Nominerade 2019

ÅRETS HUVUDPARTNERPRIS 2019

Utdelare: Balticgruppen, Ekström Invest, Deloitte, Swedbank, Umeå universitet
Årets huvudpartnerpris delas ut till ett företag, en organisation/förening eller en person som är verksam i Umeå och som under året utmärkt sig genom engagemang och innovativt tänkande som skapar möjligheter för tillväxt och utveckling i Umeå, staden där entreprenörskapet möts!

Inga nomineringar, vinnare offentliggörs under Umeågalan 7 november.

 

ÅRETS VD 

Utdelare: VK Media AB
VK Media delar ut detta pris till en vd som, förutom att leda ett framgångsrikt företag, även gynnar regionen, driver hållbarhetsfrågor och inspirerar. Vi vill hylla företagsledare som sticker ut. Efter sommaren kan allmänheten tipsa om sina favoriter. En jury utser sedan tre nominerade vd:ar och vinnaren tillkännages under Umeågalan.

De nominerade:

Mitsuru Ueno, Komatsu Forest
Motivering: Med en av de största satsningarna i industrisverige just nu, lyfter Ueno både Komatsu Forest och regionen till nya nivåer. Den nya fabriken är en miljardinvestering som visar att långsiktighet och hållbarhet är mer än modeord.

Kontakt: Mitsuru Ueno, mitsuru.ueno@komatsuforest.com

Erica Lundgren, OK Västerbotten
Motivering: Inte alla kan prata hållbarhet och sälja bensin. Likväl lyckas Erica Lundgren, med både situationsanpassat ledarskap och långsiktig strategi, skapa, förvalta och leda en modern och ansvarsfull verksamhet.

Kontakt: Erica Lundgren, erica.lundgren@vasterbotten.ok.se

Richard Lindberg, Thnx Innovation
Motivering: Med stort driv, nytänkande och en förmåga att lyfta sina medarbetare, har Richard Lindberg byggt en unik och välmående konstellation där både anställda och kunder kan frodas.

Kontakt: Richard Lindberg, richard.lindberg@thnx.se

ÅRETS TILLVÄXTFÖRETAG 2019

Utdelare: Deloitte och Swedbank
Deloitte och Swedbank vill uppmärksamma och inspirera de företag som vill utvecklas och som har modet och förmågan att satsa och verka för tillväxt i Umeå. Kriterier för priset är en omsättning på minst 20 Mkr, minst tio anställda samt ett positivt resultat under det senaste räkenskapsåret. Urvalet av nominerade baseras på genomsnittlig omsättningsökning de senaste tre räkenskapsåren.

De nominerade:

Umeå Mark & VA AB
Motivering: Umeå Mark & VA AB utför alla typer av markarbeten och deras tjänster riktar sig både till offentliga beställare, företag och privatpersoner. Bolaget har en genuin erfarenhet av markbranschen samt en bred kompetens avseende markarbeten. Bolaget erbjuder helhetslösningar från projektering till färdigställda arbeten och målsättningen är att skapa trygghet för kunderna genom hela projektet.

Kontakt: Andreas Sjögren, andreas@umvumea.se

Umeå Release Finans AB
Motivering: Umeå Release Finans AB är ett finansiellt institut som ser sig som den finansiella länken mellan köpare och säljare i samband med investeringar. Bolaget är en finanspartner som kombinerar moderna lösningar med en lång erfarenhet.  Umeå Release Finans AB´s unika plattform av kompetens inom finansiering, administration, systemutveckling och försäljning tillsammans med sin vision – att modernisera en mycket trögrörlig bransch – har visat sig vara ett vägvinnande koncept.

