Bild på publik och scenen på Umeågalans kväll.

Umeågalans finalister utsedda 

På fredagens finalistsläpp på P5 presenterades Umeågalans alla finalister. 

– Det är ett gäng väldigt värdiga finalister. Det är en bredd bland företagen och flera branscher är representerade. Precis som det ska vara på Umeågalan. Nu blir det spännande att se vilka som tar hem segern den 21 mars, säger Peter Juneblad, näringslivsdirektör i Umeå. 

Under hösten har jurygrupperna jobbat hårt med att vaska fram tre finalister i varje priskategori. Och på fredagden den 19 januari presenterades deras arbete. Finalistsläppet hölls på ett fullsatt P5 med arrangörer, partners och jurygrupperna på plats. 

– Vi vill tacka jurygrupperna för deras förträffliga arbete, men också alla våra partners, som brinner för att utveckla Umeås näringsliv. Utan dem skulle Umeågalan inte vara möjlig att genomföra, säger Peter Juneblad. 

Umeågalan 2024 arrangeras den 21 mars och i år firar Umeågalan 20 år. Biljetter till jubileumet släpptes samma dag som finalisterna på Umeågalans hemsida.  

Umeågalans finalister 2024 

Årets exportföretag 

Komatsu Forest 
Med innovationskraft och strävan att introducera nya teknologier och funktioner är man en ledande tillverkare av högkvalitativa produkter i en koldioxidneutral fabrik, som har potential att utveckla framtidens elektrifierade skogsmaskiner. Då säkerheten alltid kommer först, är företaget en viktig exportör av en trygg och god arbetsmiljö världen över. 

Rototilt Group  
Från mitten av 1900-talet har målmedveten produktutveckling lett företaget till en marknadsledande global position. Framgången är en följd av unik, innovativ teknik kopplat till fokuserat, strategiskt arbete med hållbarhet där medarbetaren alltid står i centrum. Med uthålligt arbete, tydlig identitet och förankrad värdegrund når man framgång på nya marknader. Med centrum i glesbygd, med stort bidragande till Umeå, erövrar Rototilt världen. 

Intinor 
En framstående aktör inom avancerad videostreaming med starkt fokus på kvalitet, tillförlitlighet och flexibilitet. Den banbrytande teknologin för livevideoöverföring har inte bara dominerat den svenska marknaden utan även skapat betydande exportmöjligheter. Med högkvalitativa produkter och teknisk expertis har de etablerat sig internationellt inom broadcasting och events, vilket gjort exporten till en nyckelfaktor. 

Årets teknik och- industripris 

Enduce 
Med en affärsidé som har hållbarhet i sitt dna utgör företaget en viktig pusselbit i den globala omställningen mot en klimat- och miljömässigt hållbar värld. Enduce lanserade i höstas en produkt med industriell standard, anpassad för moderna hushåll, och har på kort tid visat en imponerande potential. Med hängivenhet, målmedvetenhet och sina fem patent säkrar Enduce sin internationella tekniska ledning inom området energiåtervinnande golvbrunnar. 

Vännäs Verkstads 
Vännäs Verkstads är ett företag med stark lokal förankring sedan 1961. De har genomgående varit tidiga med ny teknik som 3D-laserskärning och 3D-printing. Detta har skapat möjligheter att lokalt och snabbt ta fram prototyper för små och stora företag, alltid med ett gediget kundfokus. Som en pålitlig samarbetspartner för många av regionens större industrier är Vännäs Verkstads en starkt bidragande faktor till det som är Umeås framstående position och konkurrenskraft inom teknik och industri. 

SCA Obbola
Genom årtusenden har trädet och människan följts åt, skapat material till byggnader, möbler och böcker. I omställningen till ett fossilfritt samhälle spelar träråvaran en viktig roll. I Obbola har SCA byggt världens största pappersmaskin och kommer därmed öka produktionskapaciteten i fabriken med 60 procent.  Med hållbarhet i fokus har SCA säkrat sin verksamhet för många decennier framåt samt bidragit till en utveckling av Obbola och Umeå hamn. 

Årets arbetsgivare 

Norra Skog 
Guidad av den egenframtagna filosofin har Norra Skog skapat en organisation där alla delar finns med. Ett väl distribuerat ledarskap ger handlingskraftiga medarbetare, och allt vilar tryggt på värdeorden Hållbarhet, Jämställdhet, Nytänkande, Tillsammans och Glädje. Stoltheten är påtaglig; över såväl företagskulturen som över skogen de förädlar. 

