Ifrågasätt dig själv – bästa tipset till innovativa företaget

– Se till att komma in på marknaden snabbt – när du väl är där kan förutsättningarna ha förändrats.

Det säger Daniel Alinder, vd på RealSprint, som tillsammans med Sportswik och SpinChem är finalister i Årets innovativa företag till Umeågalan.

Här ger de sina bästa tips till andra entreprenörer.

Efter ett hårt juryarbete stod det i januari klart att finalisterna i Årets innovativa företag är RealSprint, Sportswik och SpinChem. Under uppstarten hade både SpinChem och Sportswik kontakt med innovationsstödssystemet i Umeå, något som de beskriver som en framgångsfaktor.

– Vi hade kunskap om vilken hjälp som finns att få från det fantastiska innovationsstödsystemet i Umeå. Med en del egna pengar och stödet vi fick kunde vi kliva av våra jobb och satsa fullt ut på vår idé, säger Martin Wiklund, vd på Sportswik.

Han menar att det är viktigt att vara väldigt flexibel som entreprenör – och att hela tiden vara beredd att ifrågasätta om man gör rätt saker eller gör saker på rätt sätt.

– Vi bytte till exempel inriktning och affärsmodell efter 5–6 år, vilket inte var helt lätt då både vi och våra investerare satsat massor av tid och pengar på den gamla. Men motivationen att skapa engagemang kring alla matcher och lag hjälpte oss framåt, säger Martin Wiklund.

– Ja, vi har varit i gång i åtta år och det är fantastiskt att se hur många gånger vi gått igenom stora förändringar och uppfunnit oss själva på nytt. Vi är inte samma företag som vi var för tre år sedan, och jag kan inte tänka mig att vi kommer gå oförändrade de kommande tre åren heller. Det är en hisnande tanke! säger Daniel Alinder.

Han säger att det krävs hårt arbete och mycket energi för att lyckas som entreprenör.

– Försök att ta dig in på marknaden snabbt – när ni väl är där kan förutsättningarna ha förändrats. Se till att inte bygga för tungt innan ni lanserar. Det är en stor fördel att vara agil och beredd att omvärdera sina hypoteser, säger Daniel Alinder och tillägger:

– Ska du lyckas har du inte tid att dröja kvar med de sista detaljerna. Dina konkurrenter rör sig framåt i hög takt och kommer inte att vänta på att du hinner ifatt. Ta istället täten och fäst blicken i horisonten.

Det bästa rådet som Emil Byström, vd på SpinChem, vill ge alla innovativa entreprenörer är att skaffa betalande kunder så snart som möjligt – för att undvika att utveckla en lösning för ett problem som inte finns.

– Förutsättningarna ändras ständigt och det gäller att hänga med om man vill leda utvecklingen av ny teknologi – men var beredd på att det krävs tålamod och uthållighet. Förändring är något skrämmande för många och det gäller att hitta de som vågar ta klivet, säger han.

Martin Wiklund poängterar vikten av att hitta ett bra team med personer som kompletterar varandra och som delar passionen för problemet man vill lösa. Men också att inte ge sig in i en bransch eller ett projekt bara för att tjäna snabba pengar.

– Om man inte brinner för att lösa problemet som kunderna har, är det så mycket svårare att hålla uppe motivationen när det går lite tungt, vilket det nästan alltid gör då och då under en startupresa, säger han.

Alla tre är väldigt stolta över att vara nominerade i Årets innovativa företag. De menar att det bygger teamkänsla och att det ger dem större möjligheter att attrahera de bästa medarbetarna.

– Det känns otroligt roligt – en riktig boost! Vi har mycket av vårt marknadsmässiga fokus utomlands, vilket gör den här finalistplatsen extra värdefull – att synas lokalt är centralt för vår fortsatta tillväxt som team, säger Daniel Alinder.

Läs mer om Umeågalan och köp biljetter på umeagalan.se

Om Årets innovativa företag

Umeågalans pris till Årets innovativa företag delas ut till ett företag som tagit fram en innovativ och nyskapande tjänst eller produkt som företaget introducerat på en marknad med betalande kunder. Tjänsten eller produkten ska ha en stor adresserbar marknad. Priskategorin riktar sig till såväl nystartade företag som till etablerade företag inom alla branscher som genom innovation skapat en nyskapande tjänst eller produkt.