Kontakt: Richard Månsson, richard.mansson@releasefinans.se

Personalkollen Sverige AB
Motivering: Personalkollen grundades med syftet att förenkla det krångliga genom att skapa Sveriges bästa personal- och lönesystem. Bolagets målsättning var att bygga en komplett lösning som skulle hjälpa hotell-, café-, och restaurangägare till en smidigare vardag. Det har bolaget numera lyckats med och de har tusentals nöjda kunder över hela Sverige. Fokus har alltid varit och kommer fortsätta vara att erbjuda marknadens mest användarvänliga system som sparar både tid och pengar för kunden. Så som systemet är uppbyggt finns även en potential att applicera det på fler branscher.

Kontakt: Niclas Lundell, niclas@personalkollen.se

ÅRETS TEKNIKPRIS 2019

Utdelare: Volvo Lastvagnar, Ålö och Komatsu Forest
Årets Teknikpris kommer att delas ut till en individ eller ett företag som med innovation och nytänkande skapar tillväxt och stärker Umeå som teknikstad. Komatsu Forest, Ålö och Volvo Lastvagnar vill prisa en innovatör och entreprenör som precis som de tre företagens grundare har en idé och vågar utveckla den till fullo. Ett företag eller en individ som utmanar och utvecklar, som vågar och tar plats och som gör det omöjliga möjligt. Någon som med nytänkande och lokal förankring gör verklighet av sina idéer och skapar tillväxt för att teknikstaden Umeå ska fortsätta utvecklas.

De nominerade:

Indexator
Motivering: Teknikföretaget Indexator är världsledande tillverkare av rotatorer och säljer idag sina produkter världen över. Allt började med entreprenören Allan Jonsson i Vindeln som såg potentialen och började tillverka produkten. Företaget växte snabbt och Indexator blev världens största tillverkare av rotatorer, en titel som de behåller än idag. Att grundaren har haft betydelse för tillväxten i bygden råder ingen tvekan, det är inte för intet som Indexator har adressen Allan Jonssons Väg.

Kontakt: Gunnar Bålfors, gunnar.balfors@indexator.com

Uman Diagnostics
Motivering: Bio-teknikföretaget Uman Diagnostics har utvecklat en nervskademarkör som effektivt och exakt visar om hjärnan har fått en skada. Tekniken har fått uppmärksamhet över hela världen och har, bland annat, beskrivits som en världsnyhet i Wall Street Journal. Teknikpriset söker företag vars idé har lett till kommersiell framgång, främjat teknikutvecklingen och gjort skillnad. Och skillnad är precis vad Uman Diagnostics produkt gör. Ca 10 miljoner människor per år drabbas av traumatiska hjärnskador. Att underlätta med korrekt diagnostisering hjälper människor världen över.

Kontakt: Niklas Norgren, niklas.norgren@umandiagnostics.se

Konftel
Motivering: Allt började på hobby-basis, med att lösa ett konferenstelefon-problem för en teknikintresserad bankman. Bankmannen blev så stolt över den lösning han köpt att ryktet om den utomordentliga produkten spred sig. Efterfrågan drev på utvecklingen och tack vare engagerade investerare, pannben och jäklar-anamma utvecklades företaget till vad det är idag. Konftel har sålt över en miljon konferenstelefoner och på så sätt underlättat för företag världen över att anordna möten på distans.

Kontakt: Peter Renkel, peter.renkel@konftel.com

ÅRETS MARKNADSFÖRARE 2019

Utdelare: Marknadsföreningen Umeå
Marknadsföreningen delar ut utmärkelsen till ett företag eller en förening, institution eller enskild person med lokal förankring som utfört en marknadsföringsprestation utöver det ordinära. Prestationerna ska vara utförda under året men även kunna premieras om dessa har sträckt sig över den period som utmärkelsen avser.

