Hyllningsbild Umeågalan 2024

Klart: Här är Umeågalans vinnare 2024 

Nu har alla vinnare presenterats på Umeågalan 2024! Elva priser har delats ut, kontakter har knutits och besökarna har berikats med både kunskap och musik. 

– Umeågalans 20-årsjubileum blev lika bra som vi hoppades och hade över 1 000 besökare. Tack till alla inblandade – och grattis till alla vinnare! säger Peter Juneblad, näringslivsdirektör i Umeå. 

Umeågalan arrangerades på Aula Nordica på dagen, med föreläsningar, breakout sessions och underhållning – och på kvällen med prisutdelningsshow, artister, uppträdanden samt efterfest. Under kvällen bjöds även gästerna på en galamiddag tillagad av Äpplet. 

– Elva välförtjänta vinnare, vällagad mat och härliga deltagare, artister, talare och konferencierer. Man märker verkligen vilken bredd – och höjd – vi har bland företagen i Umeå, säger Peter Juneblad. 

– Ja, det är viktigt att synliggöra goda exempel och inspireras av varandra, säger Ulrika Dorsch, ordförande i Umeågalans styrgrupp. 

Med anledning av Umeågalans 20-årsjubileum passade man på att hylla ett företag som tidigare har vunnit pris på galan och som har haft stor betydelse för Umeås utveckling – och kommer fortsätta ha det i framtiden. Priset gick till Vitec, en avknoppning från Umeå universitet som gjort en imponerande tillväxtresa.  

– Näringslivet växer och är tillsammans med universitetet en viktig motor i Umeås utveckling. Vi vill visa upp goda exempel och samtidigt skapa en bubblande mötesplats. Tillsammans ska vi göra det lätt att samarbeta och skapa goda förutsättningar för företagandet, inte minst när det sker i samverkan mellan universitet, kommun och näringsliv, säger Dieter Müller, vice rektor vid Umeå universitet, som tillsammans med Umeå kommun är arrangör av Umeågalan. 

LF Västerbotten och Ung Företagsamhet hade tillsammans bjudit in ett tjugotal unga entreprenörer till galan. Dessa fick hjälp att mingla och skapa nya kontakter.  

– Det var dessutom ett rekordstort intresse bland partners med montrar och breakout sessions. Det är härligt med ett sådant engagemang! Umeågalan är verkligen ett lagarbete, säger Peter Juneblad. 

Han tillägger: 

– Både dagen och kvällen var kantad av överraskningar, bland annat att den hemliga konferencieren Farah Abadi och kulturpersonligheten “Gidde” (Fredrik Lindegren) dök upp, men också att vi fick lyssna till Umeåbandet Dalmatin, som spelas flitigt på P3 just nu. 

Fakta om Umeågalan 

Umeågalan är den största nätverksarenan för Umeås näringsliv och ska bidra till att Umeå fortsätter att växa. Målet är att Umeågalan ska bidra till nya samarbeten och att Umeå blir en ännu bättre plats för företagande. Galan har sedan 2004 arrangerats av Umeå kommun och Umeå universitet – av, för och med Umeås näringsliv. 

Deltog på galan gjorde bland annat: 

Farah Abadi, hemlig konferencier 

Annakarin Nyberg, moderator 

Alexandra Stråberg, talare, chefsekonom på Länsförsäkringar Sverige. 

Simon Elvnäs, talare och forskar om effektfult ledarskap 

Vitec, breakout sessions 

Umeå universitet, breakout sessions 

Clarion Hotel Umeå, breakout sessions 

SCA Obbola, breakout sessions 

Deportees, artist 

Dalmatin, artist  

Frida Selander, artist 

Dolce, artist 

Fredrik Lindegren, tidigare kulturdirektör i Umeå kommun 

Broder John skulle också ha gästat Umeågalan, men väntar tillökning i familjen och kunde därför inte närvara.  
 

För mer information kontakta: 

Peter Juneblad, näringslivsdirektör i Umeå 
peter.juneblad@umea.se 
070-225 72 15 

Dieter Müller, vice rektor vid Umeå universitet 
Dieter.muller@umu.se 
090-786 63 66 

Ulrika Dorsch, ordförande i Umeågalans styrgrupp 
ulrika@utt.se 

Umeågalans meny 

Fördrink: 
NV The Grape Collective Cava Brut Nature, EKO, Spanien.  

Förrätt 

Hummerkrokett med syrlig soppa på gurka från Hällnäs, äpple, krusbär och jalapeño. 
2022 Hirsch Kammern Grüner Veltliner, EKO, Österrike. 

Varmrätt 

Tryffelfärserad oxfilé med friterad potatiskaka, långpepparsky, dragon, vattenkrasse och bevarade tomater.  
2019 Mas de Lunes L´Emblematique 1936, EKO, Frankrike. 

Efterrätt 

Vinbärsbavaroise med mörk chokladganache, blåbärsmarmelad och torkade blommor. 
NV Le Contesse Prosecco Brut DOC. 

Vinnare på Umeågalan 2024 

Årets university spin-off 

Övriga finalister i kategorin: QureTech Bio och Enduce. 

