SCA Obbola ny huvudpartner till Umeågalan

SCA Obbola har nyligen invigt sin nya anläggning med världens största maskin för kraftliner i Obbola – och med det en markant ökad kapacitet att producera klimatsmart förpackningsmaterial. Nu blir man även ny huvudpartner till Umeågalan.
– Vi är en stabil arbetsgivare i Umeå och vill synliggöra att vi är framtidens fabrik. En del av det är att vara partner till Umeågalan, näringslivets mötesplats, säger Karin Ovemar, fabrikschef på SCA Obbola.

Uppgraderingen av fabriken har inneburit en investering på cirka 7,5 miljarder kronor. Förutom den nya maskinen för kraftliner, ingår även bland annat arbetsmiljömässiga förbättringar, en kapacitetsstark returfiberlinje och en helt ny mesaugn.

– Vi har genom projektet skapat förutsättningar för att ta oss mot målet som fossilfri linerproducent i Obbola, säger Karin Ovemar.

Som ny huvudpartner till Umeågalan hoppas SCA kunna visa upp sitt moderna ledarskap och en fabrik som ligger i framkant.

– Därtill har vi en positiv trend av ett ökat antal kvinnliga medarbetare i organisationen, det skapar en mer dynamisk och jämställd arbetsplats. I vår fabriksledning har vi just nu en majoritet av kvinnor vilket också är väldigt roligt, säger Karin Ovemar.

– Vi är jätteglada över att SCA kliver in som huvudpartner. Det är ett stabilt företag som skapar en mängd arbetstillfällen – en stolthet för kommunen och Obbola, säger Peter Juneblad, näringslivsdirektör i Umeå kommun.

– Tillsammans med våra tre andra huvudpartners – VK Media, Clarion Hotel Umeå och Vitec Software Group – finns en gemensam drivkraft att satsa på näringslivet i Umeå, säger Ulrika Dorsch, ordförande i styrgruppen.

Umeågalan 2024 arrangeras den 21 mars – och firar då 20-årsjubileum. Biljetterna släpps den 19 januari.

– Just nu pågår det viktiga juryarbetet för att vaska fram alla finalister i priskategorierna – hela 77 jurymedlemmar är inblandade i arbetet. Vi ser fram emot att få höra vilka de blir under finalistsläppet i januari, säger Peter Juneblad.

SCA Obbola vann Umeå kommuns företagspris på Umeågalan 2022 med motiveringen:

”Umeå kommuns företagspris delas ut till ett företag som gjort särskilt goda insatser för sitt företag och för Umeå. Årets vinnare är ett företag med en lång historia i Umeå och som utgör en viktig del i kommunens och regionens utveckling. Företagets stora investeringar är av stor betydelse för Umeå och säkrar arbetstillfällen i hela regionen. Hållbarhet är ett ledord för företaget och genom stora investeringar som är direkt kopplade till hållbarhet, blir företaget världens första fossilfria tillverkare i sin produktkategori.”

För mer information kontakta:

Peter Juneblad, näringslivsdirektör i Umeå
peter.juneblad@umea.se


Ulrika Dorsch, ordförande Umeågalans styrgrupp
ulrika@utt.se

Karin Ovemar
karin.ovemar@sca.com

ÖVERGRIPANDE KRITERIER

Giltighet

De övergripande kriterierna gäller för samtliga priskategorier som delas ut på Umeågalan. Dessa kriterier är fastställda av Umeågalans styrgrupp 210210.

Användning

De övergripande kriterierna ska användas av respektive priskategori i samband med att juryn utser finalister och vinnare. Samtliga företag som ska utses till finalister och/eller vinnare på Umeågalan ska av juryn bedömas uppfylla de övergripande kriterier i sin helhet. De övergripande kriterierna används ej för att rangordna vilka företag som utses till finalister och/eller vinnare, till detta används de kriterier som är specifika för respektive priskategori.

Kriterier

Umeågalan är en gränsöverskridande mötesplats för Umeås företagande med syfte att bidra till arbetet med att skapa förutsättningar för företag att starta, växa och etablera sig.

Priskategorierna på Umeågalan vänder sig därför till verksamheter som i första hand bedrivs i företagsform i privat sektor (offentligt ägda företag kan ej tilldelas pris på Umeågalan). Med företagsform avses enskild näringsverksamhet, handelsbolag, kommanditbolag, aktiebolag eller ekonomisk förening.

Företaget ska nå framgång utan att det sker på bekostnad av människor och miljö (ekonomisk, social och ekologisk hållbarhet). Det innebär inte att företag som har en påverkan på människor och miljö är exkluderade men företaget i fråga ska bedömas bidra mer positivt än negativt till agenda 2030 (de 17 globala målen). Företaget ska vid tillfället bedömas ha en sund ekonomisk ställning.

Företaget ska ha sitt säte i Umeå och/eller bedriva en verksamhet i Umeå eller dess närhet och som bidrar till Umeås tillväxt och Umeås långsiktiga mål*.

*Umeås vision och långsiktiga mål (fastställda av kommunfullmäktige, klippt från umea.se)

 Vision

Umeå kommun har som vision att Umeå ska ha 200 000 invånare senast år 2050. Visionen uttrycker att alla ska uppleva att de vinner på att bo och verka i Umeå. Det gäller alla Umeås medborgare och alla som överväger att flytta hit och etablera sig, studenter, företag med flera.

Långsiktiga mål

  • Umeås tillväxt ska klaras med social, ekologisk, kulturell och ekonomisk hållbarhet med visionen om 200 000 medborgare år 2050.
  • Umeå ska växa hållbart utan några utsatta områden.
  • Umeå kommun ska skapa förutsättningar för kvinnor och män att ha samma makt att forma samhället såväl som sina egna liv.
  • Umeå ska vara klimatneutralt till 2040.