Vinnare 2018

ÅRETS TILLVÄXTFÖRETAG 2018

Utdelare: Deloitte och Swedbank

VINNARE: Konsultia AB
Motivering: Med stark vilja att utmana i en traditionell bransch och fokus på att stärka sina kunders konkurrenskraft har bolaget genererat en imponerande tillväxt. Bolaget har, med bas i Umeå, positionerat sig över hela Norrland till en stark spelare på konkurrensutsatt marknad.

Kontakt: Jimmy Rönnblom, jimmy@konsultia.se

VK MEDIAS VARUMÄRKESPRIS 2018

Utdelare: VK Media

VINNARE: Fricky
Motivering: Med sitt unika uttryck på västerbottensdialekt tar han musikstaden Umeå till en helt ny nivå. Han är årets succéartist och en sann ambassadör för vår stad. Vinnaren av VK Medias varumärkespris 2018 är inte vilken random bastard som helst. Vinnaren är… Fricky!

Kontakt: Erik Friman, label@randombastards.com

ÅRETS HUVUDPARTNERPRIS 2018

Utdelare: Balticgruppen AB, Deloitte, Ekström Invest, Fältcom, Swedbank och Umeå universitet

VINNARE: Annakarin Nyberg
Motivering: Årets pristagare är mångfacetterad och hemmastadd i flera av de delar som utgör kärnan i och essensen av Umeå. Forskare och lärare på universitetet – och samtidigt verksam med engagemang i unga entreprenörer, själv en entreprenör och med olika styrelseuppdrag.

Uppskattad moderator på stora arenor och mötesplatser för näringsliv och offentlig sektor – och samtidigt i etern som sommarpratare, internetforskare och med studier av sociala medier. Aktiv och efterfrågad i hela Sverige, en självklar ambassadör för Västerbotten med ett hjärta klappande för Umeå. Årets pristagare inledde också året glittrande – som Umeås nyårstalare.

Med bredd och djup och kristallklarhet: Annakarin Nyberg

Kontakt: Annakarin Nyberg annakarinnyberg@live.se

ÅRETS TEKNIKPRIS 2018

Utdelare: Volvo Lastvagnar, Ålö och Komatsu Forest

Vinnare: Fältcom
Motivering: Från ett examensjobb och en vision att med teknikens hjälp kunna bidra till en bättre värld har detta företag utvecklats till ett av världens 50 mest lovande företag inom Internet of Things. Även om deras teknologi finns i fartkameror, så är det inget som kan stoppa dem.

Kontakt: Mikael Långström, mikael.langstrom@faltcom.se

ÅRETS EXPORTFÖRETAG 2018

Utdelare: Västerbottens Handelskammare

VINNARE: CoorsTek Sweden AB, Robertsfors
Motivering: Med bas i en traditionell bruksmiljö har årets pristagare skapat sig en stark global ställning i en högt specialiserad industrinisch. Deras produkter är hårdare än stål, men får våra maskiner att spinna så mjukt. Vi hittar dem i kullager i allt från små tandläkarborrar till gigantiska vindkraftverk, och de ger störningsfri gång i elbilarnas motorer. Det handlar om sand och silikon som formas till keramiska kulor med oöverträffade egenskaper. Handelskammarens Exportpris går i år till CoorsTek Sweden AB, Robertsfors

 Kontakt: Anders Erixon, aerixon@coorstek.com

ÅRETS UNGA FÖRETAGARE 2018

Utdelare: Umeågalans arrangörsgrupp

VINNARE: Sisters in Law
Motivering: Årets unga företagare utmanar traditionella koncept med ny stil och design. De använder digitala plattformar för att skapa en ny affärsmodell. Men inte minst använder de egna kanaler och samarbeten för att inspirera världen att gifta sig på lite annorlunda sätt. Årets unga företagare 2018 är Sisters in Law.

I Umeå är tillit och innovation byggstenar för utvecklingen av staden. Sisters in Law är förebilder för denna grund där de bygger sin affärsidé på samarbete och innovativa affärsmodeller inom traditionella branscher. Genom att använda digital, analog och fysisk kommunikation utmanar de traditionell retail och inspirerar sin community med sina produkter, texter och evenemang. Sisters in Law representerar framtidens affärsmodeller och det ska bli ett nöje att följa deras resa ut i världen.

Kontakt: Zanna Metzer, info@sistersinlaw.se

ÅRETS AVKNOPPNINGSFÖRETAG 2018

Utdelare: Connect, Umeå universitet Holding samt UBI, Uminova Innovation och Expression

VINNARE: Infobaleen
Motivering: Med spjutspetskunnande i forskningens framkant har företaget utvecklat metoder som ger oerhört värdefulla analyser och åtgärder. Bolagets innovativa verktyg kombinerar mänsklig intelligens med datorers beräkningskraft.

Infobaleen är ett framgångsrikt avknoppningsbolag som bygger på flerårig avancerad forskning inom nätverksteori vid Umeå universitet. Utifrån senaste forskningen inom maskininlärning för komplexa system har Infobaleen utvecklat en unik plattform med självlärande algoritmer som omvandlar bolags transaktionsdata till värdefulla analyser och åtgärder. Plattformens innovativa visualiseringar och verktyg gör det möjligt att kombinera mänsklig intelligens med datorers beräkningskraft för effektivare inköp, marknadsföring och försäljning.

