Klart: alla vinnarna från Umeås näringslivsgala

Man i kostym står på Umeågalans scen.

Nu är det klart – alla vinnarna från kvällens näringslivsgala, Umeågalan 2018.

Första akten

ÅRETS TILLVÄXTFÖRETAG 2018

Utdelare: Deloitte och Swedbank
Om priset: Deloitte och Swedbank vill uppmärksamma och inspirera de företag som vill utvecklas och som har modet och förmågan att satsa och verka för tillväxt i Umeå. Kriterier för priset är en omsättning på minst 20 Mkr, minst tio anställda samt ett positivt resultat under det senaste räkenskapsåret. Urvalet av nominerade baseras på genomsnittlig omsättningsökning de senaste tre räkenskapsåren.

VINNARE: Konsultia AB

Motivering: Med stark vilja att utmana i en traditionell bransch och fokus på att stärka sina kunders konkurrenskraft har bolaget genererat en imponerande tillväxt. Bolaget har, med bas i Umeå, positionerat sig över hela Norrland till en stark spelare på konkurrensutsatt marknad.
Kontakt: Jimmy Rönnblom, jimmy@konsultia.se

VK MEDIAS VARUMÄRKESPRIS 2018

Utdelare: VK Media
Om priset: VK Media delar ut detta pris till det varumärke som bäst gynnar Umeås utveckling mot framtiden. Det kan vara ett varumärke som förknippas med en unik produkt, tjänst, företag, organisation eller en enskild person. Varumärket ska ha sin verksamhet lokalt och under året ha uppvisat visionära egenskaper som passar en tillväxtkommun som Umeå. Under hösten kan du vara med och tipsa om ditt favoritvarumärke. En jury utser sedan tre nominerade varumärken. Vinnaren tillkännages under Umeågalan.

VINNARE: Fricky

Motivering: Med sitt unika uttryck på västerbottensdialekt tar han musikstaden Umeå till en helt ny nivå. Han är årets succéartist och en sann ambassadör för vår stad. Vinnaren av VK Medias varumärkespris 2018 är inte vilken random bastard som helst. Vinnaren är… Fricky!
Kontakt: Erik Friman, label@randombastards.com

ÅRETS HUVUDPARTNERPRIS 2018

Utdelare: Balticgruppen AB, Deloitte, Ekström Invest, Fältcom, Swedbank och Umeå universitet
Om priset: Årets huvudpartnerpris delas ut till ett företag, en organisation/förening eller en person som är verksam i Umeå och som under året utmärkt sig genom engagemang och innovativt tänkande som skapar möjligheter för tillväxt och utveckling i Umeå, staden där entreprenörskapet möts! Priset utses av Umeågalans huvudpartners och är hemligt fram till dess utdelning vid galans Första akt.

VINNARE: Annakarin Nyberg

Motivering: Årets pristagare är mångfacetterad och hemmastadd i flera av de delar som utgör kärnan i och essensen av Umeå. Forskare och lärare på universitetet – och samtidigt verksam med engagemang i unga entreprenörer, själv en entreprenör och med olika styrelseuppdrag.
Uppskattad moderator på stora arenor och mötesplatser för näringsliv och offentlig sektor – och samtidigt i etern som sommarpratare, internetforskare och med studier av sociala medier. Aktiv och efterfrågad i hela Sverige, en självklar ambassadör för Västerbotten med ett hjärta klappande för Umeå. Årets pristagare inledde också året glittrande – som Umeås nyårstalare.
Med bredd och djup och kristallklar: Annakarin Nyberg
Kontakt: Annakarin Nyberg, annakarinnyberg@live.se

ÅRETS TEKNIKPRIS 2018

Utdelare: Volvo Lastvagnar, Ålö och Komatsu Forest
Om priset: Årets Teknikpris kommer att delas ut till en individ eller ett företag som med innovation och nytänkande skapar tillväxt och stärker Umeå som teknikstad. Komatsu Forest, Ålö och Volvo Lastvagnar vill prisa en innovatör och entreprenör som precis som de tre företagens grundare har en idé och vågar utveckla den till fullo. Ett företag eller en individ som utmanar och utvecklar, som vågar och tar plats och som gör det omöjliga möjligt. Någon som med nytänkande och lokal förankring gör verklighet av sina idéer och skapar tillväxt för att teknikstaden Umeå ska fortsätta utvecklas. www.teknikpriset.se

VINNARE: Fältcom

Motivering: Från ett examensjobb och en vision att med teknikens hjälp kunna bidra till en bättre värld har detta företag utvecklats till ett av världens 50 mest lovande företag inom Internet of Things. Även om deras teknologi finns i fartkameror, så är det inget som kan stoppa dem.
Kontakt: Mikael Långström, mikael.langstrom@faltcom.se

Andra akten

ÅRETS EXPORTFÖRETAG 2018

Utdelare: Västerbottens Handelskammare
Om priset: Exportpriset delas ut till ett företag som med hänsyn till sina resurser har utvecklat sin verksamhet genom att lyckas på en internationell marknad. Företaget ska under de senaste åren ökat sin exportandel, vilket ska uppgå till en betydande del av omsättningen. Vi behöver många företag som expanderar på den internationella marknaden eftersom de spelar en stor roll för vårt näringsliv i Umeåregionen!

