Klart: Här är alla som vann på Umeågalan

Gruppbild på samtliga 11 vinnare Umeågalan 2023

Nu har alla vinnare presenterats på Umeågalan 2023 – och vilken gala det blev!

– Så roligt! Det är verkligen fantastiskt att få hylla Umeås duktiga företagare tillsammans, säger Peter Juneblad, näringslivsdirektör i Umeå kommun.

Umeågalan arrangerades på Aula Nordica på dagen, med föreläsningar, breakout sessions och underhållning, och på Umeå Folkets Hus på kvällen med prisutdelningsshow, artister och uppträdanden samt efterfest. Däremellan bjöds gästerna på en galamiddag på fyra restauranger i stan – Tonka på Strandgatan, Rex, Nór på Clarion Hotel Umeå samt Äpplet på Umeå Folkets Hus.

– Elva välförtjänta vinnare, vällagad mat och härliga deltagare, artister, talare och konferencierer. Det känns fantastiskt, säger Mona Edström Frohm, ordförande i Umeågalans styrgrupp.

– Ja, en väldigt lyckad dag som visar vilken bredd vi har bland företagen i Umeå. Det är viktigt att synliggöra goda exempel och inspireras av varandra! säger Dieter Müller, vice rektor vid Umeå universitet, som tillsammans med Umeå kommun är arrangör av Umeågalan.

I varje priskategori, förutom i Umeå kommuns företagspris, fanns tre finalister. Finalisterna och de slutliga vinnarna har tagits fram av respektive priskategoris jurygrupp under hösten.

– Näringslivet växer och är en viktig motor i Umeås utveckling. Vi synliggöra goda exempel och skapa en mötesplats, det ska vara lätt att samarbeta, utvecklas och driva företag i Umeå, säger Peter Juneblad.

Fakta om Umeågalan

Umeågalan är den största nätverksarenan för Umeås näringsliv och ska bidra till att Umeå fortsätter att växa. Målet är att Umeågalan ska bidra till nya samarbeten och att Umeå blir en ännu bättre plats för företagande. Galan har sedan 2004 arrangerats av Umeå kommun och Umeå universitet – av, för och med Umeås näringsliv.

Under Umeågalan fanns en tonvikt på bokningar med en koppling till Umeå, kryddat med nationella och internationella akter. Här är de som deltog på Umeågalan 2023:

Artisten och konferencier Linnea Henriksson

Komikern och skådespelaren Olof Wretling

Moderatorerna Sverker Olofsson och Ida Hillebjörk

Sara Öhrvall – talare och expert på digital utveckling

Lars-Johan Åge – talare och expert på förhandling

Kerstin Cooley – entreprenör och riskkapitalist

Therése Sundling Liljedahl – kommersiell chef för Live Nation Europa

Fredrik Wiklund, affärsrådgivare, och Sofie Gidlund, hållbarhetsexpert, på Grant Thornton

Jan Ridfeldt – vd Umeå Energi

Operasångerskan Aime Foon från Norrlandsoperan

Indiebandet Duschpalatset

Dansaren och artisten Alpha Marigo

DJ och klubbarrangören Molly Sandberg

Umeågalan genomförs nästa gång torsdag den 21 mars 2024.

För mer information kontakta:

Peter Juneblad, näringslivsdirektör i Umeå
peter.juneblad@umea.se
070-225 72 15
Mona Edström Frohm, ordförande styrgruppen
070-778 74 80

VINNARE UMEÅGALAN 2023

Årets exportföretag

Sartorius Stedim Data Analytics

Årets exportföretag är ett äkta globalt företag med en stark bas i Västerbotten. Med stort fokus på att förenkla och snabba på avancerad dataanalys möjliggör det att nya vetenskapliga upptäckter snabbare kan omsättas i effektiv vård, billigare mediciner och ge bättre hälsa för fler människor. Genom en öppen innovationskultur och entreprenörskap driver man den digitala omvandlingen inom biopharma och bidrar till att den medicinska kunskapen växer i snabb takt globalt.

Medarrangör: Västerbottens Handelskammare.

Årets varumärke

Västerbottensost

Ett älskat varumärke som nått flera framgångar under det gångna året. Med en målmedvetenhet och stadig kurs har preferensen för varumärket ökat från en redan hög nivå. Kärleken för varumärket finns över hela Sverige, vilket bevisats om och om igen.

Medarrangörer: Marknadsföreningen Umeå och Handelshögskolan vid Umeå universitet.

Årets innovativa företag

Gotthards Krog

Med en långsiktig och tydlig uppmuntran till innovation och nytänkande från ägarna och hela vägen ner i organisation har årets vinnare bevisat att det går att vara innovativa och skapa en förändring inom en hel bransch. De vill påverka världen i rätt riktning och skapa ett värde för Umeå – samtidigt som de vill välkomna världen hit för att inspireras.

Medarrangörer: Uminova Innovation, Umeå Biotech Incubator, eXpression Umeå och Almi Nord.

Årets kulturella och kreativa företag

Turborilla

Företaget har gått från att vara en underdog till att ha etablerat sig som en världsaktör inom sin nisch. Tack vare att plocka in användarna i designprocessen har företagets produkter blivit en självklar del av många actionsport-entusiasters liv världen över. Med en engagerad vd i spetsen jobbar man aktivt för att lyfta Umeå och norra Sverige som ett viktigt nav för spelutveckling, samtidigt som de driver processen för en mer jämställd bransch.

Medarrangörer: eXpression Umeå.

Årets unga företagare

Fredrik Sahl, Flow Below

Vinnaren har med gedigen kunskap identifierat en hållbar affärsidé med stor potential att göra skillnad. Utifrån sin drivkraft att starta eget har entreprenören inlett bygget av ett framgångsrikt team – och han visar på mognad, affärsmässighet och en vilja att förändra som imponerar. Det finns ingen tvekan vem som tar hem denna show, grattis till Flow Below.

