Företagaren: Din viktigaste tillgång är ditt team

– Kvalitet är helt avgörande för ett företags framgång, oavsett om det gäller service eller en produkt. Man behöver vara lyhörd för förändringar och trender genom att kontinuerligt lyssna på och förstå kundernas behov och anpassa sitt utbud efter det. Men allting bottnar i det viktigaste du har – ditt team!

Det säger Tina Jonsson, grundare och vd på ASM Eventbyrå, som är finalist i priskategorin Årets unga företagare tillsammans med Yahya Alahmad, grundare och vd på FS Städ, samt Axel Ljudén och Albin Nyström, grundare av Ecotype.

Tina Jonsson och hennes team är en helhetsleverantör som erbjuder branschkompetens, service och lösningar från idé till genomförande av olika event för kunderna. Hon menar att det mest motiverande som företagare är att upprätthålla hög kundnöjdhet och vara en bra ledare för teamet.  

– Vår höga kundnöjdhet gör mig stolt, och det motiverar oss att alltid leverera på högsta nivå. Som ledare lär jag mig otroligt mycket varje dag och jag omges av individer med hög kompetens, säger Tina Jonsson.

På Umeågalan den 21 mars avgörs det om hon eller hennes två konkurrenter får ta hem statyetten som Årets unga företagare.

– Att vara finalist på Umeågalan är ett kvitto på att det vi gör för privatpersoner, företag och samhället är ett vinnande koncept. Vi tror starkt på oss själva och är peppade på gala, säger Yahya Alahmad, på FS Städ.

Hans råd till andra unga företagare är att fokusera på kärnverksamheten, men att inte vara rädd för att fråga och be om hjälp när något känns osäkert.

– Sätt dig in i dina kunders önskemål, på vilket sätt kan vi som företag uppfylla dessa – och än bättre – överträffa dem? Insikter i vad som skapar mervärde för dina kunder blir ett riktmärke att arbeta efter, säger Yahya Alahmad.

Och Axel Ljudén och Albin Nyström på Ecotype håller med.

– Sätt kundens behov i främsta rummet, men ha också tillit till de lösningar du utvecklar. Var öppen för feedback för att ständigt förbättra och utvecklas. Bygg ett team som är både engagerat och skickligt samt ha tålamod och uthållighet, säger de och fortsätter:

– Lyssna aktivt på marknadens feedback och anpassa dig. Prioritera arbetet att utforma en noggrann budget och en realistisk tillväxtstrategi. Sikta på att växa i en takt som är hållbar.

Även för Tina Jonsson är finalistplatsen ett kvitto på att det ASM Eventbyrå gör är rätt.

– Nomineringen utmärker vår kvalitet och branschkompetens och positionerar oss som en pålitlig och framstående aktör i branschen, säger hon.

Tina Jonsson påpekar hur viktigt teamet är för att uppnå kvalitet och resultat.

–  Var noggrann i rekryteringsprocessen och investera tid i att hitta rätt personer för ditt team och försäkra dig om att deras värderingar och färdigheter matchar företaget. Det är viktigt att inte slösa bort resurser som tid, pengar och kompetens. Fokusera på att använda din och ditt teams kompetens på ett strategiskt sätt, säger hon.

FS Städ arbetar aktivt med att hjälpa personer med utländsk bakgrund att komma in i arbetslivet så att de kan skapa sig en stabil tillvaro och införlivas i samhället.

– Det är otroligt inspirerande att se sina medarbetare växa – både som medmänniskor och i sina yrkesroller. Det har varit utmanande, men också lärorikt och spännande att bygga företag i Sverige. Fallgropar har funnits på vägen, men för varje ny insikt och lärdom byggs självförtroendet på och stimulerar till nya, ännu större utmaningar, säger Yahya Alahmad.

Axel Ljudén och Albin Nyström tipsar nya företagare att utföra marknadsundersökningar, nätverka för mentorskap och nyttja det fina innovationsstöd som finns.

– Genom att förstå företagens behov och erbjuda skräddarsydda lösningar blir det verkligen inspirerande att bevittna den positiva effekt våra tjänster har på våra kunder, säger de.

Köp biljett till Umeågalan den 21 mars, Umeås största nätverksarena för näringslivet, på www.umeagalan.se.

