Företagarens tips: Fastna inte i traditionella tankesätt

– Undvik att fastna i traditionella tankesätt. Var öppen för nya idéer och metoder – och var inte rädd för att utforska okända territorier. Det är ofta där de största innovationerna föds, säger Emil Byström, vd på SpinChem.

SpinChem är, tillsammans med QureTech Bio och Enduce, finalister i Årets university spin-off på Umeågalan.

– Din idé kan baseras på fantastisk forskning, men det räcker inte för att bli ett framgångsrikt företag om det inte finns någon marknad. Du måste ha tålamod och en långsiktig plan med tydligt fokus och se till att verifiera att det finns ett behov på marknaden för din framtida produkt, säger Fredrik Almqvist, grundare och vetenskaplig chef på QureTech Bio.

– Ja, att skapa ett företag baserat på forskning kräver en djup förståelse för vetenskapen bakom produkten eller tjänsten. Det är viktigt att kunna översätta komplex forskning till praktiska lösningar. Mitt råd är att hålla tät kontakt med forskningsvärlden samtidigt som man utvecklar starka affärsstrategier, säger Emil Byström.

För Henrik Hagman, medgrundare och teknik- och produktchef på Enduce, är den största skillnaden mellan ett innovativt företag och ett ”vanligt” att med ett “vanligt företag” riktar sig mot en befintlig marknad – och säljer redan relativt etablerade produkter – vilket gör att det ofta är nära mellan företagsstart och ekonomiska intäkter.

– Ett avknoppningsföretag innebär ofta en högre nivå av nyhet, som utöver innovation bland annat kräver mer produkt- och produktionsutveckling, teknisk, ekonomisk och regelmässig verifiering, samt mer marknadsbearbetning innan man kan nå sina första intäkter. Detta gäller särskilt för hårdvarubaserade innovationer – och i synnerhet för produkter som omgärdas av mycket lagar och regler, säger han. 

Fredrik Almqvist vill uppmuntra fler forskare att starta bolag om man i sin forskning har fynd som skulle kunna vara till nytta för samhället och mänskligheten.

– Att hitta drivna personer som vill och kan driva bolaget är också en viktig del. Sedan är utmaningen att hitta balans mellan att publicera så mycket som möjligt och samtidigt kunna skydda sina upptäckter med patent. Där är det viktigt med kompetent patentrådgivning som kan guida oss forskarbusar rätt, säger han och tillägger:

– Ta hjälp av det fantastiska innovationssystem som finns i Umeå! Den stöttning som QureTech Bio har fått via Umeå Biotech Incubator har varit ovärderlig.

Henrik Hagman tror att det är viktigt att hitta en bra balans mellan egen förmåga och extern kompetens.

– Ha högt i tak inom företaget för att kunna dra nytta av hela teamets kompetens och var inte rädd för att bjuda in externa aktörer för att identifiera potentiella utmaningar och förbättringsförslag. Låt alltid bästa idén vinna, oavsett varifrån den kommer. Se också till att hela tiden jobba med att faktiskt skapa nytta. Försök säkerställa att saker inte görs bara för sakens skull, säger han. 

– Mitt bästa tips till andra företagare är att undvika att fastna i traditionella tankesätt. Var öppna för nya idéer och metoder, och var inte rädda för att utforska okända territorier. Det är ofta där de största innovationerna föds, säger Emil Byström.

Köp biljett till Umeågalan den 21 mars, Umeås största nätverksarena för näringslivet, på www.umeagalan.se.

Medarrangörer Årets university spin-off

Umeå universitet Holding, SLU Holding och Region Västerbotten.

Finalister Årets university spin-off

Enduce 

Grundades: 2021. 
Omsättning: Cirka 1,8 miljoner.
Antal medarbetare: 4.

Enduce har utvecklat världens mest energieffektiva duschgolvbrunn som återvinner 75 procent av värmen ur duschvattnet. Produkten sparar stora mängder energi för såväl små som stora fastigheter. ?En ny standard för modernt och klimatsmart byggande och en ersättare till den traditionella golvbrunnen.

enduce.se

QureTech Bio

Grundades: 2010.
Omsättning: Bolaget har ingen traditionell omsättning eftersom de inte har någon försäljning, utan utvecklar nya läkemedel.
Antal medarbetare: 5.

Antibiotikaresistenta bakterier är ett växande problem som gör att vissa läkemedel riskerar att bli verkningslösa. QureTech Bio är ett läkemedelsutvecklingsföretag som utvecklar en ny klass av antibiotika för behandling av svåra infektionssjukdomar orsakade av antibiotikaresistenta bakterier.

quretechbio.com

SpinChem

Grundades: 2008.
Omsättning: 6 miljoner.
Antal medarbetare: 4.

SpinChem arbetar med att förvandla kemi och teknologi för att minska miljöpåverkan och förnya heterogen kemi. Bolaget löser komplexa problem för kunderna genom att erbjuda innovativa lösningar som effektiviserar kemiska processer och minimerar avfall. Målet är att vara katalysatorer för betydande förändring och bidra till en hållbar framtid.

spinchem.com

ÖVERGRIPANDE KRITERIER

Giltighet

De övergripande kriterierna gäller för samtliga priskategorier som delas ut på Umeågalan. Dessa kriterier är fastställda av Umeågalans styrgrupp 210210.

Användning

De övergripande kriterierna ska användas av respektive priskategori i samband med att juryn utser finalister och vinnare. Samtliga företag som ska utses till finalister och/eller vinnare på Umeågalan ska av juryn bedömas uppfylla de övergripande kriterier i sin helhet. De övergripande kriterierna används ej för att rangordna vilka företag som utses till finalister och/eller vinnare, till detta används de kriterier som är specifika för respektive priskategori.

Kriterier

Umeågalan är en gränsöverskridande mötesplats för Umeås företagande med syfte att bidra till arbetet med att skapa förutsättningar för företag att starta, växa och etablera sig.

Priskategorierna på Umeågalan vänder sig därför till verksamheter som i första hand bedrivs i företagsform i privat sektor (offentligt ägda företag kan ej tilldelas pris på Umeågalan). Med företagsform avses enskild näringsverksamhet, handelsbolag, kommanditbolag, aktiebolag eller ekonomisk förening.

Företaget ska nå framgång utan att det sker på bekostnad av människor och miljö (ekonomisk, social och ekologisk hållbarhet). Det innebär inte att företag som har en påverkan på människor och miljö är exkluderade men företaget i fråga ska bedömas bidra mer positivt än negativt till agenda 2030 (de 17 globala målen). Företaget ska vid tillfället bedömas ha en sund ekonomisk ställning.

Företaget ska ha sitt säte i Umeå och/eller bedriva en verksamhet i Umeå eller dess närhet och som bidrar till Umeås tillväxt och Umeås långsiktiga mål*.

*Umeås vision och långsiktiga mål (fastställda av kommunfullmäktige, klippt från umea.se)

 Vision

Umeå kommun har som vision att Umeå ska ha 200 000 invånare senast år 2050. Visionen uttrycker att alla ska uppleva att de vinner på att bo och verka i Umeå. Det gäller alla Umeås medborgare och alla som överväger att flytta hit och etablera sig, studenter, företag med flera.

Långsiktiga mål

  • Umeås tillväxt ska klaras med social, ekologisk, kulturell och ekonomisk hållbarhet med visionen om 200 000 medborgare år 2050.
  • Umeå ska växa hållbart utan några utsatta områden.
  • Umeå kommun ska skapa förutsättningar för kvinnor och män att ha samma makt att forma samhället såväl som sina egna liv.
  • Umeå ska vara klimatneutralt till 2040.