UMEÅGALAN 21 MARS

MODERATOR

Annakarin Nyberg

Annakarin är internetforskare, prisad författare och föreläsare. Just nu aktuell genom sitt arbete med att stödja företag och organisationer i att identifiera och hantera härskarteknik. Helt enkelt, att skapa schyssta arbetsmiljöer där människor trivs, kan prestera bra tillsammans och vill stanna kvar. Umeågalan ligger Annakarin varmt om hjärtat då hon känner ett stort engagemang för Umeås utveckling – Umeå är den självklara platsen för henne att bo och verka på.

Talare

Alexandra Stråberg

"Vad händer? Globala elefanter, magiska siffror och ekonomiska berg"

Alexandra Stråberg kommer tala om det affärskritiska globala perspektivet i en alltmer föränderlig värld. Allt som sker globalt blir nationellt, regionalt, företagsnära och hamnar till slut på våra köksbord. Tillväxt, räntehammare och inflationsberg, hur kan vi som företagare och privatpersoner navigera i det som händer? Utsikt ger insikt. 

Alexandra Stråberg är chefsekonom på Länsförsäkringar Sverige och regelbundet engagerad i medierna för att diskutera makroekonomiska frågor, omvärldsanalys och strategi. Med sin breda arbetslivserfarenhet från bland annat Skanska, Svenskt Näringsliv och Stockholms universitet, delar hon generöst med sig av insikter och observationer

Talare

Simon Elvnäs

"Det effektfulla ledarskapet gör att vi får saker gjorda"

En kolibri gör 80 vingslag per sekund, en svala gör bara fem. Så vem är bäst på att flyga? Den som flaxar mest eller den som får ut störst effekt av varje vingslag? Lyssna till en av Sveriges främsta ledarskapsföreläsare. I detta pass delar Simon Elvnäs sin insikt om att hantera tidsbrist och öka produktiviteten genom att omvandla vår tidsanvändning till något effektfullt och proaktivt. Han utforskar innovativa arbetsmetoder, ledarskap och självledarskap för att hjälpa oss navigera i en värld av förändring och högt tempo.

Simon Elvnäs har sedan 2010 drivit ett banbrytande forskningsprojekt där han studerar beteendet hos ledare och chefer. Genom att filma hundratals ledare har han skapat ny och viktig kunskap om ledarskap. Författare till boken “Effektfull: Detaljerade studier av ledarskap – så ökar du effekten av din tid”.

Breakout session av VITEC

Hur programvara och psykologi sparade tre miljoner koppar kaffe

I denna breakout session lyfter Vitec fram exempel på hur deras vertikala programvaror kan göra nytta i samhället på ett nytänkande sätt. 2023 valde Vitec Fastighet att gå till en psykolog för att göra något åt hyresgästernas energianvändning. Som teknikleverantör till över 600 fastighetsbolag med cirka 1,5 miljoner hyresgäster är Vitec ansvarig för ett digitalt gränssnitt som möter ett mycket stort antal människor varje månad. Under passet får du ta del av resultatet (som blev mycket bra!), men också av de metoder som hjälper organisationer att gå på djupet av kundupplevelsen för att förstå vad människor behöver för att förändra sitt beteende.

Kristofer Olsson & Niklas Laninge

Vitec och Nordic Behaviour Group

Kristofer Olsson ansvarar för hållbarhets- och AI-arbetet på Vitec Fastighet. Tillsammans med Vitecs kunder leder han grupper och projekt för att skapa nya hållbara digitala lösningar för fastighetsbranschen. Niklas Laninge är psykolog och vd för Nordic Behaviour Group. Under mer än tio år har han hjälpt organisationer att göra stora beteendeförändringar genom att kombinera teknik och psykologi. Han brinner särskilt för energieffektivisering och avfallshantering.

Breakout session av Umeå universitet

Hur kommer AI att påverka företagen, skapandet och människan?

Följ med Umeå universitet bortom hypen och in till kärnan av den senaste forskningen om artificiell intelligens, AI. Med hjälp av fyra forskares ögonblicksbild av AI-utvecklingen och en moderator ska vi hjälpas åt att fånga in de stora frågorna och försöka hitta svaren på hur AI ska hitta sin plats och roll i samhället och i våra liv. Vad kan du förvänta dig? Vad kan du begära? Och vad kan du önska dig? Moderator är Annakarin Nyberg, universitetslektor vid Institutionen för informatik.