Kontakt: Martin Rosvall, m.rosvall@gmail.com

ÅRETS HANTVERKSSTIPENDIAT 2018

Utdelare: Umeå Fabriks- & hantverksförening

VINNARE: Familjen Hansen Charkuterier och Brännlands Wärdshus
Motivering: Årets vinnare av hantverksstipendiet har ett stort kunnande och brinnande intresse för sin verksamhet. Med kärlek, respekt och genuint hantverkskunnande förvandlar vinnaren lokala produkter till njutbara upplevelser för oss alla. Deras glöd märks framförallt i närområdet, men har också en plats i Wärds-alltet.

Den danska kocken och den svenska sjuksköterskan/sommelieren som med kärlek och respekt tillverkar och säljer charkprodukter förädlade av lokala råvaror samt bjuder in till kulinariska upplevelser på Wärdshuset i Brännland. Med envishet, engagemang och ett brinnande intresse för hantverket har de fått hela Umeå att förälska sig i deras produkter och låter sig väl smaka i en fantastisk miljö.

Kontakt: Michael Hansen, michael@hansenchark.se

ÅRETS FÖRETAGARE 2018

Utdelare: Företagarna Umeå

VINNARE: LTS Telekommunikation AB (Stjärna Fyrkant)
Motivering: Med fokus på kvalitet och kunnande så har Årets företagare under många år levererat det kunden efterfrågat med hög servicegrad och förståelse för vad som är viktigt. Ett stort samhällsansvar är dagligen närvarande genom fokus på förmågan hos varje individ. Genom sitt sätt att leda och utveckla är dessa företagare goda förebilder i Umeås näringsliv och inspirerar andra entreprenörer till goda affärer och framgång genom nära kundrelationer. Årets företagare är LTS Telekommunikation AB.

Kontakt: Leif Eriksson, leif.eriksson@stjarnafyrkant.se

ÅRETS NYA FÖRETAGARE 2018

Utdelare: Almi Företagspartner Nord AB

VINNARE: Hållbar Teknik Sverige AB
Motivering: Årets nya företagare 2018 levererar till kunder inom stad, kommun och industri med skräddarsydda lösningar för varje kund med hög och säkerställd kvalitet. Med en unik affärslösning inom en grundläggande bransch, har våra vinnare med sitt skickliga entreprenörskap kunnat lägga grunden till långsiktig hållbar tillväxt och spås en lysande framtid!

En ny och smart lösning för hållbara golv – en lösning som speglar ett långsiktigt tänk både för miljö och människa. Det erbjuder Hållbar Teknik Sverige AB genom lösningen och golvskyddet WearMax. Bolaget har introducerat en nytänkande golvvård och verkar för hållbar utveckling. Detta gör man bland annat genom att bidra till minskat utsläpp av kemikalier, minskad åtgång av vatten och minskad energianvändning vid underhåll och städning av fastigheter. Med mer lättstädade golv erbjuds människor en bättre arbetsmiljö och kunderna återfinns redan över stora delar av landet. Vinnare av Årets nya företagare 2018 är Andreas Bodén med teamet bakom Hållbar Teknik Sverige AB.

Kontakt: Andreas Bodén, andreas.boden@hallbarteknik.nu

ÅRETS MARKNADSFÖRARE 2018

Utdelare: Marknadsföreningen Umeå

VINNARE: Polarbröd AB
Motivering: Med ett målmedvetet, strategiskt och konsekvent arbete i sin marknadsföring och kommunikation har årets vinnare förstärkt ett redan starkt varumärke. Ett varumärke som står för såväl tradition som nytänkande. Genom ett engagemang som skiljer sig från andra och en vilja, att alltid erbjuda det bästa ur fler än ett perspektiv, har man fortsatt att vara en förebild för många. En förebild som förhoppningsvis får fler att vilja lägga ned tid, engagemang och resurser för att göra skillnad. I en tid och i ett sammanhang där konkurrensen är knivskarp har årets vinnare lyckats. Årets Marknadsförare 2018 är Polarbröd!

Kontakt: Cathrine Högström, Cathrine.Hogstrom@polarbrod.se


UMEÅ KOMMUNS FÖRETAGSPRIS 2018

Utdelare: Umeå kommun

VINNARE: Codemill
Motivering: Sprungna ur akademin har vinnaren av Umeå Kommuns företagspris visat att man kan vara goda föredömen, ha god lönsamhet, hög innovationsförmåga och världen som marknad med Umeå som bas.

Bolaget startades 2008 av två unga entreprenörer och efter affärsstöd på Uminova Innovation kunde resan påbörjas och i dag samarbetar de med stora internationella bolag såsom The Guardian och BBC. I dag har Bolaget 53 anställda och målet är att fortsätta växa internationellt inom media och broadcast samtidigt som hjärta och huvudkontor stannar i Umeå. För er flit, entreprenörsanda och för att ni är goda Umeåambassadörer tilldelas ni Umeå kommuns företagspris 2018.

Kontakt: Rickard Lönneborg, rickard@codemill.se