De nominerade:

Sigr AB
Motivering: Sigr AB har en tydlig vision i sitt arbete med att bygga upp och utveckla företaget. Genom en mix av fantastiska bilder från vår region med cyklister och matematiskt analyserat digital data har de kunnat bygga upp effektiva digitala marknadskampanjer för att nå ut till en global marknad redan från första året. Med en tydlig vilja och ambition har företaget också kommunicerat sin övertygelse att landsvägscykling är för alla, såväl män som kvinnor och dessutom över hela världen via bl a #sigrrevolution. Redan i detta relativt tidiga skede har man nått ut till kunder boende i stort sett i hela världen. Att använda cykelklubbarna i Umeå som fotomodeller, fota lokala miljöer, göra om en restaurang i Umeå till cykelrestaurang, har man dessutom exporterat det finaste av norra Sverige. Lokalt, globalt, hållbart och med ett nytänkande är framgångsfaktorer i den kommunikation och marknadsföring som Sigr står för.

Kontakt: Jenny Ferry, jenny@sigr.cc

Z-Profil AB
Motivering: Z-Profil AB är det lokala profilföretaget, som sedan starten 1988 hela tiden vuxit och utvecklats i en positiv riktning. Med sin långa erfarenhet och sitt nytänkande har företaget de senaste åren dessutom visat på att man vill påverka och leda utvecklingen vidare inom sin bransch. Genom att arbeta metodiskt och med den nya tidens teknik och plattformar har man nu tagit ytterligare steg i sin marknadsföring och kommunikation. Att stärka sina kunders varumärken har verkligen skapat resultat också för Z-Profils framgångar – såväl lokalt som nationellt. Uthållighet och nytänkande i en god och framgångsrik förening.

Kontakt: Jörgen Wikström, jorgen@zprofil.se

Zordix AB
Motivering: Zordix AB är verksamma på en nationell, men framförallt global marknad, vilken är väldigt konkurrensutsatt och där marknadsförings- och kommunikationsutmaningarna är stora. De har genom målmedvetet, hårt och gediget arbete tagit sig till en framstående position med ett mycket starkt varumärke mot sina målgrupper. Varumärkesarbetet har visat på verkliga framgångar för såväl företaget som de egna spelen och har på relativt kort tid gett stora framgångar. I företagets marknadsföring behövs förståelse för deras målgrupper. Passionen för spel som Zordix har, ger dem helt unika förutsättningar att fortsätta att växa.

Kontakt: Matti Larsson, matti@zordix.com

ÅRETS EXPORTFÖRETAG 2019

Utdelare: Västerbottens Handelskammare
Exportpriset delas ut till ett företag som med hänsyn till sina resurser har utvecklat sin verksamhet genom att lyckas på en internationell marknad. Företaget ska ha sitt säte i Umeåregionen och under de senaste åren ökat sin exportandel, vilket ska uppgå till en betydande del av omsättningen. Vi behöver många företag som expanderar på den internationella marknaden eftersom de spelar en stor roll för vårt näringsliv i Umeåregionen!

Inga nomineringar, vinnare offentliggörs under Umeågalan 7 november

ÅRETS UNGA FÖRETAGARE 2019

Utdelare: Umeågalans arrangörsgrupp
Arrangörsgruppen vill spela roll för Ungas företagande genom att lyfta fram och uppmärksamma entreprenörer som är just unga. För att bli nominerad krävs innovationshöjd, känsla för marknaden och kundnytta men inte minst att man är en förebild för andra unga företagare och entreprenörer. Med ung menas att man är under 40 år och bolaget skall dessutom vara relativt nybildat. Nominerande organisationer är Uminova Innovation och Expression umeå, BIC Factory samt de organisationer som utgör Umeågalans arrangörsgrupp

De nominerade:

Mowida
Motivering: Mowida är en molnbaserad tjänst som matchar bostadssökande med passande boende. Mowida har hittat ett hål i marknaden som etablerade aktörer inte hanterar och fastighetsägarna får tillgång till både ett fastighetssystem men även en matchningsfunktion som effektivisera processen att hitta hyresgäster. Dessutom får bostadssökande tillgång till en enkel och säker kanal för att nå mindre fastighetsägare. Att många tror på bolaget visar inte minst det kapitaltillskott som bolaget erhållits. Mowida är en strartup med stor potential och grundaren Meiju Vartiainen är en förebild för alla entreprenörer genom sin energi och vilja att i med och motgång utveckla bolaget och sina medarbetare.

