Bästa tipsen till arbetsgivare – medinflytande är centralt

– Bjud in alla medarbetare till diskussionen om företagets framtid och vision. Låt företagets värdegrund byggas av medarbetarna – inte av vd:n och styrelsen, säger Rikard Rodén, vd på Nordic Biomarker.

Bolaget är, tillsammans med Selbergs Entreprenad och Indexator Rotator Systems, finalister till Umeågalan i priskategorin Årets arbetsgivare. Här ger de sina bästa tips på hur man får medarbetarna med sig.

Efter höstens nomineringsperiod och ett hårt juryarbete stod det klart att finalisterna i Årets arbetsgivare är Nordic Biomarker, Selbergs Entreprenad och Indexator.

Här förklarar de sina framgångar och ger sina bästa tips till andra som vill lyckas.

– För mig är en bra arbetsgivare någon som skapar bra förutsättningar för sina medarbetare, samarbetspartners, leverantörer och kunder. Det är också viktigt att skapa förståelse för de beslut som fattas, säger Ulrik Wållberg, vd på Selbergs Entreprenad.

Rikard Rodén menar att en bra arbetsgivare ger personalen förtroende och låter den utvecklas. Att lita på deras kompetens och låta dem vara med och forma företagets framtid.

– Hos en bra arbetsgivare känner man sig trygg; man vågar ta initiativ, ta risker och fatta beslut, säger han.

Hans bästa tips till den som vill utvecklas i sin arbetsgivarroll är att bjuda in alla medarbetare till diskussionen om företagets framtid och vision. Att låta företagets värdegrund byggas av medarbetarna – inte av vd:n och styrelsen.

– Medinflytande är helt centralt för att lyckas – att gemensamt forma planen framåt skapar ett genuint engagemang, en äkta känsla av gemenskap och tar tillvara på alla medarbetares kompetenser, erfarenheter och olikheter. Det mest katastrofala misstag en arbetsgivare kan göra är att leta syndabockar, peka finger eller bestraffa misstag. Rädsla är det värsta som kan drabba en organisation, säger Rikard Rodén.

Samuel Gottnersson på Indexator tycker att en bra arbetsgivare ska ha ett tydligt syfte med sin verksamhet – något större än att bara tjäna pengar. Men också uppmuntra till en god företagskultur med värderingar som bygger på respekt, ansvarstagande och teamkänsla.

– Medarbetarna ska sättas i fokus och ges möjlighet att utvecklas, det skapar engagemang och delaktighet, säger han.

Hans bästa tips är att tydliggöra företagets syfte och mål – varför man går till jobbet varje dag – samt att jobba med företagets värdegrund och skapa en inkluderande företagskultur.

– Värdegrundsarbetet måste genomsyra företagets samtliga strategier. En klassisk fallgrop är att betrakta värdegrundsarbetet som ett sidoprojekt som HR-avdelningen är satt att driva, säger Samuel Gottnersson.

Ulrik Wållberg tipsar att som arbetsgivare lyssna och vara lyhörd.

– Närhet till kärnverksamheten är oerhört viktig. Var öppen och ha ett prestigelöst ledarskap och förhållningssätt. Fira segrarna och dra lärdomar av förlusterna, säger han.

Alla tre är tacksamma och stolta över att ha gått till final i just Årets arbetsgivare. De menar att utnämningen även kan hjälpa dem att attrahera nya medarbetare i framtiden.

– Inget pris skulle göra mig stoltare än att utnämnas till Årets arbetsgivare, säger Rikard Rodén.

Läs mer om Umeågalan och köp biljetter på umeagalan.se

FAKTA

Om Årets arbetsgivare

Priset Årets arbetsgivare delas ut till ett företag som värderar medarbetarnas kompetens och engagemang som centrala faktorer för sin framgång. Företaget utmärker sig genom sitt arbete med att skapa ett hållbart arbetsliv, där alla har förutsättningar att lyckas. Årets arbetsgivare genomsyras av ett starkt engagemang, ständig utveckling och social hållbarhet. 

