Vinnare 2016

Umeågalans Profilpris 2016

Utdelare: Umeågalans arrangörsgrupp

Vinnare: Leia Företagshotell AB/Yoda

Motivering: Årets Profilpris tilldelas en aktör som skapat en unik affärsmodell inom socialt företagande. Vinnaren har svarat på näringslivets behov samtidigt som man medverkat till att lösa utmaningen med arbetsintegration. En förebild för andra samhällsbyggare och aktörer inom socialt företagande – årets profilpristagare är Yoda, ett arbetsintegrerat socialt företag inom Leia Företagshotell!

Årets Unga Företagare 2016

Utdelare: Umeågalans Arrangörsgrupp.

Vinnare: ZUNZUN AB

Motivering: Umegalans pris för unga företagare går i år till ett företag som på ett innovativt sätt utvecklat sina idéer från sin forskning. De har även tidigare blivit omnämnda som ett startupföretag med stor potential. Deras affärsidé bygger på att lösa ett globalt välkänt problem – lång laddningstid vid användning av internet. Företaget har på basis av sin forskning utvecklat en banbrytande mjukvara som minskar laddningstiden för webbsidor med upp till hälften. Programvaran är dessutom ämnad att hjälpa till vid utvecklingen av webbsidor, vilket är en stor kostnad idag för företag.

Umeågalan tilldelar priset för unga företagare till Zun zun AB.

Årets Huvudpartnerpris 2016

Utdelare: BRA, Deloitte, Norrporten, Swedbank, Umeå universitet, Vitec

Vinnare: Affärsliv24, Elin Olsson och Roland Edlund

Motivering: Temat för årets Umeågala är ”Hylla mer och Hylla fler”. Vinnaren av årets Huvudpartnerpris gör det varje dag. Det är en viktig kanal för de företag, organisationer, entreprenörer och eldsjälar som finns i Umeå med omnejd. Vinnaren har snabbt etablerat sig som den lokala portalen för information och kunskap om det lokala näringslivet.

Årets Huvudpartnerpris går till två eldsjälar som varje dag hyllar mer och hyllar fler – Elin Olsson och Roland Edlund på Affärsliv24! 

Årets Nya Företagare 2016

Utdelare: Almi Företagspartner Nord

Vinnare: COS Systems AB

Motivering: En grund för många – Årets Nya Företagare sammanför människor världen över genom unika verktyg för planering och drift av en kommunikationsgrund för många.

Almis utmärkelse Årets nya företagare tilldelas COS Systems AB! 

Årets Avknoppningsföretag 2016

Utdelare: Connect, Uminova Innovation och Umeå universitet 

Vinnare: Limes Audio AB

Motivering: Deras unika mjukvara får våra röster att låta klart och tydligt, oavsett avstånd. Från gedigen forskning har de knoppat av ett snabbt växande startup som fått världens högtalarföretag att spetsa öronen.

Årets avknoppningsföretag är Limes Audio.

Årets Hantverksstipendiat 2016

Utdelare: Umeå Fabriks & Hantverksförening.

Vinnare: Löbe Granit AB, Anna Lönnberg Brännström och Per Lönnberg

Motivering: Vinnarna besitter, förutom gedigen hantverkskunskap också stor kreativ och affärsmässig förmåga. De har därigenom lyckats utveckla sitt ”stenhårda” produktsortiment från det traditionella till moderna produkter. Allt är skrivet i sten! 

Årets Marknadsförare 2016

Utdelare: Marknadsföreningen Umeå.

Vinnare: Brännlands Cider AB

Motivering: Med ett långsiktigt perspektiv och en stark tro på sin verksamhet. Genom att använda den lokala förankringen som grund, har årets vinnare, genom en väl uttänkt och anpassad marknadsföringsstrategi skapat uppmärksamhet såväl lokalt, nationellt som internationellt. Att både tänka nytt men ändå bevara en gammal tradition har visat att kvalitet fortfarande är det som skiljer agnarna från vetet…

…årets Marknadsförare 2016 är Brännlands Cider! 

Årets Tillväxtföretag 2016

Utdelare: Deloitte och Swedbank.

Vinnare: Aptum

Motivering: En given plats som Norrlands största aktör inom sin bransch, och med en långsiktig och uthållig tillväxttakt som inte verkar avta.

Med ett tydligt fokus på hög kvalitet, ett brinnande engagemang och tekniska innovationer skapar Aptum vår trygghet”

Deloitte och Swedbanks pris Årets Tillväxtföretag tilldelas Aptum AB.

Årets Exportföretag 2016

Utdelare: Västerbottens Handelskammare 

Vinnare: Galleri Andersson/Sandström

Motivering: Först tog de världen till Umeå. Nu tar de Sverige till världen. Med mod, uthållighet och precision har företaget utvecklats till en framstående internationell aktör. Tack vare deras entreprenörskap berikas vår vardag och världen görs till en intressantare plats. Det är en konst i sig.

Årets Exportpris tilldelas Galleri Andersson / Sandström 

Årets Företagare 2016

Utdelare: Företagarna Umeå. 

Vinnare: Boporten, Sara Stenlund

Motivering: Årets företagare drivs av att ständigt hitta nya vägar och levererar som bäst när livet är som svårast. Med kunskap, hårt arbete och en vilja av sten har årets företagare skapat en ledande verksamhet inom sin bransch, och är ett levande bevis på att det enda sättet att ta sig över uppförsbackar är med gasen i botten.

Årets företagare är Sara Stenlund, Boporten! 

VK Medias Varumärkespris 2016

Utdelare: VK Media AB 

Vinnare: Umeå sport och motion

Motivering:

Varumärket har rivit hela haket
För att satsa nytt på Navet och taket.
Här är stället där Umeåbornas puls når ända till toppen
För att sport och motion är bra för kroppen…

… Vinnaren är Umeå Sport & Motion! 

Umeå Kommuns Företagspris 2016

Utdelare: Umeå Kommun

Vinnare: Maincourse i Umeå AB – Rex

Motivering: Under ett kraftfullt 20-årigt entreprenörskap och en rejäl satsning på breddning och utveckling av verksamheten har företaget lyckats förena en Umeåhistorisk byggnad till ett nutidens nöjeshus med stor betydelse för Umeås besöksnäring och nöjesliv.

Umeå kommuns Företagspris 2016 tilldelas Maincourse i Umeå AB – Rex