Vinnare: SpinChem 

Med sina innovativa och patentskyddade lösningar förbättrar bolaget processer inom en rad olika fält. Bolaget är lyhört för kundernas behov och har därför framgångsrikt och med hållbarhet i fokus kunnat etablera sina produkter inom vitt skilda applikationer och marknader. 

Medarrangörer: Umeå universitet Holding, SLU Holding och Region Västerbotten. 

Årets exportföretag  

Övriga finalister i kategorin: Intinor och Komatsu Forest. 

Vinnare: Rototilt Group 

Med hjärtat i centrum och utblick mot världen, erövrar företaget gång på gång nya marknader genom teknologiskt avancerade och precisionsoptimerade lösningar av vinnande innovationer och grepp. Genom tydlig hållbarhetsstrategi, medarbetarfokus och varumärkesarbete är företaget en förebild – inte bara i sin bransch utan i hela näringslivet. Vi tiltar inte bara huvudet på sned, utan vänder oss i 360 för att hylla Årets exportföretag. 

Medarrangör: Västerbottens Handelskammare. 

Årets teknik- och industripris 

Övriga finalister i kategorin: Vännäs Verkstads och Enduce. 

Vinnare: SCA Obbola 

Med hållbarhet och cirkularitet som stammen i sin verksamhet har bolaget under det senaste året skördat stora framgångar. Bolaget sätter nya standarder på marknaden med den senaste maskinteknologin och digitalisering. Med skogen som drivkraft har man personligt och tryggt visat både innovation och förmåga att leverera projekt i tid. Med en tydlig strategi för lönsam tillväxt har bolaget investerat stort och tydligt främjat Umeåregionens position som en attraktiv plats att arbeta, bo och leva i. 

Medarrangörer: Ålö, Komatsu Forest och Volvo Lastvagnar. 

Årets unga företagare 

Övriga finalister i kategorin: Yahya Alahmad, FS Städ och Tina Jonsson, ASM Eventbyrå. 

Vinnare: Axel Ljudén och Albin Nyström, Ecotype 

Med genomtänkt strategi, ledarskap och entreprenörsanda har årets vinnare redan nu en fantastisk resa bakom sig. Med fokus på tillväxt har vinnaren visat stort mod att förverkliga sin vision. Vi är övertygade om att den fortsatta entreprenörsresan kommer att inspirera unga att följa sina drömmar och förverkliga sina idéer. Vinnarna är: Axel Ljudén och Albin Nyström, Ecotype. 

Medarrangörer: LF Västerbotten, NyföretagarCentrum, Ung Företagsamhet och BIC Factory. 

Årets kulturella och kreativa företag 

Övriga finalister i kategorin: Mat & Event – forfoodies.se och Lampray. 

Vinnare: WorldofBoardGames 

Med stort hjärta och gör-det-tillsammans-anda har de lyckats med konststycket att kombinera traditionellt med nyskapande och visat att det går att växa metodiskt och hållbart. I en tid då världen ropar efter mänsklig värme bjuder de in till en förtrollad värld där lek och skaparkraft förenar generationer och kulturer, både i Umeå och utanför landets gränser. Tack för att ni står upp för det ni tror på WorldofBoardGames. 

Medarrangör: eXpression Umeå 

Årets innovativa företag 

Övriga finalister i kategorin: Enduce och Elastisys. 

Vinnare: Aeterna Labs 

Många år av forskning och en inkluderande gör-det-tillsammans-kultur har starkt bidragit till företagets innovationskraft. Detta har resulterat i en innovativ AI-lösning som genom analyser möjliggör kontextuell annonsering utan att använda personliga data.  

Medarrangörer: Uminova Innovation, Umeå Biotech Incubator, eXpression Umeå och Almi Nord. 

Årets tillväxtföretag 

Övriga finalister i kategorin:W3 Renewables (W3 Energy) och Vännäs Verkstads. 

Vinnare: Pelagia Nature & Environment 

Genom att hjälpa sina kunder skapa rätt förutsättningar för välmående natur och miljö, bidrar årets vinnare till en samhällsutveckling i harmoni med naturen, nu och för framtiden. Årets vinnare sätter riktningen och visar oss alla vägen för hur tillväxt kan vara sund, stark och hållbar. 

Medarrangörer: Deloitte, Vitec och Almi Nord. 

Årets företagare 

Övriga finalister i kategorin: Imastullah Husseini, Fixiphone. och Måns Andersson, Incrade. 

Vinnare: Lotta Lundsten, Lottas Omsorg 

Lotta är undersköterskan som satsade på en företagarkarriär, byggd på egna starka värderingar om att jobba med hjärtat och med social hållbarhet som kitt. I dag driver Lotta det största omsorgsbolaget i Umeå, med 375 anställda och en omsättning på nära 100 miljoner kronor. Hon har framgångsrikt byggt en inkluderande arbetskultur som bjuder in nya svenskar och många unga till deras första yrkeserfarenhet – och verksamheten både adresserar och minskar ensamheten bland äldre. Lotta är en sann förebild i samhället. Hon inspirerar många att välja vården som sin karriär och inspirerar även dem som har företagardrömmar – men ännu inte vågat ta steget – att allt är möjligt och lite till. 

