Nominerade 2018

ÅRETS TILLVÄXTFÖRETAG 2018

Utdelare: Deloitte och Swedbank
Deloitte och Swedbank vill uppmärksamma och inspirera de företag som vill utvecklas och som har modet och förmågan att satsa och verka för tillväxt i Umeå. Kriterier för priset är en omsättning på minst 20 Mkr, minst tio anställda samt ett positivt resultat under det senaste räkenskapsåret. Urvalet av nominerade baseras på genomsnittlig omsättningsökning de senaste tre räkenskapsåren.

De nominerade:

Konsultia AB
Motivering: Konsultia är ett auktoriserat bemanningsföretag som är specialister på att rekrytera och hyra ut personal till industri- och logistikföretag. Bolaget rekryterar och hyr ut både yrkesarbetare och tjänstemän – till industri- och logistikföretag i hela Norrland med målsättningen att vara Norrlands bästa bemanningsföretag. Kunderna finns främst inom verkstadsindustri, träindustri, elektronikindustri, fordonsindustri, processindustri och logistik. Konsultia finns representerat på 8 orter i Norrland. Huvudkontoret är placerat i Umeå. Konsultia har haft en kraftig tillväxt de senaste åren och har ökat sin omsättning från 15 Mkr 2014 till 102 Mkr 2017.

Kontakt: Jimmy Rönnblom, jimmy@konsultia.se

Sävar Snickerifabrik Aktiebolag
Motivering: Sävar Snickeri tillverkar inredning till offentliga miljöer och med 80 års erfarenhet i snickeribranschen har de en unik materialkännedom och branschvana. All produktion sker i den egna fabriken som har en yta på 5 000 m?. Bolagets specialistkompetens ligger inom utveckling och produktion av inredning för krävande miljöer där slitaget ofta är stort, till exemepel offentliga miljöer som hotell, laboratorier, sjukhus, skolor och kontor. Bolaget har under perioden 2014 till 2017 uppvisat en mycket god tillväxt, då omsättningen ökat från 43 Mkr till 112 Mkr.

Kontakt: Ulf Söderlund, ulf.soderlund@savarsnickeri.se

Trimma AB
Motivering: Trimma är ett it-företag med fokus på lösningar för verksamhetsstyrning och beslutsstöd. Bolaget utvecklar och marknadsför användarvänliga och heltäckande beslutsstödsprodukt baserade på standardteknik från Microsoft. Bolagets produkt stödjer hela processen från att sätta mål och planera till analys och målstyrning. Bolaget är en ledande leverantör av beslutsstöd och arbetar över hela Sverige via kontor i Umeå, Sundsvall och Göteborg. Trimma har haft en stabil tillväxt över tid och har ökat från 43 Mkr i omsättning 2014 till 76 Mkr 2017.

Kontakt: Andreas Forsberg, andreas.forsberg@trimma.se

ÅRETS TEKNIKPRIS 2018

Utdelare: Volvo Lastvagnar, Ålö och Komatsu Forest
Årets Teknikpris kommer att delas ut till en individ eller ett företag som med innovation och nytänkande skapar tillväxt och stärker Umeå som teknikstad. Komatsu Forest, Ålö och Volvo Lastvagnar vill prisa en innovatör och entreprenör som precis som de tre företagens grundare har en idé och vågar utveckla den till fullo. Ett företag eller en individ som utmanar och utvecklar, som vågar och tar plats och som gör det omöjliga möjligt. Någon som med nytänkande och lokal förankring gör verklighet av sina idéer och skapar tillväxt för att teknikstaden Umeå ska fortsätta utvecklas. www.teknikpriset.se

De nominerade:

Fältcom
Motivering: Från ett examensjobb och en vision att med teknikens hjälp kunna bidra till en bättre värld har detta företag utvecklats till ett av världens 50 mest lovande företag inom Internet of Things. Även om deras teknologi finns i fartkameror, så är det inget som kan stoppa dem.