Kontakt: Meiju Vartiainen, meiju@mowida.com

Ekonomikollen i Umeå AB
Motivering: Hanna Wiik är en ung entreprenör med ett unikt driv som en måndag bestämde sig för att förvärvsarbete inte var hennes grej, hon skulle bli företagare. Genom nära relation och förståelse för kundens förutsättningar har hon i en konkurrensutsatt bransch lyckats skapa ett företag med både lönsamhet och tillväxt. Utöver att driva ett framgångsrikt företag har Hanna dessutom engagerat sig i andra unga företagares utveckling och hur entreprenörskap och företagande skall få större utrymme samhället.

Kontakt: Hanna Wik, hanna@ekonomikollen.com

84 Grams
Motivering: 84 Grams är ett telekombolag som fokuserar på smarta internet- och kommunikationslösningar för företag och organisationer. Bolaget har på kort tid erövrat flera stora avtal och goda intäkter genom att i en tid av digitala kundrelationer fokusera på att använda personlig kontakt och kunskap för att fånga kundens verkliga behov och omsätta det i affärsnytta. Eller som de unga entreprenörerna Navid Haghjo och Emil Westrin säger; Transaktioner kan automatiseras – relationer måste alltid få vara unikt personliga.

Kontakt: Navid Haghjo, navid.haghjo@84grams.se

ÅRETS AVKNOPPNINGSFÖRETAG 2019

Utdelare: Connect, Umeå universitet Holding samt UBI, Uminova Innovation och Expression
För att vinna priset krävs att företaget har sin grund i forskning/utbildning vid Umeå universitet, SLU eller industriforskningsinstitut i Umeå. Bolaget ska vara under stark tillväxt och ha en tydlig affärsidé.

De nominerade:

SistersInLaw
Motivering: Sisters in Law är en avknoppning från Umeå universitet sprunget ur digital media och är idag Sveriges ledande påverkare inom sin nisch. Bolaget har utvecklats till Skandinaviens största plattform inom bröllop, livsstil och mode. En plattform med stor skalbarhet och med en mycket köpstark målgrupp. Grundarna i bolaget leder väg framåt med en stark drivkraft, stor inspiration och nytänkande affärsmodeller. Företaget har under året expanderat internationellt med flera av sina produkter och tjänster. Sisters in Law står för ett genuint nytänkande vad gäller innovativa affärsmodeller, marknadsföringskoncept och strategier. Deras affärsmodell är starkt präglade av samverkan (co-creation) och en affärsmodell som bygger relationer och samarbeten med sina kunder såväl som sina strategiska partnerskap. Vi ser en stor potential i de affärsmodeller som dessa digitala entreprenörer utvecklar och som andra branscher kan dra lärdom av i en allt mer föränderlig omvärld.

Kontakt: Kristina Grahn och Zanna Metzer, kristina@sistersinlaw.se

Shimmercat
Motivering: ShimmerCat är ett startup-bolag grundat av forskare vid Umeå Universitet. Bolaget har en lösning på utmaningen att alla e-handlare är beroende av snabbare laddningstider. Studier visar att om en webbsida tar mer än 3 sekunder att ladda så överger 53 % sidan, och om laddningstiden överstiger 5 sekunder överger 74 % sidan. Då e-handlares webbsidor tenderar att bli mer avancerade, dynamiska, bild- och videointensiva så blir optimeringsarbetet allt mer komplext. Även ökad access via mobil och mer geografiskt spridda kunder påverkar laddningstiderna negativt. Att optimera prestanda är komplext och dyrt samtidigt som det har direkt påverkan på kundupplevelsen och nyckeltalet konvertering. Shimmercat har en unik lösning för att optimera laddningstider upp till 70% snabbare. Bolaget har på kort tid attraherat flera e-handlare som kunder, och fokuserar för närvarande på att erbjuda sin lösning via renommerade e-handelsplattformar och webbyråer.

