PROGRAM UMEÅGALAN 2022

I år har vi, förutom fokus på att hylla Umeågalans finalister och vinnare, nya priskategorier, ny matupplevelse och ny lokal, även fler intressanta talare, mer tid för nätverkande och stora möjligheter till oväntade möten. Vissa delar är hemliga in i det sista, men här följer information och hållpunkter som är bra att känna till. 

Dagen
Plats: Umeå universitet Aula Nordica 
Vi samlas för att lyssna till talare, nätverka, äta god lunch och mingla bland Umeågalans sponsorer. Under dagen delas också priser ut till några av Umeågalans vinnare. Temat är “Mer företag” och vi ser fram emot en inspirerande och insiktsfull dag.

Moderatorer: Ida Hillebjörk, kreatören, entreprenören och projektledaren på Umecom samt journalisten Sverker Olofsson, bland annat känd från SVT.

Hållpunkter: 
08.00 Registrering och montermingel 

09.00–ca 10.15 Aula Nordica, talare och prisutdelningar. 

Prisutdelningar: Årets unga företagare och Årets university spin-off.

Talare: Katrine Marçal är författare och ekonomijournalist på Dagens Nyheter, stationerad i London. Hennes föreläsningar handlar ofta om sambandet mellan kvinnor och innovation – och vad som händer när kvinnorna glöms bort. Marçals bok Det enda könet, nominerades till Augustpriset 2012. Året efter fick hon Dagens Nyheters kritikerpris Lagercrantzen. Boken kom 2015 ut på engelska under titeln Who Cooked Adam Smith’s Dinner? och är publicerad på över 20 språk.

10.15–13.15 Universum, pass med montermingel, nätverkande och möjlighet att delta på kortare fysiska ”breakout sessions” med talare. Lunch ca 11:00.  

 Breakout sessions

10.30–11.10
Swedbank, Ett samtal om förändring och framtiden. Talare: Arturo Arques. Plats: Aula Nordica

10.30–11.10
Företagsforskarskolan, Samverkan med akademin – en väg till framgång.
Moderator: Dieter Müller.
 Plats: Rotundan

11.20–12.00
Umeå klimatfärdplan – så driver vi klimatomställningen tillsammans i Umeå!
Plats: Rotundan

12.10–12.50
Grant Thornton, Hållbarhet är en av de viktigaste frågorna i vår tid – en utmaning men också en affärsmöjlighet.
Presentatör: Maral Myhr Plats: Rotundan

12.10–12.50
North Sweden Cleantech, Inspirerande företag för hållbar omställning.
Moderator: Johan Hedengran
 Plats: Aula Nordica

 13.15–14.30 Aula Nordica, talare Michael Dahlén och prisutdelningar. 

Prisutdelningar: Årets företag inom de kulturella och kreativa näringarna och Årets tillväxtföretag

Talare: Micael Dahlén är professor vid Handelshögskolan i Stockholm och hör till näringslivets mest efterfrågade föredragshållare, såväl i Sverige som internationellt. Inom sitt forskningsområde rankades han 2021 som tvåa i världen av Journal of Business Research. Micael Dahlen är författare till bland annat Nextopia, Kaosologi och En liten bok om meningen med livet. Han kommer att tala om hur vi kommer att leva, må och göra affärer i framtiden.

Kvällen 
Kvällen inleds med galamiddag på någon av de fyra restauranger som Umeågalan samarbetar med – Gotthards Krog, FacitBar och Galej, Köksbaren eller Umeå Folkets hus Äpplet. Temat som restaurangerna har kommit fram till gemensamt är att bygga förrätten på norrländskt nötkött, varmrätten kring röding och desserten kring svenska jordgubbar. Därefter får respektive restaurang sätta sin egen prägel på rätterna med tillbehör och matchande dryck.