VINNARE: CoorsTek Sweden AB, Robertsfors

Motivering: Med bas i en traditionell bruksmiljö har årets pristagare skapat sig en stark global ställning i en högt specialiserad industrinisch. Deras produkter är hårdare än stål, men får våra maskiner att spinna så mjukt. Vi hittar dem i kullager i allt från små tandläkarborrar till gigantiska vindkraftverk, och de ger störningsfri gång i elbilarnas motorer. Det handlar om sand och silikon som formas till keramiska kulor med oöverträffade egenskaper. Handelskammarens Exportpris går i år till CoorsTek Sweden AB, Robertsfors
Kontakt: Anders Erixon, aerixon@coorstek.com

ÅRETS UNGA FÖRETAGARE 2018

Utdelare: Umeågalans arrangörsgrupp
Om priset: Arrangörsgruppen vill spela roll för Ungas företagande genom att lyfta fram och uppmärksamma entreprenörer som är just unga. Unga i dubbla bemärkelser. Dels genom att det skall drivas av personer under 40 år och företaget får inte vara registrerat längre än 2,5 år. För att bli nominerad krävs innovationshöjd, känsla för marknaden och kundnytta. Nominerande organisationer är Uminova Innovation och Uminova Expression samt BIC Factory.

VINNARE: Sisters in Law

Motivering: Årets unga företagare utmanar traditionella koncept med ny stil och design. De använder digitala plattformar för att skapa en ny affärsmodell. Men inte minst använder de egna kanaler och samarbeten för att inspirera världen att gifta sig på lite annorlunda sätt. Årets unga företagare 2018 är Sisters in Law.
I Umeå är tillit och innovation byggstenar för utvecklingen av staden. Sisters in Law är förebilder för denna grund där de bygger sin affärsidé på samarbete och innovativa affärsmodeller inom traditionella branscher. Genom att använda digital, analog och fysisk kommunikation utmanar de traditionell retail och inspirerar sin community med sina produkter, texter och evenemang. Sisters in Law representerar framtidens affärsmodeller och det ska bli ett nöje att följa deras resa ut i världen.
Kontakt: Zanna Metzer, info@sistersinlaw.se

ÅRETS AVKNOPPNINGSFÖRETAG 2018

Utdelare: Connect, Umeå universitet Holding samt UBI, Uminova Innovation och Expression
Om priset: För att vinna priset krävs att företaget har sin grund i forskning/utbildning vid Umeå universitet, SLU eller industriforskningsinstitut i Umeå. Bolaget ska vara under stark tillväxt och ha en tydlig affärsidé.

VINNARE: Infobaleen

Motivering: Med spjutspetskunnande i forskningens framkant har företaget utvecklat metoder som ger oerhört värdefulla analyser och åtgärder. Bolagets innovativa verktyg kombinerar mänsklig intelligens med datorers beräkningskraft.
Infobaleen är ett framgångsrikt avknoppningsbolag som bygger på flerårig avancerad forskning inom nätverksteori vid Umeå universitet. Utifrån senaste forskningen inom maskininlärning för komplexa system har Infobaleen utvecklat en unik plattform med självlärande algoritmer som omvandlar bolags transaktionsdata till värdefulla analyser och åtgärder. Plattformens innovativa visualiseringar och verktyg gör det möjligt att kombinera mänsklig intelligens med datorers beräkningskraft för effektivare inköp, marknadsföring och försäljning.
Kontakt: Martin Rosvall, m.rosvall@gmail.com

ÅRETS HANTVERKSSTIPENDIAT 2018

Utdelare: Umeå Fabriks- & hantverksförening
Om priset: Umeå Fabriks- och hantverksförening som är Umeås äldsta företagarförening vill främja samarbete mellan företagare, påverka myndigheter i näringslivsfrågor och verka för Umeås utveckling. Priset ”Årets hantverksstipendiat” tilldelas en hantverkare i vid mening som drivit egen verksamhet under minst tre år och som utmärkt sig genom sin yrkesskicklighet eller sin innovationsförmåga.

VINNARE: Familjen Hansen Charkuterier och Brännlands Wärdshus

Motivering: Årets vinnare av hantverksstipendiet har ett stort kunnande och brinnande intresse för sin verksamhet. Med kärlek, respekt och genuint hantverkskunnande förvandlar vinnaren lokala produkter till njutbara upplevelser för oss alla. Deras glöd märks framförallt i närområdet, men har också en plats i Wärds-alltet.
Den danska kocken och den svenska sjuksköterskan/sommelieren som med kärlek och respekt tillverkar och säljer charkprodukter förädlade av lokala råvaror samt bjuder in till kulinariska upplevelser på Wärdshuset i Brännland. Med envishet, engagemang och ett brinnande intresse för hantverket har de fått hela Umeå att förälska sig i deras produkter och låter sig väl smaka i en fantastisk miljö.
Kontakt: Michael Hansen, michael@hansenchark.se

ÅRETS FÖRETAGARE 2018

Utdelare: Företagarna Umeå
Om priset: Utmärkelsen delas ut till den företagare som under året utfört en utmärkande prestation och genom sin personlighet och ledarskap fungerat som inspirationskälla och förebild för andra företagare. Årets Företagare ska äga och aktivt driva företaget som sin huvudsakliga sysselsättning och kunna visa upp god och uthållig lönsamhet. Den som får priset ska också ha visat upp extra kreativitet, företagsamhet och ledarskap. En företagare som spelat roll för Umeås utveckling.

VINNARE: LTS Telekommunikation AB (Stjärna Fyrkant)

Motivering: Med fokus på kvalitet och kunnande så har Årets företagare under många år levererat det kunden efterfrågat med hög servicegrad och förståelse för vad som är viktigt. Ett stort samhällsansvar är dagligen närvarande genom fokus på förmågan hos varje individ. Genom sitt sätt att leda och utveckla är dessa företagare goda förebilder i Umeås näringsliv och inspirerar andra entreprenörer till goda affärer och framgång genom nära kundrelationer. Årets företagare är LTS Telekommunikation AB.
Kontakt: Leif Eriksson, leif.eriksson@stjarnafyrkant.se

ÅRETS NYA FÖRETAGARE 2018

Utdelare: Almi Företagspartner Nord AB
Om priset: Årets nya företagare berikar Umeås näringsliv med nya sätt att tänka. Den vinnande företagaren erbjuder en unik produkt eller tjänst, och ska ha lagt grunden för långsiktig tillväxt och framgång i sitt företag. Vinnaren ska utgöra en god förebild för andra som startar och utvecklar företag. Andra faktorer som vägs in är export utanför kommunen/länet/landet samt utmanande av det etablerade. Årets nya företagare spelar roll för nytänkande och kreativitet är ingredienser som behövs för att hitta lösningar på framtidens utmaningar!

VINNARE: Hållbar Teknik Sverige AB

Motivering: Årets nya företagare 2018 levererar till kunder inom stad, kommun och industri med skräddarsydda lösningar för varje kund med hög och säkerställd kvalitet. Med en unik affärslösning inom en grundläggande bransch, har våra vinnare med sitt skickliga entreprenörskap kunnat lägga grunden till långsiktig hållbar tillväxt och spås en lysande framtid!
En ny och smart lösning för hållbara golv – en lösning som speglar ett långsiktigt tänk både för miljö och människa. Det erbjuder Hållbar Teknik Sverige AB genom lösningen och golvskyddet WearMax. Bolaget har introducerat en nytänkande golvvård och verkar för hållbar utveckling. Detta gör man bland annat genom att bidra till minskat utsläpp av kemikalier, minskad åtgång av vatten och minskad energianvändning vid underhåll och städning av fastigheter. Med mer lättstädade golv erbjuds människor en bättre arbetsmiljö och kunderna återfinns redan över stora delar av landet. Vinnare av Årets nya företagare 2018 är Andreas Bodén med teamet bakom Hållbar Teknik Sverige AB.
Kontakt: Andreas Bodén, andreas.boden@hallbarteknik.nu

ÅRETS MARKNADSFÖRARE 2018

Utdelare: Marknadsföreningen Umeå
Om priset: Marknadsföreningen delar ut utmärkelsen till ett företag eller en förening, institution eller enskild person med lokal förankring som utfört en marknadsföringsprestation utöver det ordinära. Prestationerna ska vara utförda under året men även kunna premieras om dessa har sträckt sig över den period som utmärkelsen avser.

VINNARE: Polarbröd AB

Motivering: Med ett målmedvetet, strategiskt och konsekvent arbete i sin marknadsföring och kommunikation har årets vinnare förstärkt ett redan starkt varumärke. Ett varumärke som står för såväl tradition som nytänkande. Genom ett engagemang som skiljer sig från andra och en vilja, att alltid erbjuda det bästa ur fler än ett perspektiv, har man fortsatt att vara en förebild för många. En förebild som förhoppningsvis får fler att vilja lägga ned tid, engagemang och resurser för att göra skillnad. I en tid och i ett sammanhang där konkurrensen är knivskarp har årets vinnare lyckats. Årets Marknadsförare 2018 är Polarbröd!
Kontakt: Cathrine Högström, Cathrine.Hogstrom@polarbrod.se

UMEÅ KOMMUNS FÖRETAGSPRIS 2018

Utdelare: Umeå kommun
Om priset: Tillkännages under Umeågalans Andra akt. Priset som består av ett diplom samt 50 000 kr delas ut till det företag eller den hantverkare i Umeå kommun som under året gjort särskilt goda insatser. Pristagaren utses av kommunstyrelsens Näringslivs- och planeringsutskott på förslag av en kommitté som består av företrädare från Handelskammaren, Umeå Fabriks- och Hantverksförening, Företagarna Umeå samt Näringslivsservice vid Umeå kommun. Näringslivsservice är kommunens operativa organ för att initiera och stödja åtgärder som främjar utveckling och tillväxt i näringslivet och ansvarar även för den externa marknadsföringen av Umeå.

VINNARE: Codemill

Motivering: Sprungna ur akademin har vinnaren av Umeå Kommuns företagspris visat att man kan vara goda föredömen, ha god lönsamhet, hög innovationsförmåga och världen som marknad med Umeå som bas.
Bolaget startades 2008 av två unga entreprenörer och efter affärsstöd på Uminova Innovation kunde resan påbörjas och i dag samarbetar de med stora internationella bolag såsom The Guardian och BBC. I dag har Bolaget 53 anställda och målet är att fortsätta växa internationellt inom media och broadcast samtidigt som hjärta och huvudkontor stannar i Umeå. För er flit, entreprenörsanda och för att ni är goda Umeåambassadörer tilldelas ni Umeå kommuns företagspris 2018.
Kontakt: Rickard Lönneborg, rickard@codemill.se

ÖVERGRIPANDE KRITERIER

Giltighet

De övergripande kriterierna gäller för samtliga priskategorier som delas ut på Umeågalan. Dessa kriterier är fastställda av Umeågalans styrgrupp 210210.

Användning

De övergripande kriterierna ska användas av respektive priskategori i samband med att juryn utser finalister och vinnare. Samtliga företag som ska utses till finalister och/eller vinnare på Umeågalan ska av juryn bedömas uppfylla de övergripande kriterier i sin helhet. De övergripande kriterierna används ej för att rangordna vilka företag som utses till finalister och/eller vinnare, till detta används de kriterier som är specifika för respektive priskategori.

Kriterier

Umeågalan är en gränsöverskridande mötesplats för Umeås företagande med syfte att bidra till arbetet med att skapa förutsättningar för företag att starta, växa och etablera sig.

Priskategorierna på Umeågalan vänder sig därför till verksamheter som i första hand bedrivs i företagsform i privat sektor (offentligt ägda företag kan ej tilldelas pris på Umeågalan). Med företagsform avses enskild näringsverksamhet, handelsbolag, kommanditbolag, aktiebolag eller ekonomisk förening.

Företaget ska nå framgång utan att det sker på bekostnad av människor och miljö (ekonomisk, social och ekologisk hållbarhet). Det innebär inte att företag som har en påverkan på människor och miljö är exkluderade men företaget i fråga ska bedömas bidra mer positivt än negativt till agenda 2030 (de 17 globala målen). Företaget ska vid tillfället bedömas ha en sund ekonomisk ställning.

Företaget ska ha sitt säte i Umeå och/eller bedriva en verksamhet i Umeå eller dess närhet och som bidrar till Umeås tillväxt och Umeås långsiktiga mål*.

*Umeås vision och långsiktiga mål (fastställda av kommunfullmäktige, klippt från umea.se)

 Vision

Umeå kommun har som vision att Umeå ska ha 200 000 invånare senast år 2050. Visionen uttrycker att alla ska uppleva att de vinner på att bo och verka i Umeå. Det gäller alla Umeås medborgare och alla som överväger att flytta hit och etablera sig, studenter, företag med flera.

Långsiktiga mål

  • Umeås tillväxt ska klaras med social, ekologisk, kulturell och ekonomisk hållbarhet med visionen om 200 000 medborgare år 2050.
  • Umeå ska växa hållbart utan några utsatta områden.
  • Umeå kommun ska skapa förutsättningar för kvinnor och män att ha samma makt att forma samhället såväl som sina egna liv.
  • Umeå ska vara klimatneutralt till 2040.