Ta tempen på medarbetarna – med en app

Coachande ledarskap och en kultur som gör att man vågar misslyckas. Det är bästa receptet för en god arbetsplats, menar Jörgen Winqvist, plats- och försäljningschef på Atea.   

– Satsa på arbetsmiljö och trivsel. Inkludera medarbetarna och ha regelbundna mätningar för att ta tempen. Vi kör sex frågor i en app till alla medarbetare varje fredag, säger han.

Atea är, tillsammans med Norra Skog och Vitec Software Group, finalister i Årets arbetsgivare på Umeågalan.

– What’s in it for me är en allt större drivkraft för medarbetare. Det innebär att de vill vara mer engagerade och få utrymme att påverka organisationen de arbetar för, i kombination med sin egen personliga utveckling, säger Maria Johansson, HR-chef på Norra Skog.

Hon har varit med och byggt ett nytt företag och varumärke – då Norra Skogsägarna och Norrskog slogs samman till Norra Skog – där ett stort fokus varit på företagskulturen.

– Insikten om att det är kulturen och människorna som bygger företaget har varit otroligt lärorikt och motiverande, säger hon.

– På Vitec jobbar vi med ansvarsfull tillväxt och långsiktighet, på riktigt. Det skapar i sin tur utrymme för en bra arbetsmiljö och balans i livet för våra medarbetare – det kommer alltid att vara viktigt, nu och i framtiden, säger Olle Backman, vd på Vitec.

– Ja, man måste få värderingarna i kulturen så det inte bara blir floskler. Exemplifiera värderingarna och påminn varandra i vardagen. Det är viktigt att inkludera medarbetarna. Vi kör regelbundna högfrekventa mätningar för att ta tempen – sex frågor i en app varje fredag till alla på kontoret, med en AI som fördjupar frågorna beroende på det just “du” svarade förra veckan – för att få djupare insikter om arbetsmiljön och stämningen, säger Jörgen Winqvist.

Han tillägger:

– Vi har även en tydlig introduktionsplan för onboarding av nya medarbetare – de får faddrar och mentorer och så mäter vi dem under åtta veckor. Man behöver inte komma till oss med svart bälte i allt, utan man kan komma in via till exempel traineeprogram. Vi jobbar också med teamleveranser, vilket möjliggör utbyte mellan junior och senior. Coachande ledarskap och en kultur som gör att man vågar misslyckas är viktigt.

Och Maria Johansson håller med:

– Man ska undvika en kultur som bygger på skam, tystnad och syndabockar. Med en snabb utveckling kommer även misstag. Därför gäller det att bygga en trygg kultur som även tillåter människor att göra fel och via dialog dra lärdomar och hitta lösningar, säger hon.

– Vi pratar ofta om att produkten är vår grund, vilket också innebär att vi sätter laget före jaget och lär av varandra. Just nu, utifrån hur världen ser ut, ser vi en ökad efterfrågan på ekonomisk stabilitet, men utveckling och innovation är fortsatt mycket viktigt i vår bransch. Kan man lyckas skapa en dynamik mellan stabilitet och utveckling, mellan förutsägbarhet och innovation så är det attraktivt både för medarbetare och för många arbetssökande, säger Olle Backman.  

Jörgen Winqvist berättar att Ateas Umeåkontor gör mycket roligt tillsammans och att man ha ett högt deltagarantal på aktiviteterna.

– Som frågan jag fick på dansgolvet klockan två på natten på hela Sveriges Ateas kickoff för något år sedan: ”Visst är ni från Umeå? Jag har hört att ni är bra på fest och på att gå all in”, säger Jörgen och skrattar.

Köp biljett till Umeågalan den 21 mars, Umeås största nätverksarena för näringslivet, på www.umeagalan.se.

Medarrangör Årets arbetsgivare

VK Media.

Finalister Årets arbetsgivare

Atea Umeå
Grundades: 1991.
Omsättning: 500 miljoner i Umeå.
Antal medarbetare: 110.