Atea 
Kulturstark och jämställd it-leverantör som bokstavligen sätter laget före jaget. Ateas gedigna struktur håller såväl trivsel och arbetsmiljö som mer affärsmässiga mål högt på agendan. Framgången för Umeåkontoret går att visa i siffror; ett urstarkt eNPS, påvisad stor kundnöjdhet samt det faktum att både omsättning och resultat ökat elva år i rad. 

Vitec 
Förvärvsjätte som stadigt växer utan att förlora sina grundvärderingar. Öppenhet och förtroende gäller både för medarbetarna i Umeå och för portföljbolagen – med stor flexibilitet underlättar Vitec i livspusslet för de anställda. Med uttalad dela med sig-kultur hjälper man också varandra att växa. Effekt: stor trivsel och hög rekommendationsgrad. 

Årets innovativa företag 

Enduce 
Med ett dedikerat team, 100 procent kundfokus och datadriven innovation har Enduce utvecklat en energiåtervinnande golvbrunn med målet att revolutionera standarden i byggbranschen. 

Aeterna Labs (f d Adlede) 
Med en teamkultur som värderar jämställdhet, mångfald, innovation och ett ständigt lärande, har Aeterna Labs utvecklat ett AI-baserat system för kontextuell annonsering, fritt från användandet av personliga data. 

Elastisys 
Med en forskningsbaserad och behovsdriven produkt utmärker sig Elastisys med sin innovativa och skräddarsydda lösning. Med säkra molntjänster som effektiviserar och skyddar digital infrastruktur kan kunderna fokusera på att utveckla sina tjänster utan att behöva slå av på innovationstakten. 

Årets varumärke 

Littfest 
Med en verksamhet som har förflyttat begreppet litteraturfestival från finkultur till folkfest har Littfest byggt ett varumärke som är lika lokalt som regionalt, nationellt som internationellt. Varumärket har gott renommé och byggs med kvalitet med grund i ett bra program. Den ideella festivalen skapar unika samtal och möten och präglas av en Umeåanda där man vågar sticka ut och lyfta det norrländska. Littfest har på ett förtjänstfullt sätt blivit en viktig del av stadens kulturella lyskraft. 

Umeå Sport & Motion 
Med ”Din hälsa, vår passion” som ledstjärna, har USM sedan starten 1980 kontinuerligt byggt ett genuint varumärke som är en självklar del av många Umeåbors vardag. Den interna kulturen genomsyras av tydliga värderingar och en vänlighet både gentemot anställda och kunder, vilket skapar en personlig och trovärdig kommunikation. Med en passion för hälsa och välbefinnande arbetar de för att bredda målgruppen och skapa en mötesplats för ett friskt, starkt och hållbart Umeå! 

Frukthörnan i Umeå 
Frukthörnan är en av Umeås äldsta butiker och har ett anrikt varumärke som förvaltats under generationer. Under nytt ägarskap har varumärket byggts vidare på den genuina historiken där gammalt möter nytt och där kunden alltid kommer först. Med både moderna och traditionella kvalitetsprodukter är butiken mycket omtyckt och har bidragit till värdefulla lokala samarbeten. Den visuella tonaliteten återskapar på ett fint sätt bullerbykänslan i butiken som lockar både Umeåbor och turister. 

Årets unga företagare  

Yahya Alahmad, FS Städ 
Med drivkraft att genom sitt entreprenörskap hjälpa fler att inkluderas i samhället, skapar entreprenören en positiv utveckling för branschen och för Umeå. Företagaren är en förebild och har en stor yrkesstolthet som utmärker entreprenörsresan samt förmågan att ta hjälp av andra. Vi tror starkt på hans potential! Genom sitt mod, sina ambitioner och sitt outtröttliga engagemang har Yahya Alahmad alla möjligheter i sina händer. 

Tina Jonsson, ASM Event 
Genom sin imponerande försäljning har hon snabbt etablerat sig. En av nyckelfaktorerna till framgången är företagarens förmåga att skapa nöjda kunder. Med kundens behov i fokus och genom att leverera enastående service har hon skapat en lojal kundkrets. Med en osviklig energi tar hon nu nästa steg och utökar sin verksamhet i Umeå. Det finns helt enkelt inga hinder för hur långt hon kan gå. 