Medarrangör: Länsförsäkringar Västerbotten, NyföretagarCentrum, Ung Företagsamhet och BIC Factory.

Årets teknik- och industripris

Intinor

Intinor har utvecklat egna produkter och lösningar för livevideo som brukas av en stor flora av kunder, från små produktionsbolag till stora tv-stationer.

Medarrangörer: Ålö, Komatsu Forest och Volvo Lastvagnar.

Årets arbetsgivare

Algoryx

Framgångsreceptet är tydligt: utan ömsesidig respekt och stark gemensam värdegrund, ingen spjutspetsleverans ut mot marknaden. Och när efterfrågan på bolagets kompetens fortsätter att öka bygger årets vinnare för framtiden med medarbetarna i fokus – detta oavsett om det kommer till utvecklingen av individer, processer eller arbetsplatsen som sådan.

Medarrangör: VK Media.

Årets university spin-off

Arevo

Här bemöts globala utmaningar med ett strategiskt arbetssätt och där lösningen är lika revolutionerande som enkel. Genom att förena stark forskning och gedigen kompetens med stora visioner för framtiden har vinnaren stor potential att fortsatt utveckla nuvarande och nya marknader. Med högaktuell och efterfrågad teknologi har de bevisat att det går att kombinera hög avkastning med klimatnytta.

Medarrangörer: Umeå universitet Holding, SLU Holding och Region Västerbotten.

Årets företagare

Anders Enetjärn, Ecogain

Ecogain har gjort en imponerande resa från en ensam konsult med en ambition att förändra världen till att vara en aktör med många anställda som är internationellt erkända för sina tankeprocesser och metoder. Dessutom har Ecogain fört miljöpolitiken in i näringslivet, något som det politiska systemet inte har lyckats med. Med goda resultat för global allmänbildning, planeten, politiken, omsättningen och genom att driva bolaget på ett så osjälviskt vis kan vi inte annat än imponeras av deras ledarskap.

Medarrangör: Företagarna Umeå.

Årets tillväxtföretag

Ecogain

Med fokus på miljö och att använda resurser i samklang med naturen har bolaget utvecklat tjänster och spridit kunskap som skapar lösningar till sina kunder för ett ansvarsfullt företagande. Bolaget har med starkt patos för långsiktig hållbarhet genererat tillväxt med lönsamhet och samtidigt utvecklat sin egen verksamhet för framtida tillväxt.

Medarrangörer: Deloitte, Nordea och Almi Nord.

Umeå kommuns företagspris

Vitec Software Group

Umeå kommuns företagspris delas ut till ett företag som gjort särskilt goda insatser för sitt företag och för Umeå. Årets vinnare är ett företag med en lång historia i Umeå. Vinnaren har haft en minst sagt imponerande tillväxt, både i Sverige och internationellt. Företaget har sedan starten på åttiotalet haft sitt huvudkontor i Umeå. Bolaget startades som ett avknoppningsföretag från Umeå universitet och är i dag en börsnoterad miljardkoncern.

Medarrangör: Umeå kommun

ÖVERGRIPANDE KRITERIER

Giltighet

De övergripande kriterierna gäller för samtliga priskategorier som delas ut på Umeågalan. Dessa kriterier är fastställda av Umeågalans styrgrupp 210210.

Användning

De övergripande kriterierna ska användas av respektive priskategori i samband med att juryn utser finalister och vinnare. Samtliga företag som ska utses till finalister och/eller vinnare på Umeågalan ska av juryn bedömas uppfylla de övergripande kriterier i sin helhet. De övergripande kriterierna används ej för att rangordna vilka företag som utses till finalister och/eller vinnare, till detta används de kriterier som är specifika för respektive priskategori.

Kriterier

Umeågalan är en gränsöverskridande mötesplats för Umeås företagande med syfte att bidra till arbetet med att skapa förutsättningar för företag att starta, växa och etablera sig.

Priskategorierna på Umeågalan vänder sig därför till verksamheter som i första hand bedrivs i företagsform i privat sektor (offentligt ägda företag kan ej tilldelas pris på Umeågalan). Med företagsform avses enskild näringsverksamhet, handelsbolag, kommanditbolag, aktiebolag eller ekonomisk förening.

Företaget ska nå framgång utan att det sker på bekostnad av människor och miljö (ekonomisk, social och ekologisk hållbarhet). Det innebär inte att företag som har en påverkan på människor och miljö är exkluderade men företaget i fråga ska bedömas bidra mer positivt än negativt till agenda 2030 (de 17 globala målen). Företaget ska vid tillfället bedömas ha en sund ekonomisk ställning.

Företaget ska ha sitt säte i Umeå och/eller bedriva en verksamhet i Umeå eller dess närhet och som bidrar till Umeås tillväxt och Umeås långsiktiga mål*.

*Umeås vision och långsiktiga mål (fastställda av kommunfullmäktige, klippt från umea.se)

 Vision

Umeå kommun har som vision att Umeå ska ha 200 000 invånare senast år 2050. Visionen uttrycker att alla ska uppleva att de vinner på att bo och verka i Umeå. Det gäller alla Umeås medborgare och alla som överväger att flytta hit och etablera sig, studenter, företag med flera.

Långsiktiga mål

  • Umeås tillväxt ska klaras med social, ekologisk, kulturell och ekonomisk hållbarhet med visionen om 200 000 medborgare år 2050.
  • Umeå ska växa hållbart utan några utsatta områden.
  • Umeå kommun ska skapa förutsättningar för kvinnor och män att ha samma makt att forma samhället såväl som sina egna liv.
  • Umeå ska vara klimatneutralt till 2040.