Kontakt: Ludvig Bohlin, ludvig.bohlin@shimmercat.com

Uman Diagnostics
Motivering: Att av en hjärnskakning är allvarligt och kan ge bestående om man inte låter skadan få läka ut. Uman diagnostics har en unik produkt som kan påvisa hjärnskada som baseras på forskning från intuitionen för immunologi vid Umeå universitetet.

Kontakt: Niklas Norgren, info@umandiagnostics.se

ÅRETS HANTVERKSSTIPENDIAT 2019

Utdelare: Umeågalans arrangörsgrupp
Umeå Fabriks- och hantverksförening som är Umeås äldsta företagarförening vill främja samarbete mellan företagare, påverka myndigheter i näringslivsfrågor och verka för Umeås utveckling. Priset ”Årets hantverksstipendiat” tilldelas en hantverkare i vid mening som drivit egen verksamhet under minst tre år och som utmärkt sig genom sin yrkesskicklighet eller sin innovationsförmåga.

De nominerade:

Guldsmedjan i Umeå AB
Motivering: Guldsmedjan i Umeå AB upprätthåller sedan 55 år tillbaka en fin tradition och kultur som lokal hantverkare i Umeå. Genom att borra, fila, såga, smida och valsa såsom gjorts sedan medeltiden formar Kerstin Almroth i stort och smått moderna såväl som traditionella, vardagligt vackra, eleganta och exklusiva smycken. Det är handlaget, blicken och den konstnärliga fantasin som ligger bakom alstren.

Kontakt: Kerstin Almroth, umea.guldsmedjan@gmail.com

Percus AB
Motivering: Percus AB i Umeå är den lilla kompletta mekaniska verkstaden med det stora engagemanget inriktade på prototyp och legotillverkning. Företaget har stor bredd och kompetens och reparerar och tillverkar allt från konstverk till entreprenadredskap. Man har också försäljning av handelsstål med plattjärn, vinkeljärn, rör, rundstång, balk, plåt mm. Percus AB ägare Erik Bernhardtson driver sin verksamhet med sikte på framtiden!

Kontakt: Erik Bernhardtson, info@percus.se

GH Snickerier AB
Motivering: Sedan 80-talet har Gunnar Holmgren, GH Snickerier, med en känsla för kvalitet, ergonomi, funktion och estetik utformat, producerat och renoverat inredningar enligt kunders önskemål. På ett professionellt sätt hittas alltid lösningar på kundens önskemål och behov i olika miljöer. Med passion och känsla för natur och miljö samt en flexibel produktionsmetod skapas hållbara och vackra snickerier.

Kontakt: Gunnar Holmgren, info@ghsnickerier.se

ÅRETS FÖRETAGARE 2019

Utdelare: Umeågalans arrangörsgrupp
Utmärkelsen delas ut till den företagare som under året utfört en utmärkande prestation och genom sin personlighet och ledarskap fungerat som inspirationskälla och förebild för andra företagare. Årets Företagare ska äga och aktivt driva företaget som sin huvudsakliga sysselsättning och kunna visa upp god och uthållig lönsamhet. Den som får priset ska också ha visat upp extra kreativitet, företagsamhet och ledarskap. En företagare som spelat roll för Umeås utveckling.

De nominerade:

Blomstra AB
Motivering:  Med fokus på individen – oavsett om det är medarbetarens och dennes engagemang eller kundens behov av assistans har hon utmärkt sig för att skapa möjligheter för människor att gå från utanförskap till innanförskap. Med ett tydligt krav på eget ansvar men också förmågan att alltid finnas där under dygnets 24 timmar har Delia byggt ett företag som genomsyras av delaktighet och vikten av att se varje människa.