Axel Ljudén och Albin Nyström, Ecotype 
Axel och Albin har visat exceptionell förmåga att förverkliga sin vision med företaget Ecotype. Genom ett starkt tillväxtfokus och att kontinuerligt sträva efter att erbjuda innovativa lösningar, bidrar Ecotype till att förnya skogsbranschen. De är förebilder för andra som vill följa sina drömmar och starta egna företag redan under studietiden. Med ett fortsatt växande team ser vi potential för att skapa en lönsam verksamhet som främjar Umeås näringsliv. 

Årets företagare  

Lotta Lundsten på Lottas Omsorg 
Undersköterskan satsade på en företagarkarriär byggd på egna starka värderingar och med social hållbarhet som affärsmodell. I dag driver hon Umeås största omsorgsbolag med en inkluderande kultur som ger många unga människor deras första jobb och minskar ensamheten bland äldre. Denna företagsledare inspirerar alla som ännu inte vågat ta steget. 

Imastullah Husseini på Fixiphone  
Företagaren som med en affärsmodell kring reparation och återbruk, är med och driver nya, mer hållbara kundbeteenden. I dag leder han en snabbt växande verksamhet med 14 butiker och 25 anställda, varav de flesta är utlandsfödda. Här har vi en sann förebild som visat att det går att lyckas med imponerande uppskalning tack vare hårt arbete och innovativa lösningar – även för den som kommer till Sverige med två tomma händer. 

Måns Andersson på Incrade 
De fem familjemedlemmarna ställde sig frågan vad som egentligen är viktigt i livet. Svaret blev mer tid att umgås med nära och kära, så ett familjeföretag bildades. Med ett minimalt startkapital byggdes affärsmodellen kring spel som ger upplevelser, minnen och relationer hos kunderna. Med butik både fysiskt och på webben och en stark ledstjärna kring social hållbarhet säkerställs högsta kundnöjdhet. Det här är förebilderna som har roligt på jobbet och lever under devisen ”äntligen måndag!” 

Årets university spin-off 

SpinChem 
Med en nära koppling till forskning vid Umeå universitet, utvecklar SpinChem sina innovativa produkter i skärningspunkten mellan kemi och teknologi. Bolaget utmanar traditionella metoder och erbjuder effektiva och hållbara lösningar på viktiga problem inom till exempel miljö, processkemiindustri och läkemedelsindustri. 

QureTech Bio 
Med sin grund i spetsforskning vid Umeå universitet arbetar läkemedelsutvecklingsföretaget  Quretech Bio uthålligt med utveckling av en ny typ av antibiotikaklass för behandling av olika infektionssjukdomar. Bolaget adresserar därigenom den globala utmaningen med ökad antibiotikaresistens. En framtida produkt skulle ha potential att komma patienter till nytta på en global marknad. 

Enduce 
Enduce har utvecklat en ledande och effektiv teknik för energiåtervinning ur duschvatten, energi som annars skulle spolas ut i avloppet. Bolagets unika teknik möjliggör övergång till mer miljö- och klimatsmarta duschar och hållbara bostäder.  Med sin miljörelevans ligger bolagets patenterade produkter rätt i tiden, och bygger på mångårig akademisk såväl som industriell kunskap. 

Årets kulturella och kreativa företag 

Lampray 
Med en verkshöjd som sticker ut har Lampray förmågan att berätta om vår del av Sverige på ett inkluderande och kreativt sätt. Dokumentären EPA och den virala succén Kung Fury är två exempel som bevisar hur de, genom innovativa arbetssätt och en stor portion skaparkraft, lyfter sig själva som en lysande stjärna på den svenska filmhimlen. 

World of Board Games 
World of Board Games förenar både generationer och kulturer i Umeå genom att erbjuda en kreativ hub och en mötesplats för alla former av brädspel och pussel från hela världen. De har lyckats bygga något hållbart från grunden och är förebilder när det kommer till att kombinera en fysisk butik med e-handel. Det är omöjligt att inte värmas av den passion som omger företaget. 

Mat & Event – foorfoodies.se 
Med ett starkt driv och passion skapar Mat & Event gastronomiska arrangemang som bidrar till att sätta Umeå på matkartan. De har lyckats med konststycket att vara relevanta för alltifrån enkla matälskare till professionella matkonnässörer, inte minst genom Umeå Smakfestival och Smakpromenader – alltid med hållbarhet i fokus. 