Kontakt: Mikael Långström, mikael.langstrom@faltcom.se

Olofsfors
Motivering: Ett anrikt företag som med stolthet levererat kvalitet sedan 1762. Med en vilja av stål och med stark lokal förankring har företaget blivit världsledande inom sin nisch. Produkterna må vara hårda och vassa, men tillverkas med omtanke om miljön. En omtanke man tar man med sig i morgondagens satsningar.

Kontakt: Göran Nyberg, info@olofsfors.se

AIT
Motivering: Från högt flygande visioner till praktisk fungerande verklighet hjälper detta problemlösande företag för verkstadsbranschen sina kunder vidare till nästa nivå. Med spetskompetens, lång erfarenhet, kreativitet och samverkan skapar man lösningar för kundens behov nu och i framtiden.

Kontakt: Mikael Nensén, sweadmin@aint.com

ÅRETS HUVUDPARTNERPRIS 2018

Utdelare: Balticgruppen AB, Deloitte, Ekström Invest, Fältcom,  Swedbank och Umeå universitet
Årets huvudpartnerpris delas ut till ett företag, en organisation/förening eller en person som är verksam i Umeå och som under året utmärkt sig genom engagemang och innovativt tänkande som skapar möjligheter för tillväxt och utveckling i Umeå, staden där entreprenörskapet möts! Priset utses av Umeågalans huvudpartners och är hemligt fram till dess utdelning vid galans Första akt.

Inga nomineringar, vinnare offentliggörs under Umeågalan 8 november.

VK MEDIAS VARUMÄRKESPRIS 2018

Utdelare: VK Media AB
VK Media delar ut sitt pris till det varumärke vars kärnvärden gynnar Umeås utveckling mot framtiden. Det kan vara ett varumärke som förknippas med en unik produkt, tjänst, företag, förening, organisation eller till och med en enskild person. Varumärket ska ha sin verksamhet lokalt och under året uppvisat visionära egenskaper som passar en tillväxtkommun som Umeå. Kreativitet, utveckling, lönsamhet, personalpolitik, jämställdhets-, framtids- och miljötänkande eller service och engagemang utöver det vanliga, kan vara kriterier för att få priset.

Under hösten kan du vara med och nominera ditt favoritvarumärke. En jury väljer sedan ut tre nominerade förslag som publiceras. Vinnaren tillkännages i samband med Umeågalan. Prissumman är 25 000 kr och ska användas till personalbefrämjande åtgärder.

De nominerade:

Bondens egen marknad
Motivering: Ett naturligt varumärke som i sig ger kraft till andra varumärken. Bondens egen marknad har fått Umeåborna att skippa långfrukosten och i stället köa efter närproducerade delikatesser. De ger liv åt stadens torg – och gör hösten i Umeå lite godare.

Kontakt: Christina Hammarström, christina.hammarstrom@hushallningssallskapet.se

Codemill
Motivering: Med hjärtat i Umeå och rötter i universitetsvärlden stärker de sin position som experter inom video och digital produktutveckling. Avståndet mellan Umeå och världen minskar i takt med att alltfler internationella mediehus väljer Codemill. Med sin “codemillism” har de tagit plats bland de främsta inom sitt område.

Kontakt: Rickard Lönneborg, rickard@codemill.se

Fricky
Motivering: Som en del i det framgångsrika musikkollektivet Random Bastards har han gått från Friman till Fricky på rekordtid. Han är en av Sveriges hetaste artister med utsålda konserter och skyhöga strömningssiffror. Umeås nya stjärna har satt lite extra aqua aura på vår stad.

