Djupa tallrikar med mat

Här är Umeågalans meny

Nu är det klart vad Umeågalans cirka tusen gäster kommer bjudas på.

– Det blir retro-lyx i modern förpackning, säger Roger Martti, köksmästare på Umeå Folkets Hus.

Maten på Umeågalan är en viktig del i helhetsupplevelsen och har genom åren fått fina betyg i besöksundersökningen. Under dagsprogrammet i Aula Nordica serveras en vegetarisk lunch och på Nolia på kvällen blir det galamiddag. När kockarna på Äpplet skulle skapa menyn till middagen – Umeågalans 20-årsjubileum – utgick de från ett så kallat back to the future-tema.

– I dessa oroliga tider med krig, terrorhot, höga räntor och stigande inflation vill människan söka sig tillbaka till saker som man känner igen. Man vill framåt, men tittar bakåt. Man kan konstatera att framtidens mat är mat som ger oss tryggheten och smaker från förr, säger Roger Martti.

Grundidén till varmrätt var att tolka den klassiska maträtten black and white.

– Vi skojade då att om man bara hittar den rätten på skumma kvarterskrogar och på spanska turistfällor. Vi har väl hamnat ganska långt från den rätten, men det var det fröet som vi grodde på. Och det slutade väl med att vi har en galamiddag som är både i dåtid och framtid. Detsamma gäller även den vegetariska varmrätten, där hittar vi också back to the future. Vi ska äta mindre kött, så då gör vi växtbaserad mat som ser ut och smakar som kött.

säger Roger Martti.

– Ja, vi har valt att jobba med råvaror som upplevdes – och kanske fortfarande upplevs – som lyx. Oxfilé och tryffel är två sådana råvaror. Vi hittar dem på den lokala pizzerian eller burgerhaket runt hörnet, långt ifrån glamouren och flärden de förr förknippades med, säger Hanna Eriksson, restaurangchef på Umeå Folkets Hus.

Hon tillägger:

– Självklart har vi även försökt jobba med svenska och lokala råvaror i så stor utsträckning som möjligt.

När det gäller drycken så är det först och främst viktigast att den passar bra ihop med maten. Hanna Eriksson har valt ekologiska viner och hon menar att det roligaste för henne varit att få gynna en Umeåföretagare med dryckesvalen.

– Vårt förrättsvin kommer från en importör som heter Vinum Alpes, vilket är ett Umeåbaserat importbolag som jobbar med viner från alpregioner. Så det tyckte jag var extra kul just på en gala för Umeå. 

Umeågalans meny


Fördrink:
NV The Grape Collective Cava Brut Nature, EKO, Spanien.

Förrätt

Hummerkrokett med syrlig soppa på gurka från Hällnäs, äpple, krusbär och jalapeño.
2022 Hirsch Kammern Grüner Veltliner, EKO, Österrike.

Varmrätt

Tryffelfärserad oxfilé med friterad potatiskaka, långpepparsky, dragon, vattenkrasse och bevarade tomater.
2019 Mas de Lunes L´Emblematique 1936, EKO, Frankrike.

Efterrätt

Vinbärsbavaroise med mörk chokladganache, blåbärsmarmelad och torkade blommor.
NV Le Contesse Prosecco Brut DOC.

Vegetarisk meny

Förrätt

Cheddarostkrokett med syrlig soppa på gurka från Hällnäs, äpple, krusbär och jalapeño.

Varmrätt

Redefine Flank tryffeljärpe med friterad potatiskaka, långpepparsky, dragon, vattenkrasse och bevarade tomater.

Efterrätt

Vinbärsbavaroise med mörk chokladganache, blåbärsmarmelad och torkade blommor.

ÖVERGRIPANDE KRITERIER

Giltighet

De övergripande kriterierna gäller för samtliga priskategorier som delas ut på Umeågalan. Dessa kriterier är fastställda av Umeågalans styrgrupp 210210.

Användning

De övergripande kriterierna ska användas av respektive priskategori i samband med att juryn utser finalister och vinnare. Samtliga företag som ska utses till finalister och/eller vinnare på Umeågalan ska av juryn bedömas uppfylla de övergripande kriterier i sin helhet. De övergripande kriterierna används ej för att rangordna vilka företag som utses till finalister och/eller vinnare, till detta används de kriterier som är specifika för respektive priskategori.

Kriterier

Umeågalan är en gränsöverskridande mötesplats för Umeås företagande med syfte att bidra till arbetet med att skapa förutsättningar för företag att starta, växa och etablera sig.

Priskategorierna på Umeågalan vänder sig därför till verksamheter som i första hand bedrivs i företagsform i privat sektor (offentligt ägda företag kan ej tilldelas pris på Umeågalan). Med företagsform avses enskild näringsverksamhet, handelsbolag, kommanditbolag, aktiebolag eller ekonomisk förening.

Företaget ska nå framgång utan att det sker på bekostnad av människor och miljö (ekonomisk, social och ekologisk hållbarhet). Det innebär inte att företag som har en påverkan på människor och miljö är exkluderade men företaget i fråga ska bedömas bidra mer positivt än negativt till agenda 2030 (de 17 globala målen). Företaget ska vid tillfället bedömas ha en sund ekonomisk ställning.

Företaget ska ha sitt säte i Umeå och/eller bedriva en verksamhet i Umeå eller dess närhet och som bidrar till Umeås tillväxt och Umeås långsiktiga mål*.

*Umeås vision och långsiktiga mål (fastställda av kommunfullmäktige, klippt från umea.se)

 Vision

Umeå kommun har som vision att Umeå ska ha 200 000 invånare senast år 2050. Visionen uttrycker att alla ska uppleva att de vinner på att bo och verka i Umeå. Det gäller alla Umeås medborgare och alla som överväger att flytta hit och etablera sig, studenter, företag med flera.

Långsiktiga mål

  • Umeås tillväxt ska klaras med social, ekologisk, kulturell och ekonomisk hållbarhet med visionen om 200 000 medborgare år 2050.
  • Umeå ska växa hållbart utan några utsatta områden.
  • Umeå kommun ska skapa förutsättningar för kvinnor och män att ha samma makt att forma samhället såväl som sina egna liv.
  • Umeå ska vara klimatneutralt till 2040.