Nytänkare 2016

Årets Våghals, Brobyggare och Normbrytare

För att uppmuntra och uppmärksamma nytänkande entreprenörer skapade Umeågalans arrangörsgrupp 2015 tre nya priser. Priserna ska delas ut till entreprenörer som tänker nytt och som inspirerar andra att göra detsamma.

Vem som helst kan lämna tips och nominera kandidater. Vinnarna, som därefter utses av Umeågalans arrangörsgrupp, tillkännages under galaveckan.

 

Årets Nytänkare 2016

Årets Våghals 2016

Tatiana Håkansson, student, företagare och samhällsdebattör.

Motivering:
Vi vill uppmärksamma Tatiana Håkansson för att hon med rak rygg och stor integritet inte räds att lyfta svåra ämnen. Tatiana har, vid sidan av sina universitets-studier i idrottsvetenskap, startat Refugees Welcome, Umeå, varit medskribent i boken Svart kvinna, stått på scenen bredvid Seynabo Sey, föreläst för ungdomar i hela landet om rasism, dyslexi och adoption. Med en dynamisk bakgrund, bland annat som fotbollsspelare på elitnivå, använder hon sina erfarenheter i diskussionen om idrottsmiljö, integration, och normbrytande kroppar. Tatiana visar att hon vågar utmana och är därför värd priset som ÅRETS VÅGHALS.

Årets Brobyggare 2016

Licelott Omma, UBEC

Motivering:
Årets Brobyggare, Umebygdens etableringscentrum, gör gott för människor och för Umeå. Med fokus på ett ansvarsfullt flyktingmottagande bygger de dagligen broar mellan människor, organisationer, företag och i förlängningen – länder. Tack vare en genuin övertygelse, att varje människa bär på kompetens och en möjlighet att bidra, har de utvecklat den sverigeunika ”Umeåmodellen”. Genom verksamheten på asylboendet och ett outtröttligt arbete för att underlätta etablering och bygga kunskap i Umeå såväl som på nationell nivå, har Umebygdens etableringscentrum skapat förutsättningar för både individ och samhälle att växa tillsammans.

Årets Normbrytare 2016

Håkan Björk

Motivering:
Årets normbrytare har brutit normer långt innan vi började dela ut priser för det. Håkan Björk är den snälla rebellen som tidigt såg socialt företagande som en framgångsfaktor, och är den som har etablerat företagsmodellen i norra Sverige. Med ord och handling visar han att företagande inte bara behöver handla om ekonomisk vinst, utan också om att göra gott för såväl människa som samhälle. Håkan har en lång och imponerande historik med initiativ som Hälsogemenskapen i Jörn, GF Chansen i Umeå, Hotell Gamla Fängelset, Kulturakademin i Storuman, Sportassistans i Umeå AB och Social Business Kommunikation AB som alla har det gemensamt att de är en lösning på väsentliga samhällsutmaningar i företagsformat.

Om priserna

Årets Våghals är en entreprenör som är orädd i sitt sätt att tänka och handla. Med sitt entreprenörskap tar hen chanser eller djärva beslut och bevisar att ”friskt vågat är hälften vunnet.”

Årets Brobyggare är en entreprenör som öppnar för möten. Med sitt entreprenörskap sträcker hen ut en hand och skapar nya kontakter mellan människor, företag, organisationer, städer eller länder.

Årets Normbrytare är en entreprenör som knappast följer strömmen. Med sitt entreprenörskap tänker hen annorlunda, och ruskar om förväntningarna på vad som är normalt eller rätt.

 

 

 

Vinnare 2015

  • Årets Våghals – Anna Granlund, ägare och förläggare, North Chapter.
  • Årets Brobyggare – Johanna Hallin, VD och grundare av Lumen Behavior.
  • Årets Normbrytare – William Spetz, William Spetz AB.
Anna Granlund

FÖR MER INFORMATION
Peter Juneblad
Ordförande Umeågalans arrangörsgrupp
070 – 225 72 15
peter.juneblad@umea.se