Klart med ny matupplevelse på Umeågalan

Det är många nyheter på Umeågalan den 16 juni 2022, även då det gäller matupplevelsen. Nytt är att gästerna får njuta av en galamiddag på fyra restauranger i stan, innan gemensam prisutdelningsshow och efterfest på Umeå Folkets Hus.

– Jag är jättespänd på den här idén. Vi förhöjer upplevelsen med ett överraskningsmoment, säger Peter Juneblad, näringslivsdirektör på Umeå kommun.

Umeågalans dagsprogram genomförs som tidigare år på Aula Nordica vid Umeå universitet. I år genomförs Umeågalans kvällsprogram på Umeå Folkets Hus, med separerad matupplevelse och prisutdelningsshow. Istället för att njuta av galamiddagen under prisutdelningsshowen, får besökarna uppleva maten på fyra restauranger i Umeå. Efter middagen blir det prisutdelning i Idun på Folkets Hus.

– Det känns hur kul som helst! Vi gör det här för att kunna lyfta fler krögare, för att fler ska få vara med och delta i Umeågalan. Det är ett nytt och spännande koncept som ska förgylla matupplevelsen, säger Peter Juneblad.

I år samarbetar Umeågalan med fyra restauranger – Facit Bar, Gotthards Krog, Köksbaren och Umeå Folkets Hus – för att skapa och leverera Umeågalans matupplevelse. Till dessa restauranger bjuds Umeågalans gäster in, med bordsplacering.

– Jag är övertygad om att det kommer bli en snackis under galakvällen. Vad åt man och vilken restaurang hamnade man på? säger Peter Juneblad och tillägger:


– Självklart kommer man fortfarande ha möjlighet att få gå på samma restaurang som sitt sällskap.

Umeå Folkets Hus och Restaurang Äpplet har levererat Umeågalans galamiddag i över 15 år.

– Galan är proffsig och glamorös och det är ett tillfälle där hela vårt företag går ihop för att leverera på allra högsta nivå. Det är ett fantastiskt arrangemang att jobba med! Det känns spännande med ett helt nytt upplägg och det blir roligt att samarbeta med andra krögare runt matupplevelsen, säger Roger Martti på Umeå Folkets Hus.

– Ja, det känns roligt att vi krogar tillsammans får en chans att visa upp oss och vad vi gör. Även om de flesta gästerna förmodligen har besökt oss tidigare så ska vi försöka överträffa oss på ett eller annat sätt. Vi ser fram emot att få leverera en riktig kanonupplevelse, säger Anders Samuelsson på Gotthards Krog.

Peter Stenmark på Köksbaren tror att det nya upplägget kan förbättra gästernas upplevelse av middagen.

– Det ger möjlighet till en större kreativitet och variation, säger han. 

Jörgen Engdahl på Facit Bar tycker att det känns ärofyllt att få jobba med Umeågalan, Umeås största nätverksträff.

– Umeågalan är superviktig för stan – det är inte bara priser och middag utan mingel och nätverkande. Det är jättekul för oss att få vara med på det här, säger han och fortsätter:

– Att företag får mötas är det som Umeågalan står för, och nu får även vi från den kulinariska sidan kliva in och samarbeta och skapa en härlig meny åt Umeågalans gäster. Vi är svinladdade på att göra en extremt bra produkt. Sedan sys allt ihop med att man har prisutdelningen, mingel och efterfest på Umeå Folkets Hus, vilket innebär att alla kommer att ses ändå. Perfekt!

Mer information om menyn kommer senare.

FAKTA

Umeågalan är näringslivets största nätverksarena i Umeå. I år arrangeras galan den torsdagen den 16 juni. På dagen får besökarna mingla, nätverka, äta lunch och lyssna på inspirerande föredrag på Aula Nordica samt att några av priserna i de totalt elva priskategorierna delas ut – och på kvällen blir det gala. Platsen är Umeå Folkets Hus, men galamiddagen ordnas på fyra restauranger i stan. Därefter blir det prisutdelningsshow i Idun samt efterfest med givet nätverkande.

Biljetter till galan köper du här.

ÖVERGRIPANDE KRITERIER

Giltighet

De övergripande kriterierna gäller för samtliga priskategorier som delas ut på Umeågalan. Dessa kriterier är fastställda av Umeågalans styrgrupp 210210.

Användning

De övergripande kriterierna ska användas av respektive priskategori i samband med att juryn utser finalister och vinnare. Samtliga företag som ska utses till finalister och/eller vinnare på Umeågalan ska av juryn bedömas uppfylla de övergripande kriterier i sin helhet. De övergripande kriterierna används ej för att rangordna vilka företag som utses till finalister och/eller vinnare, till detta används de kriterier som är specifika för respektive priskategori.

Kriterier

Umeågalan är en gränsöverskridande mötesplats för Umeås företagande med syfte att bidra till arbetet med att skapa förutsättningar för företag att starta, växa och etablera sig.

Priskategorierna på Umeågalan vänder sig därför till verksamheter som i första hand bedrivs i företagsform i privat sektor (offentligt ägda företag kan ej tilldelas pris på Umeågalan). Med företagsform avses enskild näringsverksamhet, handelsbolag, kommanditbolag, aktiebolag eller ekonomisk förening.

Företaget ska nå framgång utan att det sker på bekostnad av människor och miljö (ekonomisk, social och ekologisk hållbarhet). Det innebär inte att företag som har en påverkan på människor och miljö är exkluderade men företaget i fråga ska bedömas bidra mer positivt än negativt till agenda 2030 (de 17 globala målen). Företaget ska vid tillfället bedömas ha en sund ekonomisk ställning.

Företaget ska ha sitt säte i Umeå och/eller bedriva en verksamhet i Umeå eller dess närhet och som bidrar till Umeås tillväxt och Umeås långsiktiga mål*.

*Umeås vision och långsiktiga mål (fastställda av kommunfullmäktige, klippt från umea.se)

 Vision

Umeå kommun har som vision att Umeå ska ha 200 000 invånare senast år 2050. Visionen uttrycker att alla ska uppleva att de vinner på att bo och verka i Umeå. Det gäller alla Umeås medborgare och alla som överväger att flytta hit och etablera sig, studenter, företag med flera.

Långsiktiga mål

  • Umeås tillväxt ska klaras med social, ekologisk, kulturell och ekonomisk hållbarhet med visionen om 200 000 medborgare år 2050.
  • Umeå ska växa hållbart utan några utsatta områden.
  • Umeå kommun ska skapa förutsättningar för kvinnor och män att ha samma makt att forma samhället såväl som sina egna liv.
  • Umeå ska vara klimatneutralt till 2040.