Efter middagen möts vi upp på Umeå Folkets hus och samlas på Idun för rödamattan-mingel, prisutdelningsshow och underhållning. I år har vi satsat lite extra på akter från Umeå för att lyfta några av våra starkt lysande stjärnor. Efterfesten hålls på Umeå Folkets hus med liveband och DJ till sen timme.

Konferencierer: Umeåprofilen Monika Kichau, stylist, modevetare och stilinspiratör känd från SVT, samt magikern David Persson, svensk mästare i salongsmagi.

Hållpunkter: 
17.00–ca 20.15 Middagen serveras. Vilken restaurang och hur bordsplaceringen ser ut får gästerna veta på morgonen den 16/6.  

Ca 20.15–21.00 Galabesökarna möts upp för rödamattan-mingel på Umeå Folkets hus. 

21.00–22.30 Prisutdelningsshow, Idun, Umeå Folkets hus.

Prisutdelningar:
Årets teknik- och industripris
Årets arbetsgivare
Årets innovativa företag
Årets varumärke
Årets exportföretag
Årets företagare
Umeå kommuns företagspris

22.30–02.00 Efterfest på Umeå Folkets hus. Umeåbandet Over and out och DJ Heaven Small.

Vi ser fram emot att tillsammans hylla Umeås duktiga företag och företagare. Vi ses! 

Med reservation för att tiderna kan komma att ändras. 

ÖVERGRIPANDE KRITERIER

Giltighet

De övergripande kriterierna gäller för samtliga priskategorier som delas ut på Umeågalan. Dessa kriterier är fastställda av Umeågalans styrgrupp 210210.

Användning

De övergripande kriterierna ska användas av respektive priskategori i samband med att juryn utser finalister och vinnare. Samtliga företag som ska utses till finalister och/eller vinnare på Umeågalan ska av juryn bedömas uppfylla de övergripande kriterier i sin helhet. De övergripande kriterierna används ej för att rangordna vilka företag som utses till finalister och/eller vinnare, till detta används de kriterier som är specifika för respektive priskategori.

Kriterier

Umeågalan är en gränsöverskridande mötesplats för Umeås företagande med syfte att bidra till arbetet med att skapa förutsättningar för företag att starta, växa och etablera sig.

Priskategorierna på Umeågalan vänder sig därför till verksamheter som i första hand bedrivs i företagsform i privat sektor (offentligt ägda företag kan ej tilldelas pris på Umeågalan). Med företagsform avses enskild näringsverksamhet, handelsbolag, kommanditbolag, aktiebolag eller ekonomisk förening.

Företaget ska nå framgång utan att det sker på bekostnad av människor och miljö (ekonomisk, social och ekologisk hållbarhet). Det innebär inte att företag som har en påverkan på människor och miljö är exkluderade men företaget i fråga ska bedömas bidra mer positivt än negativt till agenda 2030 (de 17 globala målen). Företaget ska vid tillfället bedömas ha en sund ekonomisk ställning.

Företaget ska ha sitt säte i Umeå och/eller bedriva en verksamhet i Umeå eller dess närhet och som bidrar till Umeås tillväxt och Umeås långsiktiga mål*.

*Umeås vision och långsiktiga mål (fastställda av kommunfullmäktige, klippt från umea.se)

 Vision

Umeå kommun har som vision att Umeå ska ha 200 000 invånare senast år 2050. Visionen uttrycker att alla ska uppleva att de vinner på att bo och verka i Umeå. Det gäller alla Umeås medborgare och alla som överväger att flytta hit och etablera sig, studenter, företag med flera.

Långsiktiga mål

  • Umeås tillväxt ska klaras med social, ekologisk, kulturell och ekonomisk hållbarhet med visionen om 200 000 medborgare år 2050.
  • Umeå ska växa hållbart utan några utsatta områden.
  • Umeå kommun ska skapa förutsättningar för kvinnor och män att ha samma makt att forma samhället såväl som sina egna liv.
  • Umeå ska vara klimatneutralt till 2040.