid. Dagen, som modereras av Annakarin Nyberg, anordnas på Aula Nordica vid Umeå universitet och erbjuder både utblick och inblick.  
 
Alexandra Stråberg, chefsekonom på Länsförsäkringar Sverige, föreläser om det affärskritiska globala perspektivet i en alltmer föränderlig värld. Hon diskuterar ämnen som geopolitik, energihandel, och globala ekonomiska händelser och ger insikter om hur vi som företagare och privatpersoner kan navigera i denna komplexa miljö. 

– Vi ser henne dagligdags i morgonsoffan och på ekonominyheterna och nu ska hon få ladda Umeås företag med en utblick kring vad som händer i omvärlden just nu och hur det påverkar oss, säger Peter Juneblad. 

Förläsaren Simon Elvnäs delar sin insikt om att hantera tidsbrist och öka produktiviteten genom att omvandla vår tidsanvändning till något effektivt och proaktivt. Han utforskar innovativa arbetsmetoder, ledarskap och självledarskap för att hjälpa oss navigera i en värld av förändring och högt tempo. 

– Simon är en av Sveriges högst ansedda ledarskapsföreläsare och får oss att rikta strålkastaren inåt. Han kommer med viktiga insikter kring effektivitet och det personliga ledarskapet, säger Peter Juneblad. 

I flera spännande breakout sessions får besökarna laddas med verktyg framåt.  

– Det blir viktiga ämnen som AI, Vitecs banbrytande lösningar inom hållbarhet, Strawberrys hållbarhetsarbete och så får vi en inblick i framtidens fabrik: SCA Obbola, säger Ulrika Dorsch, ordförande i Umeågalans styrgrupp. 

Under galakvällen på Nolia lyfter Umeågalan några av Umeås starkt lysande stjärnor! Det blir bland annat ett kärt återseende av Deportees, som var en av Umeågalans allra första bokningar. 

– Det finns knappast en bättre bokning till vårt 20-årsjubileum, vilken resa det bandet gjort och vilka hits! säger Peter Juneblad. 

På kvällen spelar flera Umeåartister som är aktuella med nytt material – Broder John, Docle och Frida Selander.  

– Och så blir det hemliga gäster! Det finns så mycket bra och spännande i den här staden, säger Peter Juneblad.  

Därefter väntar efterfest med Umeås mest musikkunniga person – Heaven Small i dj-båset.  

– Utöver detta glimrande program blir det så klart även prisutdelningar både på kvällen och dagen. Nu närmar det sig, vi ser fram emot alla spännande möten säger Peter Juneblad. 

Säkra din biljett här

Umeågalan 21 mars, programmet i korthet 

Dagen 

Alexandra Stråberg, chefsekonom på Länsförsäkringar Sverige. Talar om det affärskritiska globala perspektivet i en alltmer föränderlig värld. Tillväxt, räntehammare och inflationsberg, hur kan vi som företagare och privatpersoner navigera i allt som händer?  

Simon Elvnäs, en av Sveriges högst ansedda ledarskapsföreläsare. Delar sin insikt om att hantera tidsbrist och öka produktiviteten genom att omvandla vår tidsanvändning till något effektfullt och proaktivt.  

Annakarin Nyberg, moderator 

Annakarin är internetforskare, prisad författare, Sommarpratare i P1 och föreläsare. 

Breakout sessions 

Clarion Hotel Umeå: Att möta framtidens hållbarhetsutmaningar och lagkrav 
Hur kan hotellens miljöpåverkan minskas, samtidigt som gästupplevelsen förbättras? 

Umeå universitet: Hur kommer AI att påverka företagen, skapandet och människan? 
Fyra forskares ögonblicksbild av AI-utvecklingen försöker hitta svaren på hur AI kan hitta sin plats och roll i samhället och i våra liv. 

Vitec Software Group: Hur programvara och psykologi sparade tre miljoner koppar kaffe 
Vitec lyfter fram exempel på hur deras programvaror kan göra nytta i samhället på ett nytänkande sätt. 

SCA Obbola – Framtidens fabrik, vi bygger för framtiden i Obbola 
Efterfrågan på hållbara förpackningsmaterial växer och SCA satsar genom att bygga världens största kraftlinermaskin. Vad har vi lärt oss genom historien och vad blir framtidens utmaningar? 

