– Ha inte för bråttom. Tidsramar är viktiga, men vägen dit är avgörande. Det är stor skillnad på en god idé och en bra produkt, och det ligger mycket tid och arbete däremellan, säger Thomas Holmberg, vd på Enduce.
Enduce är finalister i priskategorin Årets teknik- och industripris på Umeågalan tillsammans med Vännäs Verkstads och SCA Obbola.
Den stora utmaningen inom teknik och industri är att ligga i framkant teknikmässigt med de maskiner som finns på marknaden. Det menar Daniel Wallberg på Vännäs Verkstads.
– Men också att hålla verksamheten fullbelagd med inkommande kundordrar. Det kräver god relation med befintliga kunder och förmåga att aktivt få in nya kunder. Företaget ska hela tiden växa, säger han.
För Enduce har det gått 16 år från att idén såg dagens ljus till en serieproducerad produkt på hyllan som är leveransklar och harmoniserar med gällande bygg- och branschregler.
– Att gå från idé till en färdig produkt tar lång tid och kostar mycket pengar. Det är många steg som ska tas – teknisk verifiering, produktutveckling, marknadsvalidering, arbete med immaterialrätt och kravutredningar för att nämnda några. Samt därutöver arbete med varumärke, marknadsstrategier, affärsjuridik och så vidare, säger Thomas Holmberg.
Han fortsätter:
– Men nu känner vi att vi ligger före i teknikutvecklingen, såväl nationellt som internationellt. Vi har också internationella patent på flertalet kritiska delar som ger oss det försprånget vi nu har.
– Ja, den ständiga utmaningen är att alltid vara bättre än våra konkurrenter. Vi har en unik och förnybar råvara i Norrland, med långa starka träfibrer som ger en god förutsättning för oss och våra produkter, säger Karin Ovemar på SCA Obbola.
Vad skulle du råda andra företagare att fokusera på för att nå goda resultat?
– Fokusera på din kärnverksamhet och vilket värde du vill skapa samt att genom din organisations kompetens och ständiga förbättringar flytta fram målen för att hela tiden bli lite bättre, säger Karin Ovemar.
– Ha alltid kunden i fokus och upprätta en god kommunikation. En nöjd kund är den bästa reklamen, säger Daniel Wallberg.
– Att hitta en bra balans mellan egen förmåga och extern kompetens är viktigt, både för att räcka till och för att pricka rätt när arbetet lätt svämmar över. Vi har eftersträvat en hög specialiseringsgrad som grundar sig i självinsikter om vad vi är duktiga på och vad vi kan lära från andra. Det kostar en slant, men pris är en sak och värde något annat. Att öva in den kompassen är till stor hjälp för att lyckas, säger Thomas Holmberg och tillägger:
– Det finns ett känt citat som jag gärna skriver under på: Slow is smooth, and smooth is fast. Med andra ord – ha inte för bråttom. Tidsramar är viktiga men vägen dit är avgörande. Det är stor skillnad på en god idé och en bra produkt, och det ligger mycket tid och arbete däremellan.
Köp biljett till Umeågalan den 21 mars, Umeås största nätverksarena för näringslivet, på www.umeagalan.se.
Medarrangörer Årets teknik- och industripris
Ålö, Komatsu Forest och Volvo Lastvagnar.
Finalister Årets teknik- och industripris
Enduce
Grundades: 2021.
Omsättning: Cirka 1,8 miljoner.
Antal medarbetare: 4.
Enduce har utvecklat världens mest energieffektiva duschgolvbrunn som återvinner 75 procent av värmen ur duschvattnet. Produkten sparar stora mängder energi för såväl små som stora fastigheter. ?En ny standard för modernt och klimatsmart byggande och en ersättare till den traditionella golvbrunnen.
Vännäs Verkstads
Grundades: 1961.
Omsättning: 50 miljoner.
Antal medarbetare: 19.
Vännäs Verkstads är ett expansivt legoföretag som stödjer sina kunder inom tillverkande industri genom kompetens inom traditionell verkstadsteknik och moderna tekniker som 3D-utskrifter med mera. Deras kunder omfattar mer än 60 företag i olika storlekar som är i behov av specialkonstruerade detaljer till sin produktion. Volvo Lastvagnar är en av de större kunderna och leveranser sker bland annat till deras fabriker.
SCA Obbola
Grundades: 1889 startades verksamhet för att skapa värde från skogen i Obbola (i form av en ångsåg).
Omsättning: Cirka 3 miljarder.
Antal medarbetare: Cirka 300.
SCA har funnits i Obbola i över 100 år. Från början tillverkades enbart sulfatmassa och 1975 invigdes världens bredaste pappersmaskin för tillverkning av kraftliner. Pappersbruket är nu expanderat, vilket innebär att produktionen ökar från 450 000 ton kraftliner till 725 000 ton årligen.