Umeå universitet

Karin Danielsson, föreståndare för Humlab vid den Humanistiska fakulteten och docent i Informatik, pratar om när humaniora möter kultur och informationsteknik i en AI-kontext. Jonny Holmström pratar om digital innovation, digital transformation samt digitalt entreprenörskap där AI idag ständigt finns med som en följeslagare. Jonny är grundare av Swedish Center for Digital Innovation och delaktig i SCDI AI Business Lab – en väg in i universitetet för företag som är intresserad av AI. Sara Lundsten, specialistsjuksköterska inom intensivvård och anestesi och forskar om AI inom sjukvården. Alla tror att AI kommer att förändra sjukvården, men hur, var och vad kommer det att innebära? Martin Servin är universitetslektor vid Institutionen för fysik och fokuserar på fordon, robotar och AI-baserad styrning.

Breakout session av CLARION HOTEL UMEÅ

Att möta framtidens hållbarhetsutmaningar och lagkrav

Tidigare har hållbarhet varit något företag satsat på för att sticka ut från sina konkurrenter och bli mer attraktiva för sina kunder. Men nu är hållbarhet inte “Nice-to-have”, utan helt avgörande för vår överlevnad. En ström av nya lagar kräver en helt ny nivå av hållbarhetsrapportering, inklusive CSRD, EU Green Claims Directive och CSDD. Och det är inte nog med det – våra kunder ställer helt nya krav och väljer hotell och konferensanläggningar baserat på deras miljöprestanda. Häng med på Strawberrys inspirerande klimatresa där vi omsätter branschens mest ambitiösa hållbarhetsmål i handling. Hur ser vi till att ligga i framkant? 

Elin Penttilä

Sustainability Manager Strawberry Sweden

Elin Penttilä leder Strawberry’s arbete med klimat och hållbarhet. Med bred erfarenhet från fastighetsbranschen i Norden och Nordamerika är hon välkänd för sitt engagemang för hållbarhet. Elin förstår både utmaningarna och möjligheterna i att främja hållbarhet och fokuserar på att minska hotellens miljöpåverkan samtidigt som gästupplevelsen förbättras.

Breakout session av SCA OBBOLA

Framtidens fabrik

Efterfrågan på hållbara förpackningsmaterial växer och SCA satsar genom att bygga världens största kraftlinermaskin i Obbola. Fabriken har varit i drift i över 100 år, nu har nya förutsättningar skapats för att möta framtiden. I visionen att skapa framtidens fabrik innefattas den mest digitaliserade maskinen och fortsatt minskat klimatavtryck. Nya krav ställs på kompetensförsörjning och kompetensutveckling för att möta framtidens behov, vi behöver ställa om för att möta förändringstakten. Vad har vi lärt oss genom historien och vad blir framtidens utmaningar?

Karin Ovemar m.fl

SCA Obbola

Här får vi ta del av inspirerande insikter, tips och lärdomar från flera av fabrikens medarbetare. På scenen möter vi Karin Ovemar fabrikschef, Åsa Alvarsson HR-chef och Emmelie Konradsson, underhållschef på SCA Obbola. 

 

 

Pressbilder Deportees. Fr v gitarrist Anders Stenberg, sångare Peder Stenberg, trummis Thomas Hedlund. Foto: Elin Berge

ARTIST

Deportees

Deportees gjorde entré på den svenska musikscenen för dryga 20 år sedan och var en av Umeågalans allra första bokningar. Sedan dess har de vunnit flera Grammis, P3 Guld och därtill Umeåbornas hjärtan. Vi ser fram emot att än en gång välkomna Peder Stenberg, Anders Stenberg och Thomas Hedlund upp på scenen. Som vi längtar!

Artist

Broder John

Broder John har alltid gjort det själv. Med rötter i Umeå har han tagit egna skivbolaget Hoopdiggas och sin egen karriär till höga höjder med flertalet album, turnéer och en historisk session med den internationella plattformen COLORS x STUDIOS, där Broder John är den första, och enda, artisten som framfört musik på svenska. Just nu jobbar han som konstnärlig ledare för Umeås nya festival: Powerpose FM festival och med att skapa purfärsk musik i studion. 

Artist

Dolce

Umeåbandet Dolce debuterade 2014 med EP:n “Gröna höjder” och har sedan dess släppt två kritikerrosade album. I februari  kommer duons tredje platta “Ett liv” som handlar om vägval och brytpunkter. Om att gå från barndomens ibland oändliga möjligheter till att istället välja en väg. Spetsa öronen! Med en otrolig röst och melodier utöver det vanliga tar de plats på Umeågalans scen under middagen. 

Artist

Frida Selander

Som en självklar stjärna på den svenska musikhimlen lyser hon klar! Frida Selander är singer-songwritern från Holmsund som inte lämnar någon oberörd. Med sina poetiska texter och fina melodier kliver hon rakt in i våra hjärtan. Hon har jämförts med storheter som Nina Simone, Patti Smith och Jeff Buckley, men är med sitt obestridliga och starka uttryck allra mest sig själv. Just nu aktuell med nytt album och föreställningar runt om i landet.