Kontakt: Delia Zadius, delia@blomstra.nu

Smetanas Design & Måleri AB
Motivering: Ett företag byggt på en unik gemenskap som omfattar såväl medarbetare, trogna och återkommande kunder och partners i branschen är denne företagares superkraft. En gemenskap som hjälper genom vardagens toppar och dalar och gör Umeå vackrare. Tord är en erfaren företagare som vet värdet av att låta andra människor skina och visa sitt yrkeskunnande.

Kontakt: Tord Smetana, tord@smetanasmaleri.se

Personalkollen Sverige AB
Motivering: Genom sin förmåga att lyssna till kunden och lösa problem på allra bästa sätt har dessa företagare utvecklat ett systemstöd som spränger alla gränser. En viktig framgångsfaktor har varit att inte rädas att ta hjälp av dem som har gjort resan tidigare och på sätt nå ännu längre. Niclas och Andreas är sanna entreprenörer som bygger och utvecklar ett företag i brett delägarskap för kundens bästa.

Kontakt: Niclas Lundell & Andreas Pelme, niclas@personalkollen.se

ÅRETS NYA FÖRETAGARE 2019

Utdelare: Umeågalans arrangörsgrupp
Årets nya företagare berikar Umeås näringsliv med nya sätt att tänka. Den vinnande företagaren erbjuder en unik produkt eller tjänst, och ska ha lagt grunden för långsiktig tillväxt och framgång i sitt företag. Vinnaren ska utgöra en god förebild för andra som startar och utvecklar företag. Andra faktorer som vägs in är export utanför kommunen/länet/landet samt utmanande av det etablerade. Årets nya företagare spelar roll för nytänkande och kreativitet är ingredienser som behövs för att hitta lösningar på framtidens utmaningar!

De nominerade:

InfiCure Bio AB
Motivering: InfiCure Bio är ett forskningsbaserat tjänstebolag med fokus på fibros, vilket är ärrvävnad inom ett organ. Fibros leder fram till mer än 40 % av alla dödsfall i västvärlden. InfiCure Bio har utvecklat en unik metod för att utvärdera potentiella läkemedel mot sjukdomen fibros och bidrar därmed till effektivare läkemedelsutveckling.

Kontakt: Sofia Mayans, sofia.mayans@inficurebio.com

Förenade Matfabrikanterna Sverige AB
Motivering: Förenade Matfabrikanterna samlar, driver och utvecklar livsmedelsproducenter med fokus på småskaligt och skalbart mathantverk för att skapa en smakrik framtid tillsammans. Genom samordning av marknadsarbete, företagsledning, ekonomi och produktion skapar Förenade Matfabrikanterna den affärsmässiga länken mellan den småskaliga producenten och marknaden.

Kontakt: Fredrik Jonsson, fredrik@matfabrikanterna.se

We-Make AB
Motivering: We-Make AB är ett innovativt företag där fokus ligger på problemlösning. We-Make identifierar problem och behov hos företag och omsätter dessa till användbara produkter. Med stor erfarenhet av produktutveckling och ett gediget nätverk av kompetenta underleverantörer tillverkar de framtidens produkter redan idag.

Kontakt: Anders Körning, anders.korning@we-make.se

UMEÅ KOMMUNS FÖRETAGSPRIS 2019

Utdelare: Umeågalans arrangörsgrupp
Umeå Kommun växer med näringslivet. Umeå är en stad i stark tillväxt med ett näringsliv som årligen växer med 1100 nya arbetstillfällen. Innovation, nytänkande och samverkan är det som utmärker Umeå som plats för företagande och entreprenörskap. Umeå Kommuns företagspris delas ut till ett företag som under innevarande år genomfört särskilt goda insatser för sitt företag men som även bidragit till Umeås utveckling och tillväxt.

Inga nomineringar, vinnare offentliggörs under Umeågalan 7 november.