Årets tillväxtföretag 

Pelagia Nature & Environment 
Genom att hjälpa sina kunder att skapa rätt förutsättningar för en välmående natur och miljö, bidrar Pelagia till en samhällsutveckling i harmoni med naturen. Pelagia har sedan starten jobbat målmedvetet med att stötta sina kunder i naturmiljöfrågor genom att erbjuda en mängd tjänster, allt från nischade biologiska analyser till stora projekt med komplexa helhetslösningar. I takt med en ökad efterfrågan har Pelagia med sin specialistkompetens, ökat sin omsättning under perioden 2019 till 2022 från 18 till 55 miljoner. 

W3 Renewables 
Med sin specialist- och spetskunskap om vindkraftsparker i Nordens kalla klimat, riktar W3 Renewables (W3 Energy) sig till aktörer inom förnyelsebar energi och erbjuder sina tjänster kopplat till operationell och kommersiell förvaltning. Samtidigt som de har erfarenhet av att förvalta Europas största vindkraftspark, säkerställer de lokal närvaro och erbjuder heltäckande lösningar för sina kunder. W3 Renewables har, i takt med att erfarenheter och kompetens utvecklats, under perioden 2019 till 2022 ökat sin omsättning från 18 till 67 miljoner. 

Vännäs Verkstads 
Fastän företaget har varit verksamt i över 60 år, visar Vännäs Verkstads fortfarande en vilja att ständigt förbättras och utvecklas. Deras kunder återfinns främst inom den tillverkande industrin, där Vännäs Verkstads är en pålitlig partner för såväl traditionell verkstadsteknik och moderna tekniker som 3D-utskrifter. Genom att kombinera lång erfarenhet, kvalitet och ett aktivt miljötänk har Vännäs Verkstads omsättning under perioden 2019 till 2022 växt från 24 till 46 miljoner. 

Umeå kommuns företagspris 

Inga finalister, vinnaren presenteras på Umeågalan 21 mars. 

ÖVERGRIPANDE KRITERIER

Giltighet

De övergripande kriterierna gäller för samtliga priskategorier som delas ut på Umeågalan. Dessa kriterier är fastställda av Umeågalans styrgrupp 210210.

Användning

De övergripande kriterierna ska användas av respektive priskategori i samband med att juryn utser finalister och vinnare. Samtliga företag som ska utses till finalister och/eller vinnare på Umeågalan ska av juryn bedömas uppfylla de övergripande kriterier i sin helhet. De övergripande kriterierna används ej för att rangordna vilka företag som utses till finalister och/eller vinnare, till detta används de kriterier som är specifika för respektive priskategori.

Kriterier

Umeågalan är en gränsöverskridande mötesplats för Umeås företagande med syfte att bidra till arbetet med att skapa förutsättningar för företag att starta, växa och etablera sig.

Priskategorierna på Umeågalan vänder sig därför till verksamheter som i första hand bedrivs i företagsform i privat sektor (offentligt ägda företag kan ej tilldelas pris på Umeågalan). Med företagsform avses enskild näringsverksamhet, handelsbolag, kommanditbolag, aktiebolag eller ekonomisk förening.

Företaget ska nå framgång utan att det sker på bekostnad av människor och miljö (ekonomisk, social och ekologisk hållbarhet). Det innebär inte att företag som har en påverkan på människor och miljö är exkluderade men företaget i fråga ska bedömas bidra mer positivt än negativt till agenda 2030 (de 17 globala målen). Företaget ska vid tillfället bedömas ha en sund ekonomisk ställning.

Företaget ska ha sitt säte i Umeå och/eller bedriva en verksamhet i Umeå eller dess närhet och som bidrar till Umeås tillväxt och Umeås långsiktiga mål*.

*Umeås vision och långsiktiga mål (fastställda av kommunfullmäktige, klippt från umea.se)

 Vision

Umeå kommun har som vision att Umeå ska ha 200 000 invånare senast år 2050. Visionen uttrycker att alla ska uppleva att de vinner på att bo och verka i Umeå. Det gäller alla Umeås medborgare och alla som överväger att flytta hit och etablera sig, studenter, företag med flera.

Långsiktiga mål

  • Umeås tillväxt ska klaras med social, ekologisk, kulturell och ekonomisk hållbarhet med visionen om 200 000 medborgare år 2050.
  • Umeå ska växa hållbart utan några utsatta områden.
  • Umeå kommun ska skapa förutsättningar för kvinnor och män att ha samma makt att forma samhället såväl som sina egna liv.
  • Umeå ska vara klimatneutralt till 2040.