Frida_kostym-webb 3

DJ

Heaven Small

Heaven Small har stenkoll på musiken. Suttit i juryn för P3 Guld, rattat eget radioprogram och satsar just nu på egen karriär som artist. Dessutom entreprenör med ett nystartat företag. Vi kan knappast presentera en mer passande hus-DJ till Umeågalans 20-årsjubileum. Vi ses på dansgolvet!

UNDERHÅLLNING

Hemliga gäster

Under dagen och kvällen kommer vi se många starkt lysande stjärnor på Umeågalans scen, lokala förmågor varvat med stjärnskott från när och fjärran. Vissa delar är hemliga in i det sista, vi ser fram emot fler oväntade möten!

BOKA HOTELL

Passa på att unna dig och dina anställda med hotellnatt hos vår huvudparter Clarion Hotel Umeå den 21 mars. Under en fullspäckad dag kan det vara skönt att varva ner och piffa sig på hotellrummet innan galan börjar. Boka specialerbjudandet endast för Umeågalangäster med ett rabatterat pris på boende. Enkelrum 950 kr. Dubbelrum 1 150 kr. Mejla namn och telefonnummer, ange koden “Umeågalan” samt ditt biljettnummer till cl.umea@strawberry.se (rabattkoden endast giltig via mejl enligt ovan)

TA TÅGET TILL UMEÅS NÄRINGSLIVSARENA

I samarbete med Norrtåg erbjuder Umeågalans besökare 15% rabatt på resan! Ange koden “Umeågalan24” vid bokningstillfället. Koden ger 15% rabatt för resenärskategorin “Vuxen” till och från Umeå mellan 15-24 mars. Kod är giltig för bokning på norrtag.se

Planera din dag! Dagsprogrammet genomförs på Umeå universitet, Aula Nordica. Kvällsprogrammet genomförs på Nolia. Tider och hållpunkter hittar du här.
Vanliga frågor om biljetter hittar du här.

ÖVERGRIPANDE KRITERIER

Giltighet

De övergripande kriterierna gäller för samtliga priskategorier som delas ut på Umeågalan. Dessa kriterier är fastställda av Umeågalans styrgrupp 210210.

Användning

De övergripande kriterierna ska användas av respektive priskategori i samband med att juryn utser finalister och vinnare. Samtliga företag som ska utses till finalister och/eller vinnare på Umeågalan ska av juryn bedömas uppfylla de övergripande kriterier i sin helhet. De övergripande kriterierna används ej för att rangordna vilka företag som utses till finalister och/eller vinnare, till detta används de kriterier som är specifika för respektive priskategori.

Kriterier

Umeågalan är en gränsöverskridande mötesplats för Umeås företagande med syfte att bidra till arbetet med att skapa förutsättningar för företag att starta, växa och etablera sig.

Priskategorierna på Umeågalan vänder sig därför till verksamheter som i första hand bedrivs i företagsform i privat sektor (offentligt ägda företag kan ej tilldelas pris på Umeågalan). Med företagsform avses enskild näringsverksamhet, handelsbolag, kommanditbolag, aktiebolag eller ekonomisk förening.

Företaget ska nå framgång utan att det sker på bekostnad av människor och miljö (ekonomisk, social och ekologisk hållbarhet). Det innebär inte att företag som har en påverkan på människor och miljö är exkluderade men företaget i fråga ska bedömas bidra mer positivt än negativt till agenda 2030 (de 17 globala målen). Företaget ska vid tillfället bedömas ha en sund ekonomisk ställning.

Företaget ska ha sitt säte i Umeå och/eller bedriva en verksamhet i Umeå eller dess närhet och som bidrar till Umeås tillväxt och Umeås långsiktiga mål*.

*Umeås vision och långsiktiga mål (fastställda av kommunfullmäktige, klippt från umea.se)

 Vision

Umeå kommun har som vision att Umeå ska ha 200 000 invånare senast år 2050. Visionen uttrycker att alla ska uppleva att de vinner på att bo och verka i Umeå. Det gäller alla Umeås medborgare och alla som överväger att flytta hit och etablera sig, studenter, företag med flera.

Långsiktiga mål

  • Umeås tillväxt ska klaras med social, ekologisk, kulturell och ekonomisk hållbarhet med visionen om 200 000 medborgare år 2050.
  • Umeå ska växa hållbart utan några utsatta områden.
  • Umeå kommun ska skapa förutsättningar för kvinnor och män att ha samma makt att forma samhället såväl som sina egna liv.
  • Umeå ska vara klimatneutralt till 2040.