– Se till att komma in på marknaden snabbt – när du väl är där kan förutsättningarna ha förändrats.
Det säger Daniel Alinder, vd på RealSprint, som tillsammans med Sportswik och SpinChem är finalister i Årets innovativa företag till Umeågalan.
Här ger de sina bästa tips till andra entreprenörer.
Efter ett hårt juryarbete stod det i januari klart att finalisterna i Årets innovativa företag är RealSprint, Sportswik och SpinChem. Under uppstarten hade både SpinChem och Sportswik kontakt med innovationsstödssystemet i Umeå, något som de beskriver som en framgångsfaktor.
– Vi hade kunskap om vilken hjälp som finns att få från det fantastiska innovationsstödsystemet i Umeå. Med en del egna pengar och stödet vi fick kunde vi kliva av våra jobb och satsa fullt ut på vår idé, säger Martin Wiklund, vd på Sportswik.
Han menar att det är viktigt att vara väldigt flexibel som entreprenör – och att hela tiden vara beredd att ifrågasätta om man gör rätt saker eller gör saker på rätt sätt.
– Vi bytte till exempel inriktning och affärsmodell efter 5–6 år, vilket inte var helt lätt då både vi och våra investerare satsat massor av tid och pengar på den gamla. Men motivationen att skapa engagemang kring alla matcher och lag hjälpte oss framåt, säger Martin Wiklund.
– Ja, vi har varit i gång i åtta år och det är fantastiskt att se hur många gånger vi gått igenom stora förändringar och uppfunnit oss själva på nytt. Vi är inte samma företag som vi var för tre år sedan, och jag kan inte tänka mig att vi kommer gå oförändrade de kommande tre åren heller. Det är en hisnande tanke! säger Daniel Alinder.
Han säger att det krävs hårt arbete och mycket energi för att lyckas som entreprenör.
– Försök att ta dig in på marknaden snabbt – när ni väl är där kan förutsättningarna ha förändrats. Se till att inte bygga för tungt innan ni lanserar. Det är en stor fördel att vara agil och beredd att omvärdera sina hypoteser, säger Daniel Alinder och tillägger:
– Ska du lyckas har du inte tid att dröja kvar med de sista detaljerna. Dina konkurrenter rör sig framåt i hög takt och kommer inte att vänta på att du hinner ifatt. Ta istället täten och fäst blicken i horisonten.
Det bästa rådet som Emil Byström, vd på SpinChem, vill ge alla innovativa entreprenörer är att skaffa betalande kunder så snart som möjligt – för att undvika att utveckla en lösning för ett problem som inte finns.
– Förutsättningarna ändras ständigt och det gäller att hänga med om man vill leda utvecklingen av ny teknologi – men var beredd på att det krävs tålamod och uthållighet. Förändring är något skrämmande för många och det gäller att hitta de som vågar ta klivet, säger han.
Martin Wiklund poängterar vikten av att hitta ett bra team med personer som kompletterar varandra och som delar passionen för problemet man vill lösa. Men också att inte ge sig in i en bransch eller ett projekt bara för att tjäna snabba pengar.
– Om man inte brinner för att lösa problemet som kunderna har, är det så mycket svårare att hålla uppe motivationen när det går lite tungt, vilket det nästan alltid gör då och då under en startupresa, säger han.
Alla tre är väldigt stolta över att vara nominerade i Årets innovativa företag. De menar att det bygger teamkänsla och att det ger dem större möjligheter att attrahera de bästa medarbetarna.
– Det känns otroligt roligt – en riktig boost! Vi har mycket av vårt marknadsmässiga fokus utomlands, vilket gör den här finalistplatsen extra värdefull – att synas lokalt är centralt för vår fortsatta tillväxt som team, säger Daniel Alinder.
Läs mer om Umeågalan och köp biljetter på umeagalan.se
Om Årets innovativa företag
Umeågalans pris till Årets innovativa företag delas ut till ett företag som tagit fram en innovativ och nyskapande tjänst eller produkt som företaget introducerat på en marknad med betalande kunder. Tjänsten eller produkten ska ha en stor adresserbar marknad. Priskategorin riktar sig till såväl nystartade företag som till etablerade företag inom alla branscher som genom innovation skapat en nyskapande tjänst eller produkt.
Medarrangörer: Uminova innovation, Umeå Biotech Incubator och eXpression Umeå.
Finalister Årets innovativa företag
SpinChem
Grundades: 2007
Omsättning: 5 miljoner kronor
Antal medarbetare: 5
SpinChem har utvecklat och etablerat en unik reaktorteknik för tillverkning av läkemedel, kosmetika och biobränslen. Många av världens största läkemedelsbolag använder reaktorerna i sin utveckling av nya verksamma ämnen. Tekniken har även fått stort genomslag vid behandling av svårt förorenat vatten. SpinChems reaktorer hanterar bland annat vatten förorenat av radioaktiva ämnen och andra miljögifter, exempelvis PFAS eller bekämpningsmedel, som riskerar att nå ut i miljön.
Sportswik
Grundades: 2012
Omsättning: 9 miljoner kronor
Antal medarbetare: 6
Sportswiks app och mediaplattform hjälper idrottsförbund, föreningar och lag att öka engagemanget och bevakningen kring matcher och serier i lägre divisioner och i ungdomsidrotten. Människor runt lagen använder apparna för att fota, filma, liverapportera och livesända sina matcher så att familj, vänner och supportrar kan följa och dela spänningen – även om de inte kan vara på plats. Allt som behövs är någon på matchen med en smartphone!
RealSprint
Grundades: 2014
Omsättning: 25 miljoner kronor
Antal medarbetare: 25
RealSprint har skapat en världsunik produkt inom livestreaming. Systemet används för att sända video i hög kvalitet världen över med en fördröjning på under en sekund.