Kontakt: Erik Friman, label@randombastards.com

ÅRETS UNGA FÖRETAGARE 2018

Utdelare: Umeågalans arrangörsgrupp
Arrangörsgruppen vill spela roll för Ungas företagande genom att lyfta fram och uppmärksamma entreprenörer som är just unga. Unga i dubbla bemärkelser. Dels genom att det skall drivas av personer under 40 år och företaget får inte vara registrerat längre än 2,5 år. För att bli nominerad krävs innovationshöjd, känsla för marknaden och kundnytta. Nominerande organisationer är Uminova Innovation och Uminova Expression samt BIC Factory.

De nominerade:

Sisters in Law
Motivering: Sisters in Law står för det nya entreprenörskapet. Sisters in Law är idag Sveriges ledande påverkare inom bröllop och bygger ett samskapande med sina kunder samt ett starkt, dynamiskt ekosystem kring sitt företag. Två entreprenörer som leder väg framåt med en stor drivkraft. Sisters in Law har tagit första steget i att utmana dagens affärsmodeller och företaget står inför en spännande resa med stark expansion nationellt och internationellt.

Kontakt: Zanna Metzer, info@sistersinlaw.se

Digipartner
Motivering: Med anpassade e-handelslösningar och annonsering hjälper Digipartner företag i olika branscher med en stärkt digital närvaro och ökad försäljning. Medgrundarna av bolaget, Billy och Filip, har en gedigen bakgrund och kompetens inom e-handel, programmering och digital annonsering. Förutom affärspartners är de bröder med en stark entreprenörsanda och driv. Idag har de sammanlagt tre stycken e-handelsföretag registrerade (Digipartner, OnDesk samt Flies.se). Bolaget har fina framtidsutsikter och de är mycket goda förebilder för tidsenligt och ungt entreprenörskap.

Kontakt: Billy Palmberg, billy@digipartner.se

Mowida
Motivering: Mowida är en molnbaserad tjänst som matchar bostadssökande med passande boende, främst från små fastighetsbolag men även privatpersoner i syfte att skapa en friktionsfri bostadsmarknad. Mowida har hittat ett hål på marknaden som etablerade aktörer och leverantörer inte hanterar. Detta innebär att fastighetsägarna både får tillgång till ett enklare fastighetssystem som är anpassat för deras behov och ett kösystem/matchningsfunktion som effektiviserar processen att hitta passande hyresgäster. Bostadssökande får tillgång till en enkel och säker kanal för att nå mindre fastighetsägare i en stad eller region.

Kontakt: Meiju Vartiainen, m.vartiainen@mowida.com

ÅRETS AVKNOPPNINGSFÖRETAG 2018

Utdelare: Connect, Umeå universitet Holding samt UBI, Uminova Innovation och Expression
För att vinna priset krävs att företaget har sin grund i forskning/utbildning vid Umeå universitet, SLU eller industriforskningsinstitut i Umeå. Bolaget ska vara under stark tillväxt och ha en tydlig affärsidé.

De nominerade:

Dicom Port
Motivering: Dicom Port är ett avknoppningsbolag sprunget ur forskning och arbete med strålsäkerhet vid Umeå universitet och Västerbottens läns landsting. Bolaget har på kort tid utvecklat innovativa produkter för kvalitetssäkring inom radiologisk verksamhet. Radiologi har en central roll inom diagnostik, behandling och uppföljning av olika sjukdomstillstånd i sjukvården. Dicom Ports produkter gör det möjligt att kvalitetssäkra och optimera användningen av joniserande strålning i sjukvården och förenklar arbetet med att uppfylla lagkrav på strålsäkerhet.

Kontakt: Jonas Andersson, jonas.andersson@dicom-port.com

InfiCure Bio
Motivering: Fibros, eller ärrvävnad som bildas inne i ett organ, bidrar till ca 40 procent av alla dödsfall i västvärldens och trots detta finns det inga effektiva läkemedel på marknaden idag. Inficure Bio är ett forskningsbaserat avknoppningsbolag som har utvecklat en unik musmodell för studier av fibros. Bolaget erbjuder nu avancerade tjänster som möter läkemedelsbolagens behov av effektiva modellsystem som möjliggör test och utveckling av nya potentiella läkemedelskandidater mot fibros. Inficure har sitt säte i Umeå och bolaget hoppas kunna bidra till att nya behandlingsmöjligheter utvecklas som på sikt kan lindra eller bota fibrossjukdomar i världen.

