Svartvit bild med djupa tallrikar med mat i.

Umeågalan firar 20 år – under samma tak 

Efter två år på olika restauranger inne i centrum flyttas Umeågalans kvällsaktivitet återigen in under samma tak. 

– Satsningen på att äta på flera olika restauranger i centrum och därefter ha prisutdelningsshowen på Umeå Folkets Hus var väldigt lyckad. Men nu på galans 20-årsjubileum vill vi sitta och äta tillsammans, säger Peter Juneblad, näringslivsdirektör i Umeå. 

Umeågalans dagsprogram kommer fortsätta hållas på Umeå universitet, men kvällsaktiviteten ändrar skepnad. Under Umeågalans första år hölls galan på Nolia, men det ändrades efter pandemiåren då galan istället flyttades in till centrum. Gästerna delades upp på fyra olika restauranger och därefter hölls prisutdelningsshowen och efterfesten på Umeå Folkets Hus. 

– Det var ett jättebra upplägg. Fler restauranger inkluderades i galan och det blev lite av en snackis var man hade ätit, säger Ulrika Dorsch, ordförande i Umeågalans styrgrupp. 

Inför Umeågalan 2024 fattades beslutet att återigen anordna kvällsaktiviteten på Nolia. Galamiddagen ska tillagas av Umeå Folkets Hus och alla kan sitta och äta under samma tak. 

– Vi har sett i besöksundersökningar att upplägget i centrum har varit populärt, men samtidigt att en högre andel vill sitta tillsammans. Det känns som en trevlig förändring. Vi värdesätter också att ha en flexibel Umeågala som hela tiden utvecklas, säger Peter Juneblad och fortsätter: 

– Umeå Folkets Hus har under alla år levererat hög kvalitet på maten till ett stort sällskap och vi ser fram emot att få forma årets galameny tillsammans med dem. 

Umeågalan firar 20 år 2024, vilket kommer att firas och uppmärksammas under galadagen och -kvällen. 

– Vi får återkomma kring det, men lite extra måste man ju få fira när man fyller 20 år, säger Peter Juneblad och skrattar. 

Fram till den 31 oktober kan Umeåborna nominera sina favoriter till Umeågalan. Nomineringen sker på www.umeagalan.se

– Vi vill gärna se en blandning av stora och små företag, män och kvinnor från olika branscher och bakgrund. Man kan dessutom nominera hur många favoriter man vill, så passa på! säger Peter Juneblad. 

För mer information kontakta: 

Peter Juneblad, näringslivsdirektör i Umeå? 
peter.juneblad@umea.se? 

Ulrika Dorsch, ordförande Umeågalans styrgrupp 
ulrika@utt.se 

ÖVERGRIPANDE KRITERIER

Giltighet

De övergripande kriterierna gäller för samtliga priskategorier som delas ut på Umeågalan. Dessa kriterier är fastställda av Umeågalans styrgrupp 210210.

Användning

De övergripande kriterierna ska användas av respektive priskategori i samband med att juryn utser finalister och vinnare. Samtliga företag som ska utses till finalister och/eller vinnare på Umeågalan ska av juryn bedömas uppfylla de övergripande kriterier i sin helhet. De övergripande kriterierna används ej för att rangordna vilka företag som utses till finalister och/eller vinnare, till detta används de kriterier som är specifika för respektive priskategori.

Kriterier

Umeågalan är en gränsöverskridande mötesplats för Umeås företagande med syfte att bidra till arbetet med att skapa förutsättningar för företag att starta, växa och etablera sig.

Priskategorierna på Umeågalan vänder sig därför till verksamheter som i första hand bedrivs i företagsform i privat sektor (offentligt ägda företag kan ej tilldelas pris på Umeågalan). Med företagsform avses enskild näringsverksamhet, handelsbolag, kommanditbolag, aktiebolag eller ekonomisk förening.

Företaget ska nå framgång utan att det sker på bekostnad av människor och miljö (ekonomisk, social och ekologisk hållbarhet). Det innebär inte att företag som har en påverkan på människor och miljö är exkluderade men företaget i fråga ska bedömas bidra mer positivt än negativt till agenda 2030 (de 17 globala målen). Företaget ska vid tillfället bedömas ha en sund ekonomisk ställning.

Företaget ska ha sitt säte i Umeå och/eller bedriva en verksamhet i Umeå eller dess närhet och som bidrar till Umeås tillväxt och Umeås långsiktiga mål*.

*Umeås vision och långsiktiga mål (fastställda av kommunfullmäktige, klippt från umea.se)

 Vision

Umeå kommun har som vision att Umeå ska ha 200 000 invånare senast år 2050. Visionen uttrycker att alla ska uppleva att de vinner på att bo och verka i Umeå. Det gäller alla Umeås medborgare och alla som överväger att flytta hit och etablera sig, studenter, företag med flera.

Långsiktiga mål

  • Umeås tillväxt ska klaras med social, ekologisk, kulturell och ekonomisk hållbarhet med visionen om 200 000 medborgare år 2050.
  • Umeå ska växa hållbart utan några utsatta områden.
  • Umeå kommun ska skapa förutsättningar för kvinnor och män att ha samma makt att forma samhället såväl som sina egna liv.
  • Umeå ska vara klimatneutralt till 2040.