Medarrangörer: Uminova innovation, Umeå Biotech Incubator och eXpression Umeå.

Finalister Årets innovativa företag

SpinChem

Grundades: 2007

Omsättning: 5 miljoner kronor

Antal medarbetare: 5

SpinChem har utvecklat och etablerat en unik reaktorteknik för tillverkning av läkemedel, kosmetika och biobränslen. Många av världens största läkemedelsbolag använder reaktorerna i sin utveckling av nya verksamma ämnen. Tekniken har även fått stort genomslag vid behandling av svårt förorenat vatten. SpinChems reaktorer hanterar bland annat vatten förorenat av radioaktiva ämnen och andra miljögifter, exempelvis PFAS eller bekämpningsmedel, som riskerar att nå ut i miljön.

Sportswik

Grundades: 2012

Omsättning: 9 miljoner kronor

Antal medarbetare: 6

Sportswiks app och mediaplattform hjälper idrottsförbund, föreningar och lag att öka engagemanget och bevakningen kring matcher och serier i lägre divisioner och i ungdomsidrotten. Människor runt lagen använder apparna för att fota, filma, liverapportera och livesända sina matcher så att familj, vänner och supportrar kan följa och dela spänningen – även om de inte kan vara på plats. Allt som behövs är någon på matchen med en smartphone!

RealSprint

Grundades: 2014

Omsättning: 25 miljoner kronor

Antal medarbetare: 25

RealSprint har skapat en världsunik produkt inom livestreaming. Systemet används för att sända video i hög kvalitet världen över med en fördröjning på under en sekund.

ÖVERGRIPANDE KRITERIER

Giltighet

De övergripande kriterierna gäller för samtliga priskategorier som delas ut på Umeågalan. Dessa kriterier är fastställda av Umeågalans styrgrupp 210210.

Användning

De övergripande kriterierna ska användas av respektive priskategori i samband med att juryn utser finalister och vinnare. Samtliga företag som ska utses till finalister och/eller vinnare på Umeågalan ska av juryn bedömas uppfylla de övergripande kriterier i sin helhet. De övergripande kriterierna används ej för att rangordna vilka företag som utses till finalister och/eller vinnare, till detta används de kriterier som är specifika för respektive priskategori.

Kriterier

Umeågalan är en gränsöverskridande mötesplats för Umeås företagande med syfte att bidra till arbetet med att skapa förutsättningar för företag att starta, växa och etablera sig.

Priskategorierna på Umeågalan vänder sig därför till verksamheter som i första hand bedrivs i företagsform i privat sektor (offentligt ägda företag kan ej tilldelas pris på Umeågalan). Med företagsform avses enskild näringsverksamhet, handelsbolag, kommanditbolag, aktiebolag eller ekonomisk förening.

Företaget ska nå framgång utan att det sker på bekostnad av människor och miljö (ekonomisk, social och ekologisk hållbarhet). Det innebär inte att företag som har en påverkan på människor och miljö är exkluderade men företaget i fråga ska bedömas bidra mer positivt än negativt till agenda 2030 (de 17 globala målen). Företaget ska vid tillfället bedömas ha en sund ekonomisk ställning.

Företaget ska ha sitt säte i Umeå och/eller bedriva en verksamhet i Umeå eller dess närhet och som bidrar till Umeås tillväxt och Umeås långsiktiga mål*.

*Umeås vision och långsiktiga mål (fastställda av kommunfullmäktige, klippt från umea.se)

 Vision

Umeå kommun har som vision att Umeå ska ha 200 000 invånare senast år 2050. Visionen uttrycker att alla ska uppleva att de vinner på att bo och verka i Umeå. Det gäller alla Umeås medborgare och alla som överväger att flytta hit och etablera sig, studenter, företag med flera.

Långsiktiga mål

  • Umeås tillväxt ska klaras med social, ekologisk, kulturell och ekonomisk hållbarhet med visionen om 200 000 medborgare år 2050.
  • Umeå ska växa hållbart utan några utsatta områden.
  • Umeå kommun ska skapa förutsättningar för kvinnor och män att ha samma makt att forma samhället såväl som sina egna liv.
  • Umeå ska vara klimatneutralt till 2040.