Kvällen 

Deportees, artist 

Deportees gjorde entré på den svenska musikscenen för dryga 20 år sedan och var en av Umeågalans allra första bokningar. Sedan dess har de vunnit flera Grammis, P3 Guld och därtill Umeåbornas hjärtan.  

Broder John, artist 

Med rötter i Umeå har han tagit egna skivbolaget Hoopdiggas och sin karriär till höga höjder med flertalet kritikerrosade album och turnéer. Just nu jobbar han med ny musik i studion och som konstnärlig ledare för Umeås nya festival: Powerpose FM festival. 

Dolce, artist  

Umeåbandet Dolce debuterade 2014 och har sedan dess släppt flera hyllade album. I februari kommer duons tredje platta “Ett liv” som handlar om vägval och brytpunkter. Med en otrolig röst och melodier utöver det vanliga tar de plats på Umeågalans scen. 

Frida Selander, artist 

Som en självklar stjärna på den svenska musikhimlen lyser hon klar! Frida Selander är singer-songwritern från Holmsund som inte lämnar någon oberörd. Med sina poetiska texter och fina melodier kliver hon rakt in i våra hjärtan.  

Heaven Small, dj 

Heaven Small har stenkoll på musiken. Rattat eget radioprogram, suttit i P3 Guldjuryn och inte minst med egen karriär som artist. Dessutom är hon nybliven entreprenör med ett nystartat företag. Vi kan knappast presentera en mer passande hus-dj till Umeågalans 20-årsjubileum.  

Dessutom: Hemliga gäster!

Se programmet i sin helhet, hålltider och erbjudanden här!

ÖVERGRIPANDE KRITERIER

Giltighet

De övergripande kriterierna gäller för samtliga priskategorier som delas ut på Umeågalan. Dessa kriterier är fastställda av Umeågalans styrgrupp 210210.

Användning

De övergripande kriterierna ska användas av respektive priskategori i samband med att juryn utser finalister och vinnare. Samtliga företag som ska utses till finalister och/eller vinnare på Umeågalan ska av juryn bedömas uppfylla de övergripande kriterier i sin helhet. De övergripande kriterierna används ej för att rangordna vilka företag som utses till finalister och/eller vinnare, till detta används de kriterier som är specifika för respektive priskategori.

Kriterier

Umeågalan är en gränsöverskridande mötesplats för Umeås företagande med syfte att bidra till arbetet med att skapa förutsättningar för företag att starta, växa och etablera sig.

Priskategorierna på Umeågalan vänder sig därför till verksamheter som i första hand bedrivs i företagsform i privat sektor (offentligt ägda företag kan ej tilldelas pris på Umeågalan). Med företagsform avses enskild näringsverksamhet, handelsbolag, kommanditbolag, aktiebolag eller ekonomisk förening.

Företaget ska nå framgång utan att det sker på bekostnad av människor och miljö (ekonomisk, social och ekologisk hållbarhet). Det innebär inte att företag som har en påverkan på människor och miljö är exkluderade men företaget i fråga ska bedömas bidra mer positivt än negativt till agenda 2030 (de 17 globala målen). Företaget ska vid tillfället bedömas ha en sund ekonomisk ställning.

Företaget ska ha sitt säte i Umeå och/eller bedriva en verksamhet i Umeå eller dess närhet och som bidrar till Umeås tillväxt och Umeås långsiktiga mål*.

*Umeås vision och långsiktiga mål (fastställda av kommunfullmäktige, klippt från umea.se)

 Vision

Umeå kommun har som vision att Umeå ska ha 200 000 invånare senast år 2050. Visionen uttrycker att alla ska uppleva att de vinner på att bo och verka i Umeå. Det gäller alla Umeås medborgare och alla som överväger att flytta hit och etablera sig, studenter, företag med flera.

Långsiktiga mål

  • Umeås tillväxt ska klaras med social, ekologisk, kulturell och ekonomisk hållbarhet med visionen om 200 000 medborgare år 2050.
  • Umeå ska växa hållbart utan några utsatta områden.
  • Umeå kommun ska skapa förutsättningar för kvinnor och män att ha samma makt att forma samhället såväl som sina egna liv.
  • Umeå ska vara klimatneutralt till 2040.