Eldsjälar

Inför Umeågalan 2016 utsåg Umeågalan, tillsammans med er hjälp, fem eldsjälar som bjöds in som VIP-gäster. En av dessa eldsjälar röstades fram att överta platsen på åttonde stolen, en plats i arrangörsgruppen – en möjlighet att påverka Umeågalan – samt en möjlighet för Umeågalan att få nya perspektiv.

Vi tackar galagästerna för det stora engagemanget i omröstningen. Vinnaren blev ingen mindre än Jonas Nordin, vilket tillkännagavs under Andra akten på Umeågalan 2016.

Lär känna Jonas Nordin, Umeågalans nya tillskott i arrangörsgruppen, och de andra eldsjälarna nedan.

 

Eldsjälar 2016:
Anna Granlund, North Chapter
Anna Hållsten, Hållsten Kommunikation AB
Gustav Paringer, Aptum
Jonas Nordin, Ung Företagsamhet Västerbotten
Malin Johansson, Pondus Kommunikation AB

Jonas Nordin
Åttonde stolen, Umeågalans Arrangörsgrupp

Vem är Jonas Nordin?
Efter 5 år i Stockholm, med ekonomistudier och delägarskap i ett litet startup, flyttade jag 2012 tillbaka till Umeå. Jag har sedan dess engagerat mig i Umeås och länets utveckling, både genom mina anställningar på Dohi och Ung Företagsamhet samt genom olika ideella uppdrag. Jag brinner för att Umeå och länet ska bli en bättre plats att leva på, framför allt för våra yngre medmänniskor.

Vad kan du göra för Umeågalan?
I första hand lyfta fram de ungas perspektiv, både skolungdomar och unga företagare. Jag har ett genuint intresse av att vara med och utveckla företagsklimatet och företagandet för unga. I mitt uppdrag för Sparbanksstiftelsen stöter jag på många unga företag som söker riskkapital.

Jag vill även bidra med omvärldsbevakning från näringslivet i Umeå och resten av länet, och har även en god inblick i innovationssystemet.

Anna Granlund

Vem är Anna Granlund?
Anna Granlund är hemvändaren som sparkat upp det litterära fönstret i norr och på kort tid lyft flera nya författarröster till framgång genom mitt bokförlag North Chapter. Hon har tidigare arbetat på Liber i Stockholm som är ett av Sveriges största bokförlag och även gjort ett och annat avtryck i reklamvärlden, både i Stockholm och Umeå. Den senare på Halleluja reklambyrå där hon bland annat skapade kluriga ledtrådar och gömde ett antal nycklar i samband med öppnandet och återinvigningen av Stora Hotellet.

Vad kan du göra för Umeågalan?
Som den våghals jag är (vald och firad på Umeågalan 2015) kommer jag formligen studsa i den åttonde stolen, av energi och glädje. Lägg till mod, handlingskraft, ett breddat nätverk och en outtröttlig svada av nya idéer och ni har en stolt kandidat som tycker denna stol är finare än akademiens.

Anna Hållsten

Vem är Anna Hållsten?
Egen företagare som driver reklam- och eventbyrån Hållsten Kommunikation AB. Är utbildad marknadsförare och har arbetat med försäljning och marknadsföring i många år, som egenföretagare i Umeå sedan 2005. Är engagerad i frågor som rör centrumutveckling, hållbarhet och handel, dels som centrumledare för MVG men också som ordförande i Centrumgruppen och styrelsemedlem i Umeå C och Visit Umeå. Varit med och startat Umeå Smakfestival som i år lockade runt 100 000 besökare till Skeppsbron under fyra dagar i september. Är även engagerad som styrelsemedlem i olika företag på BIC Factory, och brinner för samverkan i olika former.

Vad kan du göra för Umeågalan?
Jag kan tillföra Umeågalan nya, kreativa och lite annorlunda tankar, hitta nya möjligheter till innehåll, helhetsupplägg och sätt att även nå nya målgrupper som kanske inte självklart ser Umeågalan som sin arena. Jag vill att Umeågalan inspirerar fler människor, med olika bakgrund och förutsättningar att våga bli egna företagare!

Gustav Paringer

Vem är Gustav Paringer?
Jag bor i Hörnefors och tillsammans med nästan 60 fantastiska medarbetare driver jag företaget Aptum. Jag och min gymnasiekompis Gustav Nord såg tillsammans en affärsmöjlighet och startade Aptum hösten 2005, vi flyttade 2006 in på inkubatorn BIC Factory. Där anställde vi vår förste medarbetare sedan dess har det gått i en rasande takt. 2009 öppnade vi vårt första kontor utanför Umeå, i Skellefteå. Idag finns vi på 6 orter och planerar etablera oss på ytterligare 2 orter det kommande året.

Aptum säljer alla typer av tjänster, produkter och utbildningar inom brandskydd och skydd mot olyckor.

Vad kan du göra för Umeågalan?
Jag kan tillföra Umeågalan såväl nya perspektiv, och även nya nätverk.

I grunden brinner jag för företagsamhet och ung företagsamhet i synnerhet. Jag älskar att utveckla och att utvecklas och ser Umeågalan som en form att både utvecklas, inspireras och samtidigt hylla entreprenörskapets betydelse!

Malin Johansson

Vem är Malin?
Jag är VD på Pondus Kommunikation sedan 2009. Utbildad personalvetare på Umeå universitet. Hemvändare efter sex år i Stockholm. Jag är samhällsengagerad entreprenör, företagare och nätverkare. Tror på att företag och entreprenörer kan vara med och bidra till att vi i framtiden utvecklar vårt samhälle utan att tära på oss själva och vår planet. För mig finns de bästa lösningarna i brytet mellan olika kunskaper, discipliner, samhällssektorer och perspektiv.

Vad kan du göra för Umeågalan?
Jag brinner för de samarbetsmöjligheter som finns i Umeå och jag har under många år varit delaktig i olika projekt och samarbeten med representanter från både näringsliv, kommun, Umu och regionen. Idag sitter jag bl a i styrgruppen för Infotech och i styrelsen för Uminova Expression. Jag kan också bidra med kommunikativa och kreativa insikter och hjälpa till att ta Umeågalans redan höga hållbarhetsambition till nästa nivå.