Kontakt: Sofia Mayans, sofia.mayans@inficurebio.com

Infobaleen
Motivering: Infobaleen är ett avknoppningsbolag som bygger på flerårig forskning inom nätverksteori vid Umeå universitet. Utifrån senaste forskningen inom maskininlärning för komplexa system har Infobaleen utvecklat en plattform med självlärande algoritmer som omvandlar bolags transaktionsdata till värdefulla analyser och åtgärder. Plattformens innovativa visualiseringar och verktyg gör det möjligt att kombinera mänsklig intelligens med datorers beräkningskraft för effektivare inköp, marknadsföring och försäljning

Kontakt: Martin Rosvall, m.rosvall@gmail.com

ÅRETS HANTVERKSSTIPENDIAT 2018

Utdelare: Umeå Fabriks- & Hantverksförening
Umeå Fabriks- och hantverksförening som är Umeås äldsta företagarförening vill främja samarbete mellan företagare, påverka myndigheter i näringslivsfrågor och verka för Umeås utveckling. Priset ”Årets hantverksstipendiat” tilldelas en hantverkare i vid mening som drivit egen verksamhet under minst tre år och som utmärkt sig genom sin yrkesskicklighet eller sin innovationsförmåga.

De nominerade:

4 Sign Umeå
Motivering: Med ett oförtrutet slit och med sitt Umeå troget har 4Sign Umeå genom samarbeten och hög kompetens lyckats slå sig in på en nationell marknad. Stora uppdragsgivare av rikstäckande karaktär anlitar 4Sign Umeå för tillverkning av skyltar, dekorer, trycksaker och mycket annat. Kompetensen inom utformning av original, verkstadsproduktion och montage är unik.

Kontakt: Fredrik Dahlgren, fredrik@4signumea.se

Brännlands Wärdshus & Familjen Hansens Charkuteri
Motivering: Den danska kocken och den svenska sjuksköterskan/sommelieren som med kärlek och respekt tillverkar och säljer charkprodukter förädlade av lokala råvaror samt bjuder in till kulinariska upplevelser på Wärdshuset i Brännland. Med envishet, engagemang och ett brinnande intresse för hantverket har de fått hela Umeå att förälska sig i deras produkter och låter sig väl smaka i en fantastisk miljö.

Kontakt: Michael Hansen, michael@hansenchark.se

Umeå Dentallaboratorium AB
Motivering: Sedan 50-talet är Umeå Dentallab en uppskattad samarbetspartner till såväl tandläkare som ledande aktörer på den dentala marknaden. De kombinerar hantverkets finess med den digitala teknikens precision. På Umeå Dentallaboratorium har det alltid funnits den senaste tekniken och utrustningen. Med stor kvalitet- och miljömedvetenhet, kontinuerlig fortbildning och skickligt hantverk har man lyckats i en stenhård internationell konkurrens.

Kontakt: Patrik Jonsson, patrik.j@umeadentallab.se

 

ÅRETS FÖRETAGARE 2018

Utdelare: Företagarna Umeå
Utmärkelsen delas ut till den företagare som under året utfört en utmärkande prestation och genom sin personlighet och ledarskap fungerat som inspirationskälla och förebild för andra företagare. Årets Företagare ska äga och aktivt driva företaget som sin huvudsakliga sysselsättning och kunna visa upp god och uthållig lönsamhet. Den som får priset ska också ha visat upp extra kreativitet, företagsamhet och ledarskap. En företagare som spelat roll för Umeås utveckling.

