Ny styrgrupp och huvudpartner på Umeågalan  

Bakom Umeågalan 2024 står nya huvudpartnern Vitec Software Group och en ny styrgrupp. Nya medlemmar i styrgruppen är Mona Lidén, Centrumledare på Balticgruppen och Lina Zackrisson, vd på Intinor.  

Inför Umeågalans 20-årsjubileum kliver två nya näringslivsprofiler in i styrgruppen – Mona Lidén, centrumledare på Balticgruppen, och Lina Zackrisson, vd på Intinor. 

– Jag ser fram emot att få jobba tillsammans med Mona och Lina – de kommer att bidra med mycket. Umeågalan är en viktig kugge som gynnar stadens näringsliv – möten, inspiration och kunskap. En av våra uppgifter är att se till att Umeågalan förnyas, men också att den är jämställd och inkluderande. Det är något vi alla vill trycka hårt på, säger Ulrika Dorsch, vd på UT Transport och ordförande i styrgruppen. 

De två nya medlemmarna i styrgruppen ersätter Mona Edström Frohm och Peter Renkel. 

– Jag vill å hela Umeågalans arbetsgrupps vägnar tacka Mona och Peter som bidragit med så mycket under sina år i styrgruppen, men också till näringslivet i stort – och samtidigt välkomna nya styrgruppsmedlemmar, säger Peter Juneblad, näringslivsdirektör i Umeå. 

Umeågalan är ett event med nöjda besökare som ger galan höga betyg.  

– Umeågalan är ett utmärkt event, men det går alltid att bli bättre. Jag är glad för min plats i styrgruppen och hoppas kunna bidra med nya synsätt och vinklingar. Vi är många ambassadörer för Umeå och norra Sverige, men behöver bli fler för att leda näringslivet in i en hållbar framtid. Det kan vi bli med ökad kunskap och förståelse, genom att inspirera sig själv och andra och hitta branschöverskridande affärsnytta, säger Mona Lidén. 

Intinor, med vd:n Lina Zackrisson i spetsen, vann Årets teknik- och industripris 2023. 

– Att vinna på Umeågalan var en fantastisk upplevelse och det är något som företaget kommer bära med sig framåt. Nu ska det bli roligt att se galan ur ett annat perspektiv, säger Lina Zackrisson. 

Även på huvudpartnerssidan finns nyheter inför Umeågalan 2024. Ny huvudpartner är Vitec Software Group, som vann Umeå kommuns företagspris på galan 2023. Bolaget har haft en minst sagt imponerande tillväxt, både i Sverige och internationellt. Bolaget startades som ett avknoppningsföretag från Umeå universitet och är i dag en börsnoterad miljardkoncern. 

– Ända sedan starten 1985 har vi haft vårt huvudkontor i Umeå. Det är en underbar stad att driva företag i och vi är stolta över det näringsliv om finns här. Med det sagt så känns det helt självklart för oss att kliva in som huvudpartner. Att få vara en del av initiativet Umeågalan, som är en samlingspunkt för näringslivet med små och stora företag, olika branscher, universitet och privata verksamheter. Det här ska bli kul! säger Olle Backman, vd på Vitec. 

I samma veva blir Vitec Software Group medarrangör i priskategorin Årets tillväxtföretag. 

– Det är många nyheter på Umeågalan 2024 – och dessa är bara några av dem. Nu firar Umeågalan 20 år och vi ser fram emot en trevlig jubileumsgala. Men kom ihåg, gå in på umeagalan.se och nominera dina företagsfavoriter! Vi ska hylla mer! säger Peter Juneblad. 

Huvudpartners till Umeågalan är Vitec Software Group, VK Media och Clarion Hotel Umeå.  

För mer information kontakta: 

Peter Juneblad, näringslivsdirektör i Umeå 
peter.juneblad@umea.se 

Ulrika Dorsch, ordförande i Umeågalans styrgrupp
ulrika@utt.se 

Olle Backman, vd Vitec Software Group 

Umeågalans nya styrgrupp: 

Ulrika Dorsch, vd UT Transport i Norr, ordförande 
Dieter Müller, vice rektor Umeå universitet 
Lina Zackrisson, vd Intinor 
Mona Lidén, centrumledare Balticgruppen 
Peter Juneblad, näringslivsdirektör Umeå kommun 

ÖVERGRIPANDE KRITERIER

Giltighet

De övergripande kriterierna gäller för samtliga priskategorier som delas ut på Umeågalan. Dessa kriterier är fastställda av Umeågalans styrgrupp 210210.

Användning

De övergripande kriterierna ska användas av respektive priskategori i samband med att juryn utser finalister och vinnare. Samtliga företag som ska utses till finalister och/eller vinnare på Umeågalan ska av juryn bedömas uppfylla de övergripande kriterier i sin helhet. De övergripande kriterierna används ej för att rangordna vilka företag som utses till finalister och/eller vinnare, till detta används de kriterier som är specifika för respektive priskategori.

Kriterier

Umeågalan är en gränsöverskridande mötesplats för Umeås företagande med syfte att bidra till arbetet med att skapa förutsättningar för företag att starta, växa och etablera sig.

Priskategorierna på Umeågalan vänder sig därför till verksamheter som i första hand bedrivs i företagsform i privat sektor (offentligt ägda företag kan ej tilldelas pris på Umeågalan). Med företagsform avses enskild näringsverksamhet, handelsbolag, kommanditbolag, aktiebolag eller ekonomisk förening.

Företaget ska nå framgång utan att det sker på bekostnad av människor och miljö (ekonomisk, social och ekologisk hållbarhet). Det innebär inte att företag som har en påverkan på människor och miljö är exkluderade men företaget i fråga ska bedömas bidra mer positivt än negativt till agenda 2030 (de 17 globala målen). Företaget ska vid tillfället bedömas ha en sund ekonomisk ställning.

Företaget ska ha sitt säte i Umeå och/eller bedriva en verksamhet i Umeå eller dess närhet och som bidrar till Umeås tillväxt och Umeås långsiktiga mål*.

*Umeås vision och långsiktiga mål (fastställda av kommunfullmäktige, klippt från umea.se)

 Vision

Umeå kommun har som vision att Umeå ska ha 200 000 invånare senast år 2050. Visionen uttrycker att alla ska uppleva att de vinner på att bo och verka i Umeå. Det gäller alla Umeås medborgare och alla som överväger att flytta hit och etablera sig, studenter, företag med flera.

Långsiktiga mål

  • Umeås tillväxt ska klaras med social, ekologisk, kulturell och ekonomisk hållbarhet med visionen om 200 000 medborgare år 2050.
  • Umeå ska växa hållbart utan några utsatta områden.
  • Umeå kommun ska skapa förutsättningar för kvinnor och män att ha samma makt att forma samhället såväl som sina egna liv.
  • Umeå ska vara klimatneutralt till 2040.