Ateas övergripande vision är att bygga Sverige med it. I Umeå ligger man i framkant med värdeskapande rådgivning, kvalitativa leveranser och it-lösningar anpassade för kundens behov. Kunderna är världsledande tillverkare av skogsmaskiner, kommunen med dess kommunala bolag, Umeås största aktörer inom skogs- och pappersindustrin, Umeå universitet, en ledande aktör på fastighetsmarknaden, nationella aktörer inom läkemedelsindustrin, regionen, säkerhetsbolag och ett av Sveriges största friskvårdsbolag.

atea.se

Norra Skog

Grundades: 2020 genom en fusion mellan skogsägarföreningarna Norra Skogsägarna och Norrskog, som tillsammans har funnits i nästan 100 år.

Omsättning: 5 miljarder.

Antal medarbetare: Cirka 650 medarbetare, varav runt en tredjedel i Umeåregionen.

Norra Skogs drivkraft är att göra familjeskogsbruket i Norrland så värdefullt som möjligt. Som kooperation ägs de av 27 000 medlemmar och de verkar för skogsägarnas bästa. Tillsammans bidrar medlemmarna med mångfald till framtida generationer genom ett hållbart brukande av skogens förnyelsebara råvara.

norraskog.se

Vitec Software Group

Grundades: 1985

Omsättning: 2 600 miljoner.

Antal medarbetare: 1 400.

Vitec är ett börsnoterat ledande programvarubolag inom vertical software och har sitt ursprung och huvudkontor i Umeå. I dag finns bolaget i elva länder med tyngdpunkten i Norden och Nederländerna. Vitec utvecklar och levererar branschspecifika standardprogram för olika nischer, som exempelvis apotek, banker, bilverkstäder, fastigheter, sjukvård och undervisning. Det största bidraget till samhällsutvecklingen genereras genom egna produkter. Det är också genom egna produkter som bolaget lyckas bidra till kundernas framgång, bland annat genom ökad effektivitet, kvalitet och konkurrenskraft.  

vitecsoftware.com

ÖVERGRIPANDE KRITERIER

Giltighet

De övergripande kriterierna gäller för samtliga priskategorier som delas ut på Umeågalan. Dessa kriterier är fastställda av Umeågalans styrgrupp 210210.

Användning

De övergripande kriterierna ska användas av respektive priskategori i samband med att juryn utser finalister och vinnare. Samtliga företag som ska utses till finalister och/eller vinnare på Umeågalan ska av juryn bedömas uppfylla de övergripande kriterier i sin helhet. De övergripande kriterierna används ej för att rangordna vilka företag som utses till finalister och/eller vinnare, till detta används de kriterier som är specifika för respektive priskategori.

Kriterier

Umeågalan är en gränsöverskridande mötesplats för Umeås företagande med syfte att bidra till arbetet med att skapa förutsättningar för företag att starta, växa och etablera sig.

Priskategorierna på Umeågalan vänder sig därför till verksamheter som i första hand bedrivs i företagsform i privat sektor (offentligt ägda företag kan ej tilldelas pris på Umeågalan). Med företagsform avses enskild näringsverksamhet, handelsbolag, kommanditbolag, aktiebolag eller ekonomisk förening.

Företaget ska nå framgång utan att det sker på bekostnad av människor och miljö (ekonomisk, social och ekologisk hållbarhet). Det innebär inte att företag som har en påverkan på människor och miljö är exkluderade men företaget i fråga ska bedömas bidra mer positivt än negativt till agenda 2030 (de 17 globala målen). Företaget ska vid tillfället bedömas ha en sund ekonomisk ställning.

Företaget ska ha sitt säte i Umeå och/eller bedriva en verksamhet i Umeå eller dess närhet och som bidrar till Umeås tillväxt och Umeås långsiktiga mål*.

*Umeås vision och långsiktiga mål (fastställda av kommunfullmäktige, klippt från umea.se)

 Vision

Umeå kommun har som vision att Umeå ska ha 200 000 invånare senast år 2050. Visionen uttrycker att alla ska uppleva att de vinner på att bo och verka i Umeå. Det gäller alla Umeås medborgare och alla som överväger att flytta hit och etablera sig, studenter, företag med flera.

Långsiktiga mål

  • Umeås tillväxt ska klaras med social, ekologisk, kulturell och ekonomisk hållbarhet med visionen om 200 000 medborgare år 2050.
  • Umeå ska växa hållbart utan några utsatta områden.
  • Umeå kommun ska skapa förutsättningar för kvinnor och män att ha samma makt att forma samhället såväl som sina egna liv.
  • Umeå ska vara klimatneutralt till 2040.