De nominerade:

LTS Telekommunikation AB (Stjärna Fyrkant)
Motivering: Med en stark drivkraft att inkludera och utveckla sin personal och skapa en arbetsplats där det finns plats för alla har denna ägarduo under flera år skapat och utvecklat ett företag som det ofta talas om. Genom gott ledarskap, ett brett miljö- och samhällsengagemang och en aldrig sinande ström av idéer visar LTS Telekommunikation hur kundens behov alltid kan tillfredställas lite bättre.

Kontakt: Leif Eriksson, leif.eriksson@stjarnafyrkant.se

Älvsbryggan AB
Motivering: Att lösa utmaningar och skapa långsiktigt hållbart under mottot ”Det går faktiskt” samlar dessa ägare kring drivkraften att skapa upplevelser tillsammans med sin personal i Umeå under fem säsonger per år. Med en stor och välplanerad investering i ryggen har Umeå nu ytterligare ett vattenhål som kommer att locka alla åldrar till vår vackra älv. Nominerad är Älvsbryggan AB

Kontakt: Patrik Berg, Emil Bjur, Lars Knutsson, sjobris@sjobris.se

Lottas Omsorg
Motivering: Att bry sig om är dessa företagares allra starkaste gren. Med god omsorg och nära relationer gör de Umeå mer omtänksamt för såväl kunder som personal. Att motivera unga att utbilda sig inom yrket är en viktig del i vardagen och man tar stort ansvar för att vara med och utveckla branschen i rätt riktning. Lottas Omsorg ger alltid lite extra.

Kontakt: Lotta Lundsten, Åke Wiklund, lotta.lundsten@lottasomsorg.se

ÅRETS NYA FÖRETAGARE 2018

Utdelare: Almi Företagspartner Nord AB
Årets nya företagare berikar Umeås näringsliv med nya sätt att tänka. Den vinnande företagaren erbjuder en unik produkt eller tjänst, och ska ha lagt grunden för långsiktig tillväxt och framgång i sitt företag. Vinnaren ska utgöra en god förebild för andra som startar och utvecklar företag. Andra faktorer som vägs in är export utanför kommunen/länet/landet samt utmanande av det etablerade. Årets nya företagare spelar roll för nytänkande och kreativitet är ingredienser som behövs för att hitta lösningar på framtidens utmaningar!

De nominerade:

Hållbar Teknik Sverige AB
Motivering: Hållbar Teknik Sverige AB har genom att erbjuda kommuner, landsting och större fastighetsägare möjligheten att kraftigt bidra till en bättre miljö, samt stora kostnadsbesparingar både på kort och lång sikt. Deras keramiska lack erbjuder den svenska marknaden en unik lösning som helt tar bort behovet av periodiskt underhåll av golv i offentlig miljö. Grundarna har på kort sikt slagit sig in på en etablerad marknad och utmanat denna med ett nytt sätt att se på hållbarhet gällande golv.

Kontakt: andreas.boden@hallbarteknik.nu

Substantia Bemanning & Utveckling AB
Motivering: Ett Umeåbaserat företag som tar ett helhetsgrepp på bemanning och utveckling inom vård och omsorg! Fokus ligger på vårdbemanning. Bolaget har under det senaste året vuxit och har avtal med stora delar av Sverige. Blicken är dock alltid riktad mot den norrländska marknaden i syfte att bidra till försörjning av kompetenta, flexibla konsulter till vår del av landet. Med en strävan efter ständig utveckling finns planer på att ytterligare utveckla bolagets bidrag till god arbetsmiljö inom vård- och omsorg – detta är den nya tidens sjukvårdare som tar hänsyn till personalens välmående och varje kunds unika behov!

Kontakt: ulrika@substantia.se

Stella Event AB
Motivering: Stella Event är nöjesföretaget som brinner för att ge publiken det bästa som finns i underhållningsväg. Från sitt kontor i Umeå har dom med sina norrländska värderingar, nytänkande och strategiska tillväxt lyckats utmana branschens Stockholmcentrum genom att ta sina produktioner ut i hela landet och vidare ända ut i Europa.