Medarrangörer: Företagarna Umeå. 

Årets varumärke 

Övriga finalister i kategorin: Littfest och Frukthörnan i Umeå. 

Vinnare: Umeå Sport & Motion 

Ett varumärke byggs bäst inifrån och ut, något årets vinnare har gjort med bravur. Med en tydlig identitet, drivkraft och kontinuerlig utveckling har de steg för steg byggt upp ett genuint starkt varumärke. En liten organisation med ett stort hjärta som bidrar till ett mer hälsosamt Umeå. För ökad hälsa och välbefinnande för alla, oavsett ålder, bakgrund eller nivå. 

Medarrangörer: Marknadsföreningen Umeå och Handelshögskolan vid Umeå universitet. 

Årets arbetsgivare 

Övriga finalister i kategorin: Vitec och Atea. 

Vinnare: Norra Skog 

Hållbarhet både för produkt och personal är en genomgående strävan, och med en stark tro på individens kraft i kollektivet odlas engagemang underifrån. Så byggs en modern arbetsplats – i en traditionell industri – som mer än 9 av 10 anställda rekommenderar åt andra. Och som får branschkollegor att leta jobböppningar. Det är allt annat än ”åt skogen”. 

Medarrangör: VK Media. 

Umeå kommuns företagspris 

Vinnare: Balticgruppen 

Årets vinnare verkar för Umeås långsiktigt hållbara utveckling och har en lång historia i Umeå. Resultatet av företagets verksamhet syns tydligt i staden. 

Förutom sin kärnverksamhet brinner företaget för barn och ungas välbefinnande och hälsa. Företaget är en viktig aktör i byggandet av den hållbara och attraktiva staden – där människor vill leva, verka och bo. 

Medarrangörer: Umeå kommun. 

Jubileumshyllning med anledning av att Umeågalan firar 20 år 

Vinnare: Vitec Software Group 

Företaget började som en avknoppning från Umeå universitet, inledd av två forskarstudenter med ett gemensamt intresse för programmering. Sedan dess har de gjort en imponerande och framgångsrik tillväxtresa av sällan skådat slag. De slår rekord på börsen, har nu passerat 50 förvärv och tagit steget utanför Norden och vidare ut i Europa. 2025 firar företaget 40 år och kommer fortsätta göra ett starkt avtryck i Umeås näringsliv även i framtiden. 

ÖVERGRIPANDE KRITERIER

Giltighet

De övergripande kriterierna gäller för samtliga priskategorier som delas ut på Umeågalan. Dessa kriterier är fastställda av Umeågalans styrgrupp 210210.

Användning

De övergripande kriterierna ska användas av respektive priskategori i samband med att juryn utser finalister och vinnare. Samtliga företag som ska utses till finalister och/eller vinnare på Umeågalan ska av juryn bedömas uppfylla de övergripande kriterier i sin helhet. De övergripande kriterierna används ej för att rangordna vilka företag som utses till finalister och/eller vinnare, till detta används de kriterier som är specifika för respektive priskategori.

Kriterier

Umeågalan är en gränsöverskridande mötesplats för Umeås företagande med syfte att bidra till arbetet med att skapa förutsättningar för företag att starta, växa och etablera sig.

Priskategorierna på Umeågalan vänder sig därför till verksamheter som i första hand bedrivs i företagsform i privat sektor (offentligt ägda företag kan ej tilldelas pris på Umeågalan). Med företagsform avses enskild näringsverksamhet, handelsbolag, kommanditbolag, aktiebolag eller ekonomisk förening.

Företaget ska nå framgång utan att det sker på bekostnad av människor och miljö (ekonomisk, social och ekologisk hållbarhet). Det innebär inte att företag som har en påverkan på människor och miljö är exkluderade men företaget i fråga ska bedömas bidra mer positivt än negativt till agenda 2030 (de 17 globala målen). Företaget ska vid tillfället bedömas ha en sund ekonomisk ställning.

Företaget ska ha sitt säte i Umeå och/eller bedriva en verksamhet i Umeå eller dess närhet och som bidrar till Umeås tillväxt och Umeås långsiktiga mål*.

*Umeås vision och långsiktiga mål (fastställda av kommunfullmäktige, klippt från umea.se)

 Vision

Umeå kommun har som vision att Umeå ska ha 200 000 invånare senast år 2050. Visionen uttrycker att alla ska uppleva att de vinner på att bo och verka i Umeå. Det gäller alla Umeås medborgare och alla som överväger att flytta hit och etablera sig, studenter, företag med flera.

Långsiktiga mål

  • Umeås tillväxt ska klaras med social, ekologisk, kulturell och ekonomisk hållbarhet med visionen om 200 000 medborgare år 2050.
  • Umeå ska växa hållbart utan några utsatta områden.
  • Umeå kommun ska skapa förutsättningar för kvinnor och män att ha samma makt att forma samhället såväl som sina egna liv.
  • Umeå ska vara klimatneutralt till 2040.