Medarrangör: VK Media

Finalister Årets arbetsgivare

Nordic Biomarker

Grundades: 2007

Omsättning: 130 miljoner kronor

Antal medarbetare: 75

Nordic Biomarker utvecklar, tillverkar och säljer reagens för koagulationsdiagnostik – produkter som är viktiga när det gäller exempelvis blodproppsdiagnostik. Bolagets produkter används av flera miljoner patienter i världen varje år.

Indexator Rotator Systems

Grundades: 1969 köper familjeföretagaren Allan Jonsson Indexator

Omsättning: 350 miljoner kronor

Antal medarbetare: 126

Indexator ligger i Vindeln och är en världsledande leverantör av rotatorlösningar till exempelvis skogsmaskiner och lastbilskranar.

Selbergs Entreprenad i Umeå

Grundades: 2013

Omsättning: 500 miljoner kronor

Antal medarbetare: 150

Selbergs Entreprenad bygger bland annat lägenheter, hotell, kontorslokaler, industrihallar, trygghetsboenden och seniorboenden. Bolaget har som ambition att bygga längs hela Norrlandskusten.

ÖVERGRIPANDE KRITERIER

Giltighet

De övergripande kriterierna gäller för samtliga priskategorier som delas ut på Umeågalan. Dessa kriterier är fastställda av Umeågalans styrgrupp 210210.

Användning

De övergripande kriterierna ska användas av respektive priskategori i samband med att juryn utser finalister och vinnare. Samtliga företag som ska utses till finalister och/eller vinnare på Umeågalan ska av juryn bedömas uppfylla de övergripande kriterier i sin helhet. De övergripande kriterierna används ej för att rangordna vilka företag som utses till finalister och/eller vinnare, till detta används de kriterier som är specifika för respektive priskategori.

Kriterier

Umeågalan är en gränsöverskridande mötesplats för Umeås företagande med syfte att bidra till arbetet med att skapa förutsättningar för företag att starta, växa och etablera sig.

Priskategorierna på Umeågalan vänder sig därför till verksamheter som i första hand bedrivs i företagsform i privat sektor (offentligt ägda företag kan ej tilldelas pris på Umeågalan). Med företagsform avses enskild näringsverksamhet, handelsbolag, kommanditbolag, aktiebolag eller ekonomisk förening.

Företaget ska nå framgång utan att det sker på bekostnad av människor och miljö (ekonomisk, social och ekologisk hållbarhet). Det innebär inte att företag som har en påverkan på människor och miljö är exkluderade men företaget i fråga ska bedömas bidra mer positivt än negativt till agenda 2030 (de 17 globala målen). Företaget ska vid tillfället bedömas ha en sund ekonomisk ställning.

Företaget ska ha sitt säte i Umeå och/eller bedriva en verksamhet i Umeå eller dess närhet och som bidrar till Umeås tillväxt och Umeås långsiktiga mål*.

*Umeås vision och långsiktiga mål (fastställda av kommunfullmäktige, klippt från umea.se)

 Vision

Umeå kommun har som vision att Umeå ska ha 200 000 invånare senast år 2050. Visionen uttrycker att alla ska uppleva att de vinner på att bo och verka i Umeå. Det gäller alla Umeås medborgare och alla som överväger att flytta hit och etablera sig, studenter, företag med flera.

Långsiktiga mål

  • Umeås tillväxt ska klaras med social, ekologisk, kulturell och ekonomisk hållbarhet med visionen om 200 000 medborgare år 2050.
  • Umeå ska växa hållbart utan några utsatta områden.
  • Umeå kommun ska skapa förutsättningar för kvinnor och män att ha samma makt att forma samhället såväl som sina egna liv.
  • Umeå ska vara klimatneutralt till 2040.