Kontakt: markus@stellaevent.se

ÅRETS MARKNADSFÖRARE 2018

Utdelare: Marknadsföreningen Umeå
Marknadsföreningen delar ut utmärkelsen till ett företag eller en förening, institution eller enskild person med lokal förankring som utfört en marknadsföringsprestation utöver det ordinära. Prestationerna ska vara utförda under året men även kunna premieras om dessa har sträckt sig över den period som utmärkelsen avser.

De nominerade:

Polarbröd AB
Motivering: Polarbröd AB, med flera generationers tradition i ryggen, har lyckats att göra världen lite godare. Genom att vara ett föredöme för många, med en stor miljömedvetenhet och ett samhällsengagemang, har man konsekvent i sin marknadsföring och kommunikation nått stora framgångar såväl nationellt som internationellt. Genom att hela tiden ligga i framkant och våga har man uppnått såväl genomslag som resultat.

Kontakt: Chatrine Högström, Cathrine.Hogstrom@polarbrod.se

Porsche Center Umeå
Motivering: Porsche Center Umeå är ett modernt företag som byggts upp via en stark entusiasm och drivkraft. Med känsla, mål och tro på drömmar har man med ett starkt och välkänt varumärke i en konkurrensintensiv bransch lyckats. Med nytänkande kring marknadsföring har det på kort tid lett till stora framgångar. Via bl a event och återkommande kundaktiviteter kopplat till en stark digital närvaro har man hela tiden aktiverat sig och på så sätt kunnat nå såväl gamla som nya målgrupper.

Kontakt: Simon Fredman, simon.fredman@porsche-umea.se

Fam. Hansen Charkuterier AB
Motivering: Fam. Hansen Charkuterier AB arbetar med en visionen om att leverera charkuterier av högsta kvalitet baserat på lokala råvaror som grund. I en mycket traditionell bransch har man via digitalisering i sin kommunikation och marknadsföring framgångsrikt lyckats sprida inspiration och recept om och kring sina produkter. Via olika typer av sociala medier, samt en upplevelsebaserad marknadsföring i dagligvaruhandeln, har man lyckats att nå ut brett – både lokalt och regionalt. Hela tiden med smak, kvalitet och hantverk som ledord.

Kontakt: Robin Karlsson, robin@matfabrikanterna.se

ÅRETS EXPORTFÖRETAG 2018

Utdelare: Västerbottens Handelskammare
Exportpriset delas ut till ett företag som med hänsyn till sina resurser har utvecklat sin verksamhet genom att lyckas på en internationell marknad. Företaget ska under de senaste åren ökat sin exportandel, vilket ska uppgå till en betydande del av omsättningen. Vi behöver många företag som expanderar på den internationella marknaden eftersom de spelar en stor roll för vårt näringsliv i Umeåregionen!

Inga nomineringar, vinnare offentliggörs under Umeågalan 8 november.

UMEÅ KOMMUNS FÖRETAGSPRIS 2018

Utdelare: Umeå kommun
Tillkännages under Umeågalans Andra akt. Priset som består av ett diplom samt 50 000 kr delas ut till det företag eller den hantverkare i Umeå kommun som under året gjort särskilt goda insatser. Pristagaren utses av kommunstyrelsens Näringslivs- och planeringsutskott på förslag av en kommitté som består av företrädare från Handelskammaren, Umeå Fabriks- och Hantverksförening, Företagarna Umeå samt Näringslivsservice vid Umeå kommun.

Näringslivsservice är kommunens operativa organ för att initiera och stödja åtgärder som främjar utveckling och tillväxt i näringslivet och ansvarar även för den externa marknadsföringen av Umeå.

Inga nomineringar, vinnare offentliggörs under Umeågalan 8 november.