Medarrangörer Årets unga företagare

Länsförsäkringar Västerbotten, NyföretagarCentrum, Ung Företagsamhet och BIC Factory.

Finalister i Årets unga företagare

Tina Jonsson på ASM Eventbyrå 
Grundades: Slutet av 2016. 
Omsättning: Drygt 10?miljoner.
Antal medarbetare: 4 – har precis rekryterat och vuxit.

ASM Eventbyrå skräddarsyr event, små som stora, och levererar med personligt engagemang och hög kvalitet. De fungerar som en helhetsleverantör och är verksamma med kunder och uppdrag runt om i hela landet och även utomlands. Rollen sträcker sig från att bara producera evenemang för andra företag till att skapa värden för kunderna genom att stärka deras varumärken och företagskulturer.

asmevent.se

Yahya Alahmad på FS Städ

Grundades: 2021.
Omsättning: 1,8 miljoner.
Antal medarbetare: 8.

FS städ är ett städföretag som erbjuder högkvalitativa städtjänster, samtidigt som vi värnar om miljön genom att främst använda oss av miljögodkända produkter. Vi arbetar även aktivt med att skapa nya arbetstillfällen och hjälpa arbetslösa att komma in på arbetsmarknaden.

fsstad.se

Axel Ljudén och Albin Nyström på Ecotype

Grundades: 2020.
Omsättning: 6,4 miljoner.
Antal medarbetare: 8.

Ecotype utvecklar och tillhandahåller digitala verktyg till skogsbranschen för hantering av skoglig data. Ecotypes verktyg www.skogshubben.se används för Skogsrådgivning, skötsel, prospektering av skogsfastigheter samt administration och kontroll över data i en intuitiv och användarvänlig plattform.

ecotype.se

ÖVERGRIPANDE KRITERIER

Giltighet

De övergripande kriterierna gäller för samtliga priskategorier som delas ut på Umeågalan. Dessa kriterier är fastställda av Umeågalans styrgrupp 210210.

Användning

De övergripande kriterierna ska användas av respektive priskategori i samband med att juryn utser finalister och vinnare. Samtliga företag som ska utses till finalister och/eller vinnare på Umeågalan ska av juryn bedömas uppfylla de övergripande kriterier i sin helhet. De övergripande kriterierna används ej för att rangordna vilka företag som utses till finalister och/eller vinnare, till detta används de kriterier som är specifika för respektive priskategori.

Kriterier

Umeågalan är en gränsöverskridande mötesplats för Umeås företagande med syfte att bidra till arbetet med att skapa förutsättningar för företag att starta, växa och etablera sig.

Priskategorierna på Umeågalan vänder sig därför till verksamheter som i första hand bedrivs i företagsform i privat sektor (offentligt ägda företag kan ej tilldelas pris på Umeågalan). Med företagsform avses enskild näringsverksamhet, handelsbolag, kommanditbolag, aktiebolag eller ekonomisk förening.

Företaget ska nå framgång utan att det sker på bekostnad av människor och miljö (ekonomisk, social och ekologisk hållbarhet). Det innebär inte att företag som har en påverkan på människor och miljö är exkluderade men företaget i fråga ska bedömas bidra mer positivt än negativt till agenda 2030 (de 17 globala målen). Företaget ska vid tillfället bedömas ha en sund ekonomisk ställning.

Företaget ska ha sitt säte i Umeå och/eller bedriva en verksamhet i Umeå eller dess närhet och som bidrar till Umeås tillväxt och Umeås långsiktiga mål*.

*Umeås vision och långsiktiga mål (fastställda av kommunfullmäktige, klippt från umea.se)

 Vision

Umeå kommun har som vision att Umeå ska ha 200 000 invånare senast år 2050. Visionen uttrycker att alla ska uppleva att de vinner på att bo och verka i Umeå. Det gäller alla Umeås medborgare och alla som överväger att flytta hit och etablera sig, studenter, företag med flera.

Långsiktiga mål

  • Umeås tillväxt ska klaras med social, ekologisk, kulturell och ekonomisk hållbarhet med visionen om 200 000 medborgare år 2050.
  • Umeå ska växa hållbart utan några utsatta områden.
  • Umeå kommun ska skapa förutsättningar för kvinnor och män att ha samma makt att forma samhället såväl som sina egna liv.
  • Umeå ska vara klimatneutralt till 2040.