UMEÅGALAN 21 Mars

VI FIRAR NÄRINGSLIVETS UTVECKLING MED FLER OVÄNTADE MÖTEN

Umeågalan firar 20 år. Hur var Umeås näringsliv för 20 år sedan? Vilka rörelser har växt och vilka har avvecklats till förmån för nya spännande idéer? Hur har staden utvecklats och hur fortsätter vi att göra det på bästa sätt? 

Ett 20-årsjubileum väcker många frågor och minnen. Ända sedan 2004 har Umeågalan, Umeås största mötesplats för näringslivet, synliggjort och stimulerat utvecklingen. Vi känner oss stolta, och det hoppas vi att du också gör.

Kanske är du en av dem vars ansträngningar har hyllats på scenen, en som dagligen kastar ett öga på vinnarplaketten? Kanske är du en av finalisterna, som efter all uppmärksamhet har känt sig som en vinnare, trots att någon annan knep titeln? Eller en av alla dem som mött sin nya affärspartner, chef, medarbetare eller till och med livspartner till bords under galamiddagen?

Kanske har du knutit ovärderliga nätverk i en jurygrupp, fått en aha-upplevelse av en keynote-talare eller värdefull synlighet som galapartner? Kanske har du upptäckt dina nya favoriter från Umeås rika artistflora, eller inspirerats till nya stordåd av dina största konkurrenter? 

Ja, eller så var du bara en bebis 2004, med hela livet framför dig. 

Vem du än är, så önskar vi dig varmt välkommen till Umeågalan. Här firar vi utvecklingen i en av Sveriges mest innovativa och kreativa städer. Vi ses på Umeågalan 21 mars 2024!

UMEÅGALAN 2024

PROGRAM

Under Umeågalan laddar vi Umeås företag med utblick, insikt och inspiration. På scenen får vi dagsaktuell omvärldsbevakning, Sveriges främsta ledarskapsföreläsare, en djupdykning i AI och banbrytande lösningar inom hållbarhet. Dessutom lyfter vi några av Umeås starkt lysande stjärnor: Deportees, Broder John, Frida Selander och Dolce! Vissa delar är hemliga in i det sista… Dagsprogrammet genomförs i Aula Nordica på Umeå universitet och kvällsprogrammet på Nolia. Här hittar du programmet i sin helhet.

Pressbilder Deportees. Fr v gitarrist Anders Stenberg, sångare Peder Stenberg, trummis Thomas Hedlund. Foto: Elin Berge

UMEÅGALAN 2024

REKORD

Intresset att bli partner till Umeågalan är rekordstort, fler företag än någonsin vill vara med och satsa på Umeås näringsliv. Alla montrar på dagen är fullbokade, det blir allt från körsång till robotar och bordshockey. Välkommen till en späckad dag och galakväll där vi hyllar Umeås framgångsrika företag, lyssnar på inspirerande talare, serveras god mat och dryck – och framför allt nätverkar. Tillsammans gör vi Umeå till en ännu bättre plats för företag och företagande. Läs mer om Umeågalans partners.

UMEÅGALAN 2024

FINALISTER

Under hösten har jurygrupperna jobbat hårt med att vaska fram tre finalister i varje priskategori. Finalistsläppet 19 januari blev fullbokat med arrangörer, medarrangörer, partners och jurygrupperna på plats. Tack till moderatorerna Per Vågbrant, eXpression och Julia Forsgren, Ung Företagsamhet Västerbotten för ett fint jobb på scenen. Här finns årets finalister och motiveringar. Stort grattis!

Bild på publik och scenen på Umeågalans kväll.
Mingelbild från dagen, Umeå universitet.

UMEÅGALAN

AV, FÖR OCH MED UMEÅS NÄRINGSLIV

Umeågalan är den största nätverksarenan för Umeås näringsliv och ska bidra till att Umeå fortsätter att växa. Målet är att Umeågalan ska bidra till nya samarbeten och att Umeå blir en ännu bättre plats för företagande. 

Under året sker tusentals möten med Umeågalan som plattform. Partners, medarrangörer, jurygrupper, finalister och besökare på Umeågalans evenemang träffas, sprider kunskap och knyter kontakter. Läs mer om Umeågalan här.

ÖVERGRIPANDE KRITERIER

Giltighet

De övergripande kriterierna gäller för samtliga priskategorier som delas ut på Umeågalan. Dessa kriterier är fastställda av Umeågalans styrgrupp 210210.

Användning

De övergripande kriterierna ska användas av respektive priskategori i samband med att juryn utser finalister och vinnare. Samtliga företag som ska utses till finalister och/eller vinnare på Umeågalan ska av juryn bedömas uppfylla de övergripande kriterier i sin helhet. De övergripande kriterierna används ej för att rangordna vilka företag som utses till finalister och/eller vinnare, till detta används de kriterier som är specifika för respektive priskategori.

Kriterier

Umeågalan är en gränsöverskridande mötesplats för Umeås företagande med syfte att bidra till arbetet med att skapa förutsättningar för företag att starta, växa och etablera sig.

Priskategorierna på Umeågalan vänder sig därför till verksamheter som i första hand bedrivs i företagsform i privat sektor (offentligt ägda företag kan ej tilldelas pris på Umeågalan). Med företagsform avses enskild näringsverksamhet, handelsbolag, kommanditbolag, aktiebolag eller ekonomisk förening.

Företaget ska nå framgång utan att det sker på bekostnad av människor och miljö (ekonomisk, social och ekologisk hållbarhet). Det innebär inte att företag som har en påverkan på människor och miljö är exkluderade men företaget i fråga ska bedömas bidra mer positivt än negativt till agenda 2030 (de 17 globala målen). Företaget ska vid tillfället bedömas ha en sund ekonomisk ställning.

Företaget ska ha sitt säte i Umeå och/eller bedriva en verksamhet i Umeå eller dess närhet och som bidrar till Umeås tillväxt och Umeås långsiktiga mål*.

*Umeås vision och långsiktiga mål (fastställda av kommunfullmäktige, klippt från umea.se)

 Vision

Umeå kommun har som vision att Umeå ska ha 200 000 invånare senast år 2050. Visionen uttrycker att alla ska uppleva att de vinner på att bo och verka i Umeå. Det gäller alla Umeås medborgare och alla som överväger att flytta hit och etablera sig, studenter, företag med flera.

Långsiktiga mål

  • Umeås tillväxt ska klaras med social, ekologisk, kulturell och ekonomisk hållbarhet med visionen om 200 000 medborgare år 2050.
  • Umeå ska växa hållbart utan några utsatta områden.
  • Umeå kommun ska skapa förutsättningar för kvinnor och män att ha samma makt att forma samhället såväl som sina egna liv.
  • Umeå